Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τιμητική Εκδήλωση του 1ου Γυμνασίου Σερρών για τον Γυμνασιάρχη - Εθνομάρτυρα ΛΕΩΝΙΔΑ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ εκ Σιατίστης

Στις 19 Ιουνίου 2013, παραβρέθηκα προσκεκλημένος στο 1ο Γυμνάσιο Σερρών, το οποίο είθισται με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς να παρουσιάζει μια εκδήλωση. Στη φετινή, με την ευκαιρία και της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Σερρών, παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση προς τιμήν του εθνομάρτυρα προγόνου μου Λεωνίδα Παπαπαύλου, εκ Σιατίστης, διευθυντού του Γυμνασίου κατά την απελευθέρωση των Σερρών, ο οποίος κατακρεουργήθηκε από τους Βουλγάρους την 29η Ιουνίου 1913.

            Παρακολούθησα μια άψογα οργανωμένη εκδήλωση, βαθύτατα συγκινητική και γεμάτη από πατριωτικό παλμό. Ως απόγονος της οικογένειας του εθνομάρτυρα ήταν φυσικό να δεχθώ τα μηνύματα κάτω από συναισθηματική φόρτιση. Τα δρώμενα ζωντάνεψαν στο νου μου εικόνες που είχα σχηματίσει παιδί ακούγοντας τις διηγήσεις της γιαγιάς μου Μαριγώς αδελφής του εθνομάρτυρα.
            Όμως αντικειμενικά κρίνοντας την όλη εκδήλωση έβγαλα αβίαστα το συμπέρασμα ότι όλοι, όσοι εργάστηκαν για την παρουσίασή της, διακατέχονταν από μεγάλο μεράκι, περίσσιο φιλότιμο και άσβεστη πατριωτική φλόγα. Το μαρτυρούν τα πολλά και πλούσια σκηνικά, ο άψογος φωτισμός και η εμπνευσμένη μουσική επένδυση. Αυτό αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ανταποκρίνονται απόλυτα στο λειτούργημα που επιτελούν, οι δε μαθητές παραμένουν πρόθυμοι να αφουγκραστούν τα μηνύματα, για την διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσής μας.
            Θα ήθελα, λοιπόν, να εκφράσω και δια του τύπου τις θερμές ευχαριστίες και τα θερμά μου συγχαρητήρια προς τους καθηγητές και τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Σερρών για την λαμπρή θεατρική παράσταση, αλλά  και προς τη διεύθυνση του Γυμνασίου, διότι αναζήτησε απογόνους της οικογενείας του εθνομάρτυρα, μεταξύ των οποίων και ο γράφων, και απέστειλε προς αυτούς προσκλήσεις για να παραστούν στην εκδήλωση.
Θεωρώ χρέος μου επίσης να μνημονεύσω τα ονόματα των οργανωτών της άκρως επιτυχημένης εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων οι:  Απόστολος Βαγενάς, διευθυντής του Γυμνασίου, Θεοδώρα Τζιντζή, φιλόλογος, Αμαλία Μαντού, μαθηματικός και Δημήτριος Βουτσάς, εκπαιδευτικός. Είναι εκείνοι που δεν περιορίστηκαν απλά στην οργάνωση και τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης, αλλά έλαβαν ενεργά μέρος σ’ αυτήν. Τους πλαισίωσαν πλήθος μαθητών, οι οποίοι ανέλαβαν θεατρικούς ρόλους ή επένδυσαν μουσικά την παράσταση.
            Εύχομαι οι Έλληνες βιώνοντας την πολύπλευρη κρίση, από την οποία δοκιμαζόμαστε, να παραμείνουν σε πείσμα των καιρών, αντάξιοι απόγονοι εκείνων που έχυσαν το αίμα τους για να συνεχίσουμε να ζούμε ελεύθεροι.

                                                                             Θωμάς  Π.  Τζώνος
                                                                   Προξένου Κορομηλά 3 - Κοζάνη
            thomas.tzonos@gmail.com       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας