Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα με τη Συρία - Γεωπολιτικό παιχνίδι ΗΠΑ και Τουρκίας

Ένα γεωπολιτικό παιχνίδι για πολύ σκληρούς παίχτες εκτυλίσσεται στη Βορειανατολική Συρία Ένα παιχνίδι αιματηρό στο οποίο σε αυτή τη φάση πρωταγωνιστούν ο Ερντογάν, η κουρδική πολιτοφυλακή YPG που ελέγχει τη συριακή περιοχή της Ροτζάβα και οι ΗΠΑ του Τραμπ. Ωστόσο, εμπλέκονται όλοι οι σημαντικοί «παίκτες» της Μέσης Ανατολής: Άσαντ, Ιράν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ,
τζιχαντιστές.
Τις τελευταίες μέρες το παιχνίδι φαίνεται να κορυφώνεται με τον Ερντογάν να προαναγγέλλει στρατιωτική επέμβαση στη Βορειονατολική Συρία. Σύμφωνα με τη Washington Post, δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα τουρκοσυριακά σύνορα, ενώ οι Κούρδοι πολιτοφύλακες ενισχύουν τις οχυρώσεις τους.
Ταυτόχρονα, οι Κούρδοι απειλούν ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής θα απελευθερώσουν τους περίπου 8.000 μαχητές του ISIS που κρατάνε φυλακισμένους.
Σήμερα διεξάγεται στην Άγκυρα κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Αμερικανών και Τούρκων αξιωματούχων σε μια ύστατη διευθέτηση του ζητήματος.

Οι στρατηγικές

Στη βορειοανατολική Συρία αυτή τη στιγμή διαπλέκονται και συγκρούονται τρεις (τουλάχιστον) γεωπολιτικές στρατηγικές:
  • Η επιδίωξη των Κούρδων της Συρίας να δημιουργήσουν μια ασφαλή εστία για τον λαό τους, στο πλαίσιο μια ομόσπονδης Συρίας.
  • Η θεώρηση της Άγκυρας ότι οποιαδήποτε κουρδική οντότητα στα σύνορά της συνιστά υπαρξιακή απειλή για το τουρκικό κράτος έτσι όπως το καθόρισε ο Κεμάλ.
  • Η στόχευση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν αντίβαρο στην επιρροή του Ιράν, καθώς και να στείλουν διεθνές μήνυμα ότι «τιμάνε» τις συμμαχίες τους. Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει τόσο μεγάλη γεωπολιτική σημασία που είναι αδύνατον για την Ουάσιγκτον να έρθει σε ρήξη μαζί της.

Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε τη θέληση του Ιράν να ενισχύσει τον άξονα του με τη Δαμασκό και τη Χεζμπολάχ, όπως επίσης τη βούληση του Άσαντ να διατηρήσει τον έλεγχο όλου του συριακού εδάφους.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί δυνατό να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Το δίλημμα των ΗΠΑ

Ζητήσαμε από τον Σωτήρη Ρούσσο, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, να μας δώσει το περίγραμμα της αμερικανικής πολιτικής στη βόρεια Συρία.
«Η στήριξη των Κούρδων της Συρίας αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία για την αποτροπή της ανασύνταξης του άξονα Ιράν-Συρίας-Χεζμπολά. Η Αμερική βρίσκεται λοιπόν σε δίλημμα. Είτε θα συνεχίσει να στηρίζει τους Κούρδους διατηρώντας μια προβληματική σχέση με την Τουρκία. Είτε θα αλλάξει όλη τη στρατηγική της απέναντι στο Ιράν, χάριν μιας πιο φιλικής Τουρκίας. Το πρώτο έχει περισσότερες πιθανότητες» είπε ο κ. Ρούσσος.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας