Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019

Αγιασμοί και ορκωμοσίες Δημοτικών Συμβουλίων και Τ.Σ. των Τ. Κοινοτήτων από τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος τέλεσε (23-8-2019) τον Αγιασμό εντός του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού και στη συνέχεια στο προαύλιο του Ναού την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού (του Δημάρχου Βελβεντού Μανώλη Στεργίου και των δημ. Συμβούλων), των Προέδρων και των Μελών των Τ.Σ. των Τ.Κ. του Δήμου Βελβεντού και την 25η Αυγ. 2019, στην κεντρική πλατεία Σερβίων, μπροστά από το Δημαρχείο, τον Αγιασμό και την ορκωμοσία του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων (του Δημάρχου Σερβίων Χρήστου Ελευθερίου και των δημ. Συμβούλων), των Προέδρων και των Μελών των Τ.Σ. των Τ.Κ. του Δήμου Σερβίων.


Τα Σέρβια και το Βελβεντό είναι πλέον δύο ξεχωριστοί Καλλικρατικοί Δήμοι. Ο πρώτος με έδρα τα Σέρβια και ο δεύτερος με έδρα το Βελβεντό. Καλή πορεία.

Ο Σεβ. κ. Παύλος απηύθυνε επισκοπικές ευχές και νουθεσίες σε όλους (σε όλες) τους νεοκλεγέντες (τις νεοεκλεγείσες) και επέστησε την προσοχή όλων στην καλή ακρόαση του αναγνωσθέντος υπό του ιδίου, του και καθιερωμένου στην περίσταση κατά την ιερή τάξη της Εκκλησίας, Ευαγγελίου.

‘’Τω καιρώ εκείνω προσκαλεσάμενος ο Ιησούς τους μαθητάς αυτού είπεν αυτοίς. Οίδατε ότι οι άρχοντες των εθνών κατακυριεύουσιν αυτών και οι μεγάλοι κατεξουσιάζουσιν αυτών. Ουχ ούτως έσται εν υμίν, αλλ’ ος εάν θέλη εν υμίν μέγας γενέσθαι, έσται υμών διάκονος, και ος  εάν θέλη εν υμίν είναι πρώτος, έσται υμών δούλος, ώσπερ ο υιός του ανθρώπου ουκ ήλθε διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι και δούναι την ψυχήν αυτού λύτρον αντί πολλών’’. (Ματθ. κ’, 25-28).

Η Ευχή της Εκκλησίας που διάβασε ο Επίσκοπος : ‘’… Τον δήμον Βελβεντού και τον δήμον Σερβίων εν σωφροσύνη και ειρήνη διάγειν ευδόκησον …’’ είναι και δική μου ευχή.   

Άξιο εμβριθούς μελέτης, το Επτά Σοφών Συμπόσιον. Οικοδεσπότης ο Πλούταρχος. Συνδαιτυμόνες οι Σόλων, Βίας, Θαλής, Ανάχαρσις, Κλεόβουλος, Πιττακός και Χίλων.

Ο Σόλων: ‘’πόλις ἄριστα πράττειν καὶ μάλιστα σῴζειν δημοκρατίαν, ἐν ᾗ τὸν ἀδικήσαντα τοῦ ἀδικηθέντος οὐδὲν ἧττον οἱ μὴ ἀδικηθέντες προβάλλονται καὶ κολάζουσι’’. Ευτυχέστερη πόλη και επιπλέον αυτή που διαφυλάττει με τον καλύτερο τρόπο την Δημοκρατία είναι εκείνη στην οποία αυτόν που διέπραξε ένα αδίκημα τον καταγγέλλουν και ζητούν την τιμωρία του εξ ίσου αυτοί που υπήρξαν θύματα της αδικίας του, αλλά και αυτοί που δεν υπήρξαν.

Ο Βίας: ‘’Κρατίστην εἶναι δημοκρατίαν ἐν ᾗ πάντες ὡς τύραννον φοβοῦνται τὸν νόμον’’. Άριστη Δημοκρατία είναι αυτή, όπου όλοι οι πολίτες φοβούνται τον νόμο, όπως φοβούνται τον τύραννο.

Ο Θαλής: ‘’Τὴν μήτε πλουσίους ἄγαν, μήτε πένητας ἔχουσαν πολίτας’’. Εκείνη που δεν έχει ούτε πολύ πλούσιους ούτε πολύ φτωχούς πολίτες.

Ο Ανάχαρσις: ‘’Εν ή των άλλων ίσων οριζομένων, αρετή το βέλτιoν ορίζεται, και κακία το χείρον’’. Εκείνη όπου οι πολίτες εκτιμώντας με τον ίδιο τρόπο όλα τ’ άλλα, ορίζουν το καλό με κριτήριο την αρετή και το κακό με κριτήριο την κακία.

Ο Κλεόβουλος: ‘’Μάλιστα σωφρονείν δήμον, όπου τον ψόγον μάλλον οι πολιτευόμενοι δεδοίκασιν, ή το νόμον’’. Εκεί όπου οι δημόσιοι άνδρες φοβούνται περισσότερο τον ψόγο παρά τον νόμο.

Ο Πιττακός: ‘’Όπου τοῖς πονηροῖς οὐκ ἔξεστιν ἄρχειν καὶ τοῖς ἀγαθοῖς οὐκ ἔξεστι μὴ ἄρχειν’’. Εκεί όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να ασκούν εξουσία και στους καλούς να μην ασκούν.

Ο Χίλων: ‘’Τὴν μάλιστα νόμων ἥκιστα δὲ ῥητόρων ἀκούουσαν πολιτείαν ἀρίστην εἶναι’’. Το καλύτερο πολίτευμα είναι αυτό που δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στους νόμους και ελάχιστη στους ρήτορες.

Και κάτι σημερινό από τον Οδυσσέα Ελύτη για τη Μακεδονία: ‘’Για μας η ψυχή μας είναι το όνομά μας’’.

Στο Βελβεντό πλαισίωσαν τον Σεβ. κ. Παύλο οι πατέρες: Πρωτοσύγκελος αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., οικον. Αθανάσιος Γεωργιάδης (Κοίμηση της Θεοτόκου Βελβεντού).

Στα Σέρβια πλαισίωσαν τον Σεβ. κ. Παύλο οι πατέρες: Πρωτοσύγκελος αρχιμ. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, αρχιμ. Μάξιμος Γεωργόπουλος ιεροκήρυκας, πρωτοπ. Γεώργιος Πιστόλας αρχιερατικός της Α.Π. Σερβίων, πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β., πρωτοπ. Κωνσταντίνος Θεοχάρης (Αγία Κυριακή Σερβίων), πρεσβ. Λάζαρος Ζυγούρης (Καστανιά), διάκονος Μιχαήλ Γκούσιμ.

Καλό φωτισμό, υγεία, συνεργασία με σεβασμό και αγάπη. Και καλό έργο!

Υ.Γ. Στην Α.Π.Β. της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ανήκουν οι παρακάτω Ενορίες: Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βελβεντό), Αγίου Νικολάου (Παλαιογράτσανο), Αγίου Νικολάου (Καταφύγι), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αγία Κυριακή-Σκούλιαρη), Αγίας Παρασκευής (Πολύφυτο), Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω (Βελβεντό), στα όρια του Δήμου Βελβεντού. Γενεσίου της Θεοτόκου (Πλατανόρεμα), Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Ίμερα-Αύρα), Αγίου Γεωργίου (Νεράιδα), Παμμεγίστων Ταξιαρχών (Βαθύλακκος), Αγίου Γεωργίου (Μεσιανή-Κουβούκλια), Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Ροδίτης), Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (Λεύκαρα), στα όρια του Δήμου Σερβίων.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
31-8-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας