Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Αρχίζουν τον προσεχή μήνα οι έρευνες για κοιτάσματα χαλαζία στην Καστανιά Σερβίων – Άνοιξη 2019 η λειτουργία ορυχείου και εργοστασίου

Έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων χαλαζία στην περιοχή Καστανιάς Σερβίων, ξεκινούν τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο 2018, από εταιρία που ενδιαφέρεται να επενδύσει στην εξόρυξη και στον εμπλουτισμό του μεταλλεύματος, το οποίο έχει ευρεία χρήση στη βαριά βιομηχανία. 
Την προοπτική της σημαντικής αυτής επένδυσης είχε αποκαλύψει με αποκλειστικό δημοσίευμα το «e-ptolemeos.gr» στις 30 Δεκεμβρίου 2017.
Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί τότε από τους υποψήφιους επενδυτές φαίνεται να προχωρεί κανονικά βήμα – βήμα, καθώς τότε δήλωναν πως «αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν προβλήματα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις , το καλοκαίρι του 2018 ξεκινούν οι έρευνες για τα κοιτάσματα χαλαζία». Προϋπόθεση ήταν βεβαίως η έκδοση σχετικής άδειας από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις έρευνες. Με νέες δηλώσεις του στο «e-ptolemeos.gr» ο Κώστας Μεσσήνης, ιδιοκτήτης της εταιρίας ΜΕΤΕ (είναι η εταιρία που εκμεταλλεύεται το λιγνιτωρυχείο Προσηλίου), υπογράμμισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο και μπήκαμε στην τελική ευθεία για να πάρουμε τις απαιτούμενες άδειες ερευνών από το αρμόδιο υπουργείο. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε τις άδειες στα χέρια μας και τον Αύγουστο ή το πολύ τον Σεπτέμβριο ξεκινούμε τις έρευνες για τα κοιτάσματα χαλαζία». Εξήγησε ότι η επίμαχη περιοχή προς εκμετάλλευση είναι 1.200 μέτρα, αλλά προς το παρόν δίνονται άδειες ερευνών για δύο – τρεις επιμέρους περιοχές έκτασης 100 στρεμμάτων, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να εκδοθούν άδειες και για τις υπόλοιπες περιοχές.
Σύμφωνα πάντα με τον επενδυτή «η εξόρυξη του χαλαζία θα αρχίσει την άνοιξη του 2019, εφόσον βεβαίως οι έρευνες επιβεβαιώσουν ότι τα κοιτάσματα είναι πλούσια και επομένως η εκμετάλλευση είναι συμφέρουσα. Σε αυτή την περίπτωση, συγχρόνως θα κατασκευαστεί και εργοστάσιο επεξεργασίας και εμπλουτισμού του μεταλλεύματος». Πάντως, να σημειωθεί ότι οι πρώτες επιφανειακές ενδείξεις είναι αισιόδοξες, καθώς φαίνεται ότι τα κοιτάσματα χαλαζία είναι πλούσια και με καλή σχέση εκμετάλλευσης. 
Να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού και το Τοπικό Συμβούλιο Καστανιάς έλαβαν ομόφωνες αποφάσεις για την έκδοση αδειών για έρευνες στην ΜΕΤΕ, η οποία είχε κάνει την αρχική αίτηση το δεύτερο εξάμηνο του 2017. Ο δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος, τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η εν λόγω επένδυση για την περιοχή Σερβίων, μια περιοχή που πλήττεται όσο καμία άλλη από την ανεργία, ενώ πρόσθεσε ότι «η δημοτική Αρχή στηρίζει τέτοιου είδους επενδύσεις και είναι αρωγός, καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στη ανάπτυξη της περιοχής». Το ορυχείο και το εργοστάσιο εμπλουτισμού χαλαζία αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 50 θέσεις εργασίας. 
Η ΜΕΤΕ έχει αντίστοιχη εμπειρία εκμετάλλευσης χαλαζία, καθώς διατηρεί παρόμοια επένδυση στη Μελίτη Φλώρινας, τα αποτελέσματα της οποίας είναι ικανοποιητικά. Τέλος, να σημειωθεί ότι ο χαλαζίας έχει ευρεία χρήση στη βαριά βιομηχανία και χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και χάλυβα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας