Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ο άφαντος Πρωθυπουργός

Δεν είναι όντως η ώρα για την απόδοση των ευθυνών, αλλά να μη νομίζει κανείς στην κυβέρνηση, του Πρωθυπουργού πρωτευόντως, ότι αυτή η ώρα δεν θα έρθει. Θα έρθει και σύντομα, διότι αν νομίζει ότι κρυπτόμενος στο ευάερο και ευήλιο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου (όποτε τέλος πάντων είναι εξαναγκασμένος να εγκαταλείψει το υπέροχο ησυχαστήριο της οικογένειας Μαρτίνου στο Λαύριο) θα ξεγλιστρήσει από την υποχρέωση να αναλάβει έστω την πολιτική ευθύνη για ό,τι συνέβη τη Δευτέρα στο Μάτι, είναι βαθιά νυχτωμένος - και γελασμένος συνάμα.
Επίσης, καταλαβαίνουμε ότι συντονίζει (υποτίθεται...) το έργο της ανακούφισης των πυροπλήκτων, ότι συσκέπτεται με τους υπουργούς του και πως επικοινωνεί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Στο Μάτι δεν θα πάει; Θα το κάνει όπως με τη Μάνδρα; Που πεισματικά αρνήθηκε να επισκεφθεί την περιοχή επειδή φοβόταν τις λαϊκές αντιδράσεις που είχαν ήδη εκδηλωθεί; Εγώ νομίζω ότι οφείλει να επισκεφθεί την περιοχή και να δώσει κουράγιο (λέμε τώρα...) στους κατοίκους που καταστράφηκαν.
Να επαινέσει το πλήθος των εθελοντών που έχει σπεύσει στην περιοχή από την πρώτη στιγμή και βοηθάει με αυταπάρνηση. Να μιλήσει με τους ηρωικούς πυροσβέστες που «λιώνουν» μέρες τώρα στο καθήκον. Με τους αστυνομικούς, με τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, που κάνουν ό,τι μπορούν. Αυτή είναι η υποχρέωση κάθε πρωθυπουργού, ο οποίος είναι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, και δεν είναι μόνο για τα καλά, αλλά και για τα άσχημα. Δεν θα τον παρασημοφορήσουν εκεί που θα πάει, αλλά θα δείξει ότι υπάρχει. Γιατί μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι άφαντος. Δεν υπάρχει, απλά!..
Το θράσος της εξουσίας
Να επισκεφθεί την περιοχή ως αρωγός, ως συμπαραστάτης, ως άνθρωπος που αισθάνεται τι έχει συμβεί, που νιώθει την ευθύνη της πολιτείας για την καταστροφή και τους δεκάδες που χάθηκαν στη φωτιά. Να ζητήσει μια συγγνώμη. Να την επισκεφθεί ως ο Πρωθυπουργός μιας χώρας που υπέστη μια εθνική τραγωδία. Οχι σαν Καμμένος. Με την αλαζονεία και το νταηλίδικο ύφος του «ξερόλα». Που τολμάει (τολμάει!) να πει στον άλλον που έζησε την καταστροφή και διασώθηκε ότι λέει ψέματα γι' αυτά που έζησε. Που (δυνητικά μπορεί να) έχασε τους ανθρώπους του, τους φίλους του, τα υπάρχοντά του, τα πάντα. Το αποτρόπαιο ύφος μιας εξουσίας που έχει το θράσος, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, να δίνει συνεντεύξεις και να τα ρίχνει σε αυτούς που κάηκαν. Είχαν χτίσει, δήλωσε ο Καμμένος στο BBC, παράνομα τα σπίτια και πως γι' αυτό ευθύνονται οι ίδιοι και όσοι τους το επέτρεψαν. Οι προηγούμενοι, όπως πάντα και για τα πάντα.
Στα «καπάκια» να 'σου και ο Χρήστος Σπίρτζης - αυτός έδωσε κατεπείγουσα εντολή, λέει, να ελεγχθούν οι πολεοδομικές άδειες αν υπάρχουν, για τα κτίρια που είναι χτισμένα 100 μέτρα από την ακτή στο Μάτι. Προφανώς για να ισχυροποιηθεί το (προσεχώς «σοβαρό» κυβερνητικό άλλοθι...) επιχείρημα ότι όλοι αυτοί κάηκαν διότι είχαν χτίσει παράνομα σπίτια, χωρίς να πληρούνται οι πολεοδομικοί όροι. Μάλιστα. Εγώ λέω να τους ζητηθούν ευθύνες εκεί πάνω που έχουν πάει ήδη. Να τους πλακώσετε στα πρόστιμα και τις ποινές, υπουργέ μου, να μάθουν.
Επειδή όμως εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να μετάσχουν στον «διάλογο» με τον υπουργό, μεταφέρω εγώ ένα πιθανό ερώτημά τους: Και γιατί δεν μας ελέγξατε πριν από την πυρκαγιά για να μην καούμε; Γιατί δεν μας επιβάλατε να γκρεμίσουμε μάντρες, να ανοίξουμε προσβάσεις προς τη θάλασσα, να κόψουμε «πρασιές» για να μεγαλώσουν οι δρόμοι, να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ., ε;
Ο Καμμένος. Και ο Σπίρτζης. Αυτό είναι το πρόσωπο της σημερινής εξουσίας. Το αποτρόπαιο πρόσωπο μιας εξουσίας επονείδιστης και αποκρουστικής...
Γ. Παπαχρήστος-ΤΑ ΝΕΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο οτι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ακέραια για την τραγωδία.
Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από την φράση «γι’ αυτό και παραιτούμαι πάραυτα».
Αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού.

Το Προφίλ μας