Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Αναφορά του Ινστιτούτο Αγροδιατροφικής Έρευνας & Τεχνολογίας της Καταλονίας στα ροδάκινα Velvita

Γιατί τα Velvita είναι διαφορετικά; Την απάντηση δίνει σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΦΡΟΥΤΟΝΕΑ
ο Διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Αγροδιατροφικής Έρευνας και Τεχνολογίας (IRTA) στην Καταλονία της Ισπανίας, με ειδίκευση στα μηλοειδή και τα πυρηνόκαρπα.

Κύριε Iglesias, συχνά αναφέρετε ότι τα φρού-
τα - και ειδικά τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια,
πρέπει να συλλέγονται σε ώριμο στάδιο από
το δέντρο, ώστε να έχουν καλά οργανοληπτι-

κά χαρακτηριστικά. Τι σας οδήγησε σε αυτό το
συμπέρασμα;
Καταρχήν μιλάμε για ένα συμπέρασμα που
αποτελεί κοινό τόπο για όλους, αλλά στο IRTA
έχουμε επιβεβαιώσει αυτήν την άποψη και
από πλήθος πειραμάτων. Για να είναι ο κατα-
ναλωτής ευχαριστημένος, το καλύτερο είναι
τα φρούτα να συγκομίζονται σε φάση φυσιο-
λογικής ωρίμανσης, όσο το δυνατόν πιο κο-
ντινή στη φάση της ωρίμανσης που θα έχουν
τη στιγμή της κατανάλωσης. Αυτήν την τακτι-
κή την ονομάζουμε “Tree Ripe”, της οποίας
καλό ευρωπαϊκό παράδειγμα και σχεδόν μο-
ναδικό, είναι στην Ελλάδα τα ροδάκινα Velvita
του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού.

Δεν αναμένετε πως οι μεγάλοι διακινητές - και
ειδικά οι αλυσίδες των supermarket, θα αντι-
δράσουν αρνητικά σε μια τέτοια συγκομιστική
επιλογή, επειδή θα έχουν πλέον λιγότερες μέ-
ρες για να διαθέσουν το εμπόρευμά τους;
Σίγουρα, η πρόταση για συλλογή των
φρούτων σε ώριμη φάση θα επιφέρει έναν πε-
ριορισμό στους εμπόρους, δεδομένου ότι θα
έχουν στη διάθεσή τους λιγότερες μέρες για
να πουλήσουν το εμπόρευμά τους και περισ-
σότερες πιθανότητες φύρας από υπερβολικά
ώριμα φρούτα. Ξεκάθαρα όμως, αυτό το μει-
ονέκτημα αντισταθμίζεται από την ικανοποίη-
ση που νιώθει ο καταναλωτής και θα τον κάνει
να πληρώσει λίγο παραπάνω για ένα σωστά
ωριμασμένο φρούτο, με καλά χαρακτηριστι-
κά. Πάντως, αν και είναι πιθανότερο ένα τέ-
τοιο φρούτο να απορροφάται πιο εύκολα από
τοπικές, περιφερειακές ή εθνικές αγορές - και
γενικά σε αγορές με μεγαλύτερη εγγύτητα, η
εμπειρία από τα ροδάκινα Velvita δείχνει πως
τα ωριμασμένα στο δέντρο φρούτα μπορούν
άνετα και να εξαχθούν, αν ο διαχειριστής τους
έχει συνείδηση των χαρακτηριστικών του
προϊόντος που έχει στα χέρια του.





Υπάρχουν ιδιαίτερα ζητήματα που μπορεί να
προκύψουν, όταν τα φρούτα συλλέγονται ώρι-
μα; Τι πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί και
οι διακινητές κατά τη μεταχείριση αυτών των
φρούτων;
Η αλυσίδα των διαχειριστών, στο σύνολό
της, πρέπει να γνωρίζει ότι το ωριμασμένο στο
δέντρο φρούτο είναι ένα διαφορετικό προϊόν
που χρειάζεται και διαφορετική διαχείριση, τό-
σο στη συγκομιδή, όσο και στη διαλογή και ότι
πρόκειται για ένα προϊόν που απευθύνεται σε
καταναλωτές που θέλουν κάτι διαφορετικό
και, συγκεκριμένα, να τρώνε ένα νόστιμο ρο-
δάκινο, το οποίο θα δίνει ώθηση στην κατανά-
λωση, ειδικά των νέων και των παιδιών. Πι-
στεύω πως αυτός ο τύπος παραγωγής μπορεί
να εφαρμοστεί καλύτερα από οικογενειακές
επιχειρήσεις και μεσαίες επιχειρήσεις διανο-
μής, παρά από μεγάλες παραγωγικές και δι-
ανεμητικές επιχειρήσεις. Επίσης, να σημειώ-
σω ότι σε μια συσκευασία ωριμασμένων στο
δέντρο φρούτων μπορεί να συμπεριληφθούν
τόσο οι γλυκές, όσο και οι μη γλυκές ποικιλίες
και, αν γίνεται αυτό, τότε θα πρέπει να αναγρά-
φεται στην ετικέτα που συνοδεύει τα φρούτα.
Η τάση να συγκομίζονται τα φρούτα ώριμα,
βρίσκει αποδοχή στην Ισπανία ή σε άλλες ευ-
ρωπαϊκές χώρες;
Ναι, σαφώς και βρίσκει αποδοχή σε όλες τις
χώρες, ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι αυτός
ο τύπος των φρούτων δεν βρίσκεται ακόμα
στην πλειοψηφία των αγορών και αυτό οδη-
γεί πολλούς καταναλωτές στο να μοιράζουν
τις επιλογές τους ανάμεσα σε άλλα φρούτα
που πληρούν τα χαρακτηριστικά της σταθε-
ρής ποιότητας, την οποία αναζητούν. Για πα-
ράδειγμα, στην Ισπανία αυτά τα φρούτα είναι
τα καρπούζια (Fashion, Bouquet), τα πεπό-
νια (El Abuelo, Bollo), τα ακτινίδια (Zespri),
ο ανανάς (Del Monte) και άλλα. Σε αυτές τις
περιπτώσεις, η σταθερή ποιότητα αλλά και η
αξιοπιστία της εμπορικής μάρκας που συνο-
δεύουν πάντα το προϊόν καθ’ όλη τη χρονιά και
διαχρονικά καθιστούν τους καταναλωτές ευ-
χαριστημένους και διατεθειμένους να επανα-
λάβουν την αγορά του προϊόντος, καθώς εί-
ναι σίγουροι για αυτό.
Κλείνοντας, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο;
Σε μία τόσο παγκοσμιοποιημένη αγορά και
σε μία Ευρώπη που έχει πλεόνασμα παραγω-
γής και παράλληλα χαμηλή κατανάλωση ρο-
δάκινου, το κλειδί είναι να είσαι ικανός να προ-
σφέρεις κάτι διαφορετικό, τόσο από πλευράς
γεύσης, όσο και από πλευράς παρουσίασης
και μάρκας, που να μην απογοητεύει τον κα
ταναλωτή. Και μία τέτοια επιλογή μπορούν να
είναι τα φρούτα “Tree Ripe”. Τέλος, άλλο κα-
λό παράδειγμα που έχει μεγάλη επιτυχία στην
Ευρώπη, είναι το πλατύκαρπο ροδάκινο, το
οποίο έχει πάντα γλυκιά γεύση και είναι εύκο-
λο να το ξεχωρίσεις από το σχήμα του.
Φ.Κ.


Κύριε Iglesias, γνωρίζετε
αρκετά καλά την ελληνική
πραγματικότητα. Αλήθεια,
πιστεύετε ότι είμαστε ικανοί
να ακολουθήσουμε
την πρότασή σας;
Είμαι σίγουρος πως οι Έλληνες
παραγωγοί είναι ικανοί να προβούν
σε παραγωγή φρούτων “Tree Ripe”
και απόδειξη για αυτό είναι
τα ροδάκινα Velvita, τα οποία
μάλιστα είναι από τα λίγα διαθέσιμα
παραδείγματα του είδους σε
ολόκληρη την Ευρώπη, που
συνδυάζουν τη σταθερή ποιότητα
και την εικόνα της μάρκας και έτσι
δεν ξεγελούν τον καταναλωτή.
Στην Ισπανία, έχουμε επίσης κάποια
σχετικά παραδείγματα και παρότι
είναι λίγο πιο ακριβά, ο καταναλωτής
τα εμπιστεύεται και τα ξαναγοράζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας