Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αποχή με νόημα στο Βελβεντό. Τι προδιαγράφεται στο μέλλον;

Tου Σπύρου Κουταβα, vetonews.gr
Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στο Bελβεντό είναι υπέρ της αποχής από τις διαδικασίες των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η αριθμητική του αποτελέσματος όμως είναι πολύ κακή για όσους στην ηγετική ομάδα της ΜΚΟ σκέφτονται ότι υπάρχει χρόνος για την τοπική κοινωνία να παλέψει το δίκαιο αίτημα της που είναι ο αυτόνομος δήμος. Από το τελευταίο δημοψήφισμα ψήφισαν 1000 άτομα λιγότερα δηλαδή 1397 άτομα και από αυτούς οι 1026 επέλεξαν την αποχή από τις εκλογές και οι 371 την συμμετοχή.
Η κούραση, το αδιέξοδο, πολιτικά παίγνια στην κορυφή της πυραμίδας της ΜΚΟ, τραμπούκικες ενέργειες από θερμόαιμους σε πολίτες και επαγγελματίες της κοινότητας που διαφώνησαν με την αποχή και την πολεμική στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού, συνέβαλαν στο χθεσινό αποτέλεσμα. Η αποχή 1000 πολιτών από τις κάλπες ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία στις μέχρι τώρα πρακτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο τα πράγματα και δυσαρέστησαν αρκετούς από τους ψύχραιμους. Γιατί υπάρχουν οι νηφάλιοι και οι ψύχραιμοι που μπορούν να προσφέρουν διέξοδο με τις παρεμβάσεις τους. Ως τέτοια μπορώ να ερμηνεύσω την άποψη του πρώην δημάρχου Μάκη Μπελιά που πρότεινε το Βελεβεντό να κατέβει με δικό του σχήμα στις εκλογές, η άποψη δείχνει ρεαλισμό και επίγνωση της πραγματικότητας εν αντιθέσει με άλλους της ΜΚΟ που κρύφτηκαν πίσω απο επιλογές ''ρήξης''.
Όσοι από την ηγετική ομάδα της ΜΚΟ περπατούν στην πιάτσα το τάξιμο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας πλανώνται οικτρά. Μια και μόνο ανάγνωση στο καθημερινό υποσχολόγιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πόσα δίκαια αιτήματα θα ικανοποιήσει όταν έλθει στην εξουσία αρκεί για να καταλάβει κάποιος το μάταιο της υπόθεσης.
Το Βελβεντό έκανε ένα δύσκολο αγώνα, κινητοποίησε δυνάμεις της κοινωνίας, τις ένωσε σ'ενα κοινό σκοπό, κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τρία χρόνια και πλέον, πολλοί στην Ελλάδα μίλησαν για τον αγώνα της περιοχής, έτυχε πρωτοφανούς δημοσιότητας από τα ΜΜΕ και συμπάθειας από τον τοπικό δημοσιογραφικό κόσμο. Σήμερα το γυαλί έχει ραγίσει, ο συνεκτικός κρίκος που ένωνε την κοινωνία έχει χαλαρώσει, εμφανίζονται διαλυτικά φαινόμενα και καταστάσεις μίσους στο εσωτερικό της κοινότητας, πολλοί επαγγελματίες και οι οικογένειες τους αιμορραγούν οικονομικά από την διοικητική απομόνωση και την πολεμική έναντι του Δήμου. Το Βελβεντό απουσιάζει οργανικά από τις εξελίξεις στο μεγάλο θέμα της παραλίμνιας ζώνης, που θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια την μορφή της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Υπάρχει ακόμη χρόνος για διορθώσεις, εξάλλου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για όσους θέλουν να λάβουν μέρος στα κοινά και να επηρεάσουν με θετικό τρόπο το μέλλον της περιοχής τους.
ωετονεςσ.γρΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ VETONEWS http://www.vetonews.gr/editorial/item/21286-apoxi-me-noima-sto-velvento-ti-prodiagrafetai-sto-mellon

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΙΣ ΑΠ ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΟΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ κ. Λαιοπουλο

Ανώνυμος είπε...

Κανένα ΑΤΥΠΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ δε μπορεί να επιβάλει τη συμμετοχή ή όχι στις εκλογές σε όσους δεν το ισχυροποίησαν με την παρουσία τους.

Αυτοί που συμμετείχαν όμως και που αποδέχτηκαν και τους όρους του παιχνιδιου = κάνω ό,τι πουν οι πολλοί, οφείλουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα και να απέχουν. Και μιλάω για τους κυρίους Μπελιά, Βαρσαμόπουλο και τους λοιπούς 369 που επιθυμούσαν τη συμμετοχή στις εκλογές με τοπικό ψηφοδέλτιο.

Τα περί "αξιολόγησης του αποτελέσματος" είναι αστείες κουβέντες απο όσους δεν θέλουν να παραδεχτούν την ήττα τους και μία έμμεση παραδοχή του φιάσκου του δημοψηφίσματος, διότι ποιο το νόημα να συμμετάσχω αν δεν αποδέχομαι το αποτέλεσμα;

Συμμετείχαν σ'αυτό, το αναγνώρισαν ως "εντολή της κοινωνίας" και έχουν ηθικό χρέος να σεβαστούν το πλειοψηφόν ΟΧΙ. Διαφορετικά αν επιμείνουν στο ΝΑΙ με τη δικαιολογία της ασάφειας του αποτελέσματος είναι σαν να λένε ότι η κοινωνία απαξίωσε το δημοψήφισμα με τη μη προσέλευση, πράγμα που απαξιώνει τη ΜΚΟ που με τόσο κόπο δημιούργησαν και στήριξαν.

Ανώνυμος είπε...

ΕΧΟΥΝ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΑΓΡΑΦΙΣΚΟΥΣ ΑΠ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΥ ΓΛΥΦΟΥΝ... ΜΙΛΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ.
ΚΟΥΤΑΒΑ ΠΙΤΣΙΑΒΑ ΠΛΙΑΤΣΟ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΘΑΓΕΝΝΕΙΣ. ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΠΑΣΤΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΗΜΙΑ.ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ - ΕΓΙΝΕ. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΑΠ ΤΗΝ ΑΡΧΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΑΛΑΣΑΜΕ

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Με βάση τη συζήτηση στη Λαϊκή Συνέλευση, είναι προφανές ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι 371 που ψήφισαν ΝΑΙ το έκαναν συντασσόμενοι με την πρόταση του Μπελιά να αναληφθεί πρωτοβουλία κατάρτισης συνδυασμού. Και όχι να συμμετέχουν στις εκλογές ψηφίζοντας τους συνδυασμούς που ακούγεται ότι θα συμμετάσχουν στις εκλογές για το Δήμο.Και με αυτό σαν δεδομένο, αυτονόητο είναι – νομίζω – ότι και αυτοί είναι υπέρ της ξαναδημιουργίας του Δήμου Βελβεντού.
Εξάλλου και ο Μπελιάς, αλλά και άλλοι που συντάχθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση με την πρότασή του, ήταν απολύτως καθαροί. Συνεχίζουν τον αγώνα για Δήμο Βελβεντού. Και βεβαίως είπαν ότι θα σεβαστούν και θα στηρίξουν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΤΑΞΙΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΛΙΑ

Το Προφίλ μας