Σε μια νέα φάση αναμένεται να εισέλθει τους προσεχείς μήνες η ΔΕΗ, η οποία τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.
Παράλληλα με την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ύστερα από τις εξαγγελίες μέτρων της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, η διοίκηση της επιχείρησης και τα στελέχη του ΥΠΕΝ έχουν το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα.
Η απόφαση για το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θεωρείται ειλημμένη, καθώς εντάσσεται σε ένα πλάνο που βρίσκεται υπό επεξεργασία τα τελευταία χρόνια. Πηγή από το ΥΠΕΝ εξηγεί στο iefimerida.gr ότι «από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει να σχηματίζεται το business plan για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ο σχεδιασμός παραμένει ανοικτός, όμως αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα ξεκινήσουμε από τις παλαιότερες και πιο ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες, όπως είναι αυτές της Μεγαλόπολης και της Μελίτης, καθώς για τις συγκεκριμένες μονάδες έχουμε καταγγελίες από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Είναι οι πρώτες στη λίστα για να κλείσουν» σημειώνει.
ΔΕΗ: Εξελίξεις εντός του 2020 -Τα δυο σενάρια για τους εργαζόμενους
Τα στελέχη του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΗ θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυο δύσκολες «εξισώσεις». Η πρώτη αφορά στην αποκατάσταση του ενεργειακού ισοζυγίου της ΔΕΗ, ύστερα από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων. Η δεύτερη έχει να κάνει με τους εκατοντάδες εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες που οδηγούνται σε «λουκέτο».
«Η ενεργειακή δύναμη κάθε λιγνιτικής μονάδας που βγαίνει από το σύστημα της ΔΕΗ πρέπει να αναπληρώνεται. Ενα βασικό σκέλος των επαφών που θα γίνουν για το business plan θα αφορά ακριβώς αυτό το κομμάτι» αναφέρει η ίδια πηγή του ΥΠΕΝ. Οπως τονίζει, «επομένως το κλείσιμο των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα γίνει σε συνάρτηση με το πότε θα είναι έτοιμη να μπει στο σύστημα η “Πτολεμαΐδα 5”».
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες, το ΥΠΕΝ και η ΔΕΗ επεξεργάζονται δυο σχέδια. Το πρώτο σενάριο είναι ένα νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, όμοιο με εκείνο που έληξε τον Ιανουάριο του 2019, με το οποίο έφυγαν από λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ πάνω από 300 εργαζόμενοι. Παρά ταύτα, δεν έχει ακόμα αποκλειστεί το ενδεχόμενο να γίνουν μετατάξεις – μετακινήσεις υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες και μονάδες της ΔΕΗ, ή και το συνδυαστικό σενάριο της εθελουσίας εξόδου και των μετακινήσεων.
Αντίθετη η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στο σχεδιασμό για τις λιγνιτικές μονάδες
Βάσει του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η συμμετοχή του λιγνίτη στην παραγωγή ρεύματος από τη ΔΕΗ θα πρέπει να περιοριστεί στο 17% μέχρι το 2030.
Αυτό το σχέδιο για τη σταδιακή απο-λιγνιτοποίηση της ΔΕΗ βρίσκει πλήρως αντίθετη τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, σε προ ημερών ανακοίνωσή τους, υποστήριξαν ότι «οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη είναι συνυφασμένες τόσο με την ιστορία και την ύπαρξη της ΔΕΗ, όσο και με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Κατά τη ΓΕΝΟΠ, οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, επιπλέον, «θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως έγινε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση του 2017, τότε που γεωστρατηγικά παιχνίδια “στέρησαν” το εισαγόμενο φυσικό αέριο από τους καταναλωτές». Πάγια θέση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ είναι η συζήτηση για πρόωρη απόσυρση λιγνιτικώ μονάδων να λάβει υπόψιν τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος του ΑΔΜΗΕ.
Οι 5 αντιπροτάσεις για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ επισημαίνει προς τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη ότι «η απαξίωση και το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ισοδυναμεί με την απαξίωση, τον οικονομικό μαρασμό της Τοπικής Κοινωνίας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας».
Οι πέντε αδιαπραγμάτευτες -όπως τις χαρακτηρίζει- θέσεις της ΓΕΝΟΠ για τη ΔΕΗ είναι οι εξής:
Οι μονάδες 3,4 του ΑΗΣ Καρδιάς να λειτουργούν έως ότου ενταχθεί στο Σύστημα η μονάδα Πτολεμαΐδα 5 εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την λειτουργία της Τηλεθέρμανσης της πόλης.
Στις μονάδες 1 & 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου να γίνει περιβαλλοντική αναβάθμιση έτσι ώστε να λειτουργήσουν με νέα άδεια έως εξαντλήσεως των λιγνιτικών αποθεμάτων ακόμη και με κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει σύμφωνα και με την απόφαση του Συνεδρίου μας, μειοψηφία των μετοχών.
Άμεση αποπεράτωση των εργασιών και έναρξη λειτουργίας της μονάδας Πτολ/δα 5 εντός των χρονοδιαγραμμάτων χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
Ολοκλήρωση των απαραίτητων περιβαλλοντικών αναβαθμίσεων των μονάδων 1,2,3,4,5 του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που έχουν ενταχθεί στο Μεταβατικό Σχέδιο Μείωσης Εκπομπών (ΜΕ.Σ.ΜΕ) πριν την 1η Ιουλίου του 2020.
Συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την χορήγηση των ΑΔΙ και στις λιγνιτικές μονάδες.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου