Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Γ. Δακής: Θέλουν να πλήξουν το κύρος της Ορθοδοξίας όσοι θέτουν θέμα δαπανών

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ο Γ. ΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Από αύριο και για τρεις ημέρες στη Σιάτιστα ο κ. Βαρθολομαίος

Φτάνει αύριο στη Σιάτιστα για τριήμερη επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Όλα είναι έτοιμα για την υποδοχή του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, καθώς η μητρόπολη Σισσανίου και Σιατίστης, ο δήμος Βοΐου και οι πιστοί προετοιμάζουν εδώ και καιρό τη σημαντική αυτή επίσκεψη.
Ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, στο περιθώριο του περιφερειακού συμβουλίου, προχτές το απόγευμα, σχετικά με την επίσκεψη Βαρθολομαίου δήλωσε: «Το τριήμερο 25-27 Οκτωβρίου έχουμε τη χαρά και την τιμή της υποδοχής στην πόλη της Σιάτιστας του Οικουμενικού Πατριάρχη. 

 Σχόλιο ai-vreS: Γιατί είμαστε ορθόδοξοι κι άμα λάχει ξοδεύουμε και μια περιουσία για τον προκαθήμενό μας. Και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα. Άλα μας;

Ο κ. Βαρθολομαίος έρχεται για τον εορτασμό του ενός αιώνα από τα θυρανοίξια του μητροπολιτικού ναού Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας.

Μια εξαιρετικά μεγάλη τιμή για τους δυτικομακεδόνες και τους σιατιστινούς η επίσκεψη και η ευλογία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη.
Θέλω να τονίσω – γιατί λέχτηκαν πολλά από πολλούς, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα – ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως θεσμικός φορέας, είχαμε προϋπολογίσει και είχαμε δεσμεύσει ένα ποσό δαπανών για τη φιλοξενία των επισκέψεων του Πατριάρχη. Έχουμε προβλέψει ότι με τα χρήματα αυτά θα καλύψουμε και αυτή την επίσκεψη. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης θα δοθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία των δαπανών, τα οποία ούτως ή άλλως θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια», για τον κάθε κακόπιστο.
Θέλω να τονίσω ότι οι θεσμικές υποχρεώσεις της Περιφέρειας έναντι ενός τιμωμένου προσώπου με τα χαρακτηριστικά του Αρχηγού Κράτους, είναι σαφείς και συγκεκριμένες. Η δε σύγκριση των όποιων δαπανών θα πρέπει να συγκριθεί με το σύνολο των δαπανών των μητροπόλεων και των δήμων. Πρέπει να πως ότι όλες οι δαπάνες έγιναν με έναν εξαιρετικά σφιχτό τρόπο, που πραγματικά θα θέλαμε να είχαμε την οικονομική άνεση έναντι της κορυφής της Ορθοδοξίας να ήμασταν πλέον αβρόφρονες».
Για όσους θέτουν θέμα υπερβολικών δαπανών, ο περιφερειάρχης προσέδωσε μία και μοναδική στόχευση: «Να πλήξουν το κύρος της Ορθοδοξίας μας. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων κατά τη σημαντική επίσκεψή του στη Σιάτιστα, θα επισκεφτεί το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην Εράτυρα, όπου θα θεμελιώσει το εκκλησιαστικό μουσείο και θα εγκαινιάσει ανακαινισμένο κτίριο. Επίσης θα επισκεφτεί και το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου. Επίσης θα ξεναγηθεί σε αρχοντικά της Σιάτιστας, θα επισκεφτεί το εκκλησιαστικό μουσείο Σιάτιστας και θα μιλήσει σε ιερατικό συνέδριο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.
Ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο Σιάτιστας αύριο Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, ώρα 4.30 το απόγευμα, όπου αναμένεται θερμή υποδοχή από τον κόσμο και τις Αρχές. Τον Παναγιότατο θα προσφωνήσει η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του θα απευθυνθεί στις Αρχές και στους πολίτες που θα τον υποδεχτούν. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί με πομπή στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελέσει Μέγα Εσπερινό. Ο προϊστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης Στέφανος Λαμπρόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής θα προσφωνήσουν τον επίσημο προσκεκλημένο. Θα ακολουθήσει ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει η δήμαρχος Βοΐου προς τιμή του προκαθήμενου της ορθοδοξίας, στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό».
Μεθαύριο Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Σιάτιστας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Θα προσφωνήσει ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και θα μιλήσει ο Παναγιότατος. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εκκλησιαστικό μουσείο και γεύμα που θα παραθέσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο ξενοδοχείο «Σιάτιστα».
Το απογευματινό πρόγραμμα αρχίζει με ξενάγηση στο αρχοντικό Πούλκως, στη διατηρητέα οικία Ντέρου και στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής. Έπεται στις 6.30 μ.μ. το ιερατικό συνέδριο στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ στις 7.30 μ.μ. στο Τραμπάζειο Γυμνάσιο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής στον οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 9.30 το βράδυ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου.
Το Σάββατο τελευταία ημέρα της τριήμερης περιοδείας ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας θα επισκεφτεί την Εράτυρα και θα γίνει δεκτός στις 9.30 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου. Θα προσφωνήσει ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αλεξίου και θα αντιφωνήσει ο Παναγιότατος. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί τα ερείπια του παλαιού Επισκοπικού Ναού στο Σισάνι, ενώ η αρχαιολόγος Μαρία Τσιάπαλη θα τον ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Από κει θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, όπου θα τελέσει δοξολογία. Θα προσφωνήσει ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μητρούδης και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στη συνέχεια ο Παναγιότατος θα τελέσει αγιασμό θεμελίωσης Εκκλησιαστικού Μουσείου και τα εγκαίνια ανακαινισθέντος κτιρίου Ιεράς Μονής.
Στις 12 το μεσημέρι ο παναγιότατος θα βρίσκεται στη Σιάτιστα, όπου θα παραθέσει γεύμα ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
Η τριήμερη παραμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψή του στις 5 το απόγευμα στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου. Θα προσφωνήσει η Καθηγούμενη Μοναχή Θεολογία και θα μιλήσει ο Παναγιότατος.
Το βράδυ του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει από τη Σιάτιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας