Β.Α.: Έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί. Πως ξεκίνησε όλο αυτό;
Λ.Γ.: Ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 από μια απλή σκέψη μέλους της ομάδας μας να δημιουργήσουμε μια απλή ιστοσελίδα με πληροφορίες για το ιστορικό χωριό μας, το Σαραντάπορο. Έτσι συστάθηκε και η ομάδα μας. Αρχικά από 10 άτομα, δουλέψαμε για να στηθεί η ιστοσελίδα sarantaporo.gr. Μια ομάδα ανθρώπων με καταγωγή από το Σαραντάπορο, οι οποίοι δεν έμεναν μόνιμα στο χωριό και οι περισσότεροι από εμάς ούτε μεγαλώσαμε εκεί, αλλά μας παρακίνησε η αγάπη για τον τόπο καταγωγής μας και η διάθεσή μας για κοινωνική προσφορά. Αμέσως η αρχική ιδέα «μεταλλάχτηκε» σε κάτι μεγαλύτερο:
Να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό μέσο επικοινωνίας μεταξύ μας αλλά και με τους υπόλοιπους ανθρώπους του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, με σκοπό τη συνεργασία μας σε κοινές κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα. Άρα πλέον η δημιουργία της ιστοσελίδας για μας δεν ήταν ο αυτοσκοπός αλλά το εργαλείο το οποίο θα συνέβαλε προς αυτή την κατεύθυνση.
Β.Α.: Ωραία η ιστοσελίδα. Και τα δίκτυα; Προς προέκυψαν;
Λ.Γ.: Απλά κατά την διάρκεια της δουλειάς μας πάνω στην ιστοσελίδα σκεφτήκαμε: Ωραία αλλά πως θα βλέπει την ιστοσελίδα ο κόσμος στο Σαραντάπορο; Διότι τότε στο Σαραντάπορο δεν υπήρχε τρόπος σύνδεσης στο διαδίκτυο παρά μόνο με απλή τηλεφωνική γραμμή. Έτσι στην ομάδα μας δημιουργήθηκε μια ομάδα εργασίας ώστε να δει τι θα μπορούσαμε να κάνουμε γι αυτό. Και βρέθηκε η δυνατότητα ή η ευκαιρία, αν θέλεις, μέσω του προγράμματος Open WiFi της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), ενός μη κερδοσκοπικού φορέα στον οποίο συμμετέχουν Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικοί φορείς απ’ όλη την Ελλάδα. Έτσι παράλληλα εργαστήκαμε και για την υλοποίηση της ιδέας του ελεύθερου ασύρματου δικτύου. Η ιδέα αυτή ήρθε και έδεσε απόλυτα με την λειτουργία της ιστοσελίδα μας και το ρόλο που θέλαμε να παίξει αυτή.
Το αρχικό δίκτυο στήθηκε πάνω σε γραμμές κινητής τηλεφωνίας 3G ενώ λίγους μήνες μετά ήρθε γραμμή ADSL στο χωριό μας, την οποία χρησιμοποιήσαμε και σήμερα έχουμε περισσότερες γραμμές ADSL πάνω στις οποίες δουλεύει το ασύρματο δίκτυο. Έτσι ένα χρόνο μετά από την αρχική ιδέα, στις 15 Αυγούστου 2010, ταυτόχρονα με την επίσημη έναρξη της ιστοσελίδας έγινε και η έναρξη λειτουργίας του ασύρματου δικτύου στο Σαραντάπορο.
Σιγά σιγά στην πορεία άρχισε η συνεργασία μας και με άτομα από τα διπλανά χωριά, από Πολιτιστικούς Συλλόγους και έτσι σήμερα φτάσαμε να έχουμε εγκαταστήσει ασύρματα δίκτυα σε 14 χωριά της περιοχής. Τα δίκτυα αυτά βασίζονται σε ανοιχτό λογισμικό, είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους. Έτσι η τεχνολογία μας έφερε πλέον πιο κοντά.
Β.Α.: Ωστόσο η ομάδα sarantaporo.gr δεν είναι μόνο η ιστοσελίδα ούτε μόνο τα δίκτυα. Έτσι δεν είναι;
Λ.Γ.: Έτσι είναι. Η ομάδα μας από το 2009 έως σήμερα δεν έχει την ίδια σύσταση. Κάποιοι έφυγαν, κάποιοι νέοι μπήκαν, υλοποιήσαμε και άλλες δράσεις όπως: εκθέσεις και διαγωνισμούς φωτογραφίας, διοργάνωση info-point και ημερίδα για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε επικοινωνιακά μέσω της ιστοσελίδας μας δράσεις άλλων Συλλόγων της περιοχής κ.α.
Ωστόσο κορυφαία θεωρώ την περσινή διοργάνωση με τον τίτλο «BattleMeshV5 Warmup», που πραγματοποιήθηκε στο Σαραντάπορο από 23 έως 25 Μαρτίου 2012, με ευθύνη της ομάδας sarantaporo.gr αλλά και με την ενεργό συνδρομή της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών φορέων (ΕΕΣΣ, Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Σαρανταπόρου, Δήμος Ελασσόνας).
Πέρσι από 26 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2012, και για πρώτη φορά διοργανώθηκε στην Ελλάδα, στην Αθήνα, ένα διεθνές Συνέδριο με θέμα τα ασύρματα δίκτυα, με τον τίτλο «BattleMeshV5», στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Προπομπός του συνεδρίου αποτέλεσε η δράση «BattleMeshV5 Warmup» που έλαβε χώρα στο Σαραντάπορο και στην οποία συμμετείχαν οι σύνεδροι, ένα μείγμα ανθρώπων από φοιτητές, επιστήμονες, προγραμματιστές, μηχανικούς δικτύων, εθελοντές και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο με κοινή επιδίωξη την σχεδίαση, ανάπτυξη και υλοποίηση ασύρματων δικτύων με χρήση ανοικτών τεχνολογιών και προτύπων.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι σχεδίασαν – ανέπτυξαν το ανοιχτό λογισμικό χάρη στο οποίο λειτουργούν τα δίκτυα στην περιοχή μας. Έτσι τους φιλοξενήσαμε, τους υποστηρίξαμε για να υλοποιήσουν τα workshops τους και κυρίως τους δείξαμε τι αντίκτυπο είχε η δική τους δουλειά στην πράξη, στην τοπική κοινωνία της περιοχής μας.
Έφυγαν κατενθουσιασμένοι. Και αυτό θεωρώ το μεγαλύτερο κέρδος για την ομάδα μας. Το ότι δεν αναπτύξαμε απλά δίκτυα πρόσβασης στο internet αλλά κυρίως δίκτυα ανθρώπων τόσο σε τοπικό επίπεδο, σε διεθνές και σε επιστημονικό επίπεδο αν θέλεις. Γνωρίσαμε ανθρώπους, μάθαμε, δημιουργήσαμε παρέες και φιλίες που μας πρόσφεραν και μας προσφέρουν πολλά.
Β.Α.: Και τι έχει σειρά τώρα;
Λ.Γ.: Σχεδιάζουμε κάποιες δράσεις. Δεν θέλω να πω λεπτομέρειες καθώς όλα ακόμα είναι στα σκαριά. Αλλά η κατεύθυνσή μας είναι να υλοποιήσουμε κοινωνικές δράσεις που θα βοηθήσουν τον κόσμο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από την οικονομική κρίση, ενώ ταυτόχρονα δουλεύουμε την περαιτέρω ανάπτυξη των ασύρματων δικτύων της περιοχής μας. Οι δράσεις μας θα έχουν αναφορές σε θέματα υγείας και πρόληψης. Θα επιδιώξουμε να μεταδώσουμε μια φιλοσοφία αλληλεγγύης, συνεργασίας και συλλογικότητας γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα βασικό κλειδί – μια διέξοδο – στην κρίση που όλοι βιώνουμε. Δεν μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή περισσότερες λεπτομέρειες μιας και δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, αλλά θα υπάρξει σύντομα σχετική ενημέρωση από την ιστοσελίδα μας.
Β.Α.: Εν αναμονή λοιπόν για νεότερα. Σ’ ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και εύχομαι ότι κάνετε να πάει την τοπική κοινωνία ακόμη ένα βήμα παραπέρα.
Λ.Γ: Εγώ σ ευχαριστώ.
Για περισσότερα δείτε:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου