Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το ζωγραφικό δοκίμιο του ακαδημαϊκού Δημοσθένη Κοκκινίδη. «Οδύσσεια» στο Παλαιοντολογικό-Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας.

Το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Εορδαίας και η ΠΕ Κοζάνης, φιλοξενούν  στο Παλαιοντολογικό-Ιστορικό Μουσείο Πτολεμαΐδας το ζωγραφικό δοκίμιο της Οδύσσειας του  ακαδημαϊκού Δημοσθένη Κοκκινίδη. Για πρώτη φορά ένας ζωγράφος εικονογραφεί όλες τις ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου.
Με την ενότητα της Οδύσσειας, ο Δημοσθένης Κοκκινίδης καταθέτει ένα έργο ζωής , ένα εμβληματικό εικονογραφικό σύνολο, μια μοναδική ζωγραφική ερμηνεία του ομηρικού έπους, αποτέλεσμα πολύχρονης μελέτης, έρευνας και πειραματισμού.
Με μεγαλύτερη ή μικρότερη αφαίρεση, ρευστές καμπύλες και υποβλητικές χρωματικές κλίμακες αφηγείται την ιστορία του Οδυσσέα, τις περιπέτειες του μυθικού ταξιδευτή σ’ έναν κόσμο άγνωστο και μυστήριο, τον κίνδυνο και την πάλη με το υγρό στοιχείο, με θεούς και τέρατα, τον νόστο και την προσμονή της επιστροφής.
Για άλλη μια φορά η Πινακοθήκη του Μουσείου της Πτολεμαΐδας γίνεται το επίκεντρο ενός σπουδαίου εικαστικού αλλά και εκπαιδευτικού δρώμενου.
Στην Έκθεση θα παρουσιαστούν 23 έργα του ακαδημαϊκού Δημοσθένη Κοκκινίδη στα οποία αποτυπώνεται ένα 20χρονο ταξίδι συνεχούς και επίμονης ζωγραφικής δουλειάς. Έχουμε επιμεληθεί  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με  σχολικούς συμβούλους τόσο για την Α΄βαθμια όσο και για τη  Β’ βαθμια εκπαίδευση. Και η έκθεση αυτή, θα αποτελέσει εργαλείο εκπαίδευσης  και ψυχαγωγίας  για τους μαθητές όλης της Δυτικής Μακεδονίας.   
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Μαρτίου και ώρα 18:30μμ
Τόπος έκθεσης: Παλαιοντολογικό- Ιστορικό Μουσείου
του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π. του Δήμου Εορδαίας
Διάρκεια έκθεσης: 8 Μαρτίου έως 30 Μάιου 2014     
Ώρες κοινού: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00- 14:00
& Τετάρτη έως Πέμπτη 17:00-19:00.
 
Τηλ. Επικοινωνίας: 2463054444
 
Η Πρόεδρος
Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Π.Α.Π
κ. Θεοπίστη Κρυσταλλίδου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ
Ο Δημοσθένης Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1929 στον Πειραιά. Φοίτησε για δυο χρόνια στην Ανώτατη Εμπορική Σχολή (1950-1952). Εγκατέλειψε όμως τις σπουδές στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. για να φοιτήσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές το Γιάννη Μόραλη και το Σπύρο Παπαλουκά (1952 – 1958). Ακολουθεί δίμηνη παραμονή στο Άγιο Όρος (1958), όπου μελέτησε βυζαντινούς εικονογραφημένους κώδικες. Έλαβε διετή υποτροφία από την ιταλική κυβέρνηση (1958). 

Από το 1959 μέχρι το 1961 ήταν υπεύθυνος του καλλιτεχνικού τμήματος του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Ελληνικής Χειροτεχνίας. Κατά τη δεκαετία του ’60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολήθηκε με το design για βιοποριστικούς λόγους. Σχεδίασε αντικείμενα για την ντόπια και ξένη αγορά, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961-67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της Τέχνης» (1976-81). 

Το 1975 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.). Εκλέχτηκε καθηγητής στην ΑΣΚΤ το 1976, όπου δίδαξε ζωγραφική για περισσότερα από είκοσι χρόνια (έως το 1997), διατελώντας επίσης αντιπρύτανης (1978-1980) και πρύτανης (1980-1982). Είναι ομότιμος καθηγητής της ΑΣΚΤ. Από το 1981 έως το 1983 ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου της Αθήνας. Από το 1995 έως σήμερα είναι μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης ενώ διατελεί από το 1997 μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας. Έχει πραγματοποιήσει 24 ατομικές εκθέσεις. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θεωρητικά ζητήματα της τέχνης και της καλλιτεχνικής παιδείας και συνέγραψε και δημοσίευσε πολλές σχετικές μελέτες και άρθρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας