Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΟΣ: Ομιλία του Αθ. Τσαυτάρη την Κυριακή 4/10/15

Την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου και ώρα 11.00 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια ο τέως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. και ομότιμος ερευνητής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών – ΕΚΕΤΑ, κύριος  Αθανάσιος Τσαυτάρης, θα αναπτύξει το θέμα: 
Από τη Γενετική στη Γονιδιωματική και τις εφαρμογές τους
στη Γεωργία, τη Διατροφή και την προστασία της Υγείας:
ένα σύγχρονο Μοντέλο για την Ανάπτυξη του Τόπου μας.
Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία για τον τόπο μας η εθνική ανασυγκρότησή μας περνάει από την παραγωγική μας ανασυγκρότηση και την οικονομική ανάπτυξη που στηρίζεται στους πραγματικά παραγωγικούς τομείς. Πληθώρα μελετών και αναλύσεων από γηγενείς και διεθνείς οίκους επισημαίνουν πως τέτοιοι τομείς στον τόπο μας είναι η Γεωργία, ο Τουρισμός, η Βιομηχανία-Βιοτεχνία, οι Μεταφορές και η Καινοτομία, συνήθως αναλυόμενοι ξεχωριστά ο κάθε τομέας ως ξέχωρο θεμέλιο για τον τόπο.
Στην παρουσίαση αυτή ο κ. Τσαυτάρης θα αναλύσει πώς τα παραπάνω γίνονται πραγματικότητα έχοντας σαν οριζόντιο καταλύτη για όλους τους τομείς τα πορίσματα της επιστήμης με έμφαση τη σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία (ως παράδειγμα θα αξιοποιηθούν οι εξελίξεις στο επιστημονικό πεδίο της γενετικής και των τελευταίων εξελίξεων στην γονιδιωματική τεχνολογία, την μετα-γονιδιωματική και την επι-γονιδιωματική).
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη δυνατότητα συνέργειας δηλαδή αλληλεπίδρασης των παραπάνω τομέων. Για παράδειγμα η Γεωργία μπορεί και πρέπει να αλληλουποστηριχθεί με τη μεταποιητική βιομηχανία και βιοτεχνία με πρώτη ύλη τα εξαιρετικά ποιοτικά γεωργικά μας προϊόντα. Τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας και ειδικά τα τρόφιμα αλλά και άλλα μπορούν να υποστηρίξουν αλλά και να υποστηριχθούν από τη μεγάλη και διαρκώς διογκούμενη τουριστική μας βιομηχανία ενώ μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της υγείας και της ποιότητας του διαρκούς επιμηκυνόμενου προσδόκιμου ζωής και στα προβλήματα των ενηλίκων ειδικά στον Δυτικό κόσμο.
Αυτή είναι η έννοια του Πυλώνα. Μόνο έτσι μπορούμε πραγματικά να μετατρέψουμε τη Γεωργία μας σε Πυλώνα ανάπτυξης του τόπου συνολικά.  Πυλώνα πάνω στον οποίο θα στηριχθούν και θα υποστηρίξουν αλλά και θα υποστηριχθούν οι άλλοι σημαντικοί τομείς του τόπου μας.
Τέλος πιστεύουμε πως στα σταθερά πλεονεκτήματα του τόπου μας για την επιτυχία των παραπάνω ο κ. Τσαυτάρης υποστηρίζει πως στον καταλυτικό ρόλο της σύγχρονης επιστήμης, έρευνας και τεχνολογίας πρέπει να προστεθεί η μακροχρόνια παράδοση του τόπου μας, η ιστορία και ο πολιτισμός μας.
Όπως τονίζει ο κ. Τσαυτάρης ‘εκπλήσσει σήμερα όλους εμάς τους επιστήμονες και ερευνητές που τα πλέον πρόσφατα πορίσματα για την σωστή διατροφή μας, για παράδειγμα, την προστασία της υγείας και πρόληψη της εκδήλωσης ασθενειών, πορίσματα που πηγάζουν π.χ. από την επι-γονιδιωματική, τη μετα-γονιδιωματική κ.λ.π., πορίσματα σύγχρονα-κυριολεκτικά φετινά-ταυτίζονται σχεδόν με τις παραδοσιακές μας γνώσεις!’’.
Επομένως, και η παράδοσή μας μπορεί και πρέπει να συνδεθεί με τα παραπάνω ώς ένα μεγάλο μας στρατηγικό πλεονέκτημα. Περισσότερη ανάλυση θα γίνει στη διάρκεια της παρουσίασης και στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας