Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Παρέμβαση Σημίτη για την οικονομική κρίση

Ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει ο Κώστας Σημίτης με άρθρο του στο Βήμα της Κυριακής, σημειώνονατς ότι δεν υπάρχει κοινή θέληση για τη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβένησης αφού “
Η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, για τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις, εμφανίζεται ανήσυχος, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της.  Διαβάστε περισσότερα με τα κύρια σημεία του άρθρου.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τις αποφάσεις του επιβεβαίωσε την αδυναμία διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής οικονομικής διακυβέρνησης. Χρειάζεται κοινή θέληση για αποτελέσματα σε μια επίπονη και συστηματική διαπραγμάτευση. Κοινή θέληση δεν υπάρχει. Η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θέλει να αναγνωρίσει το πρόβλημα» τονίζει χαρακτηριστικά.

 

Ο ίδιος συσχετίζει τις δυσκολίες με τη δομή της ΕΕ, διατυπώνοντας το ερώτημα αν θα διατηρηθεί ο σημερινός χαρακτήρας της Ένωσης ως μιας διακυβερνητικής συνεργασίας ή θα πάρει -ως προς τα θέματα οικονομικής πολιτικής- ομοσπονδιακό χαρακτήρα με ενιαίες πολιτικές.
«Στην πρώτη περίπτωση θα συνεχίσει να απαιτείται η συμφωνία όλων των μελών για τις αποφάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση θα γίνει δυνατό να ανατεθεί η οικονομική διακυβέρνηση σε ένα κεντρικό όργανο. Αυτό θα σχεδιάζει και θα εφαρμόζει την ενιαία οικονομική πολιτική.
“Η πλειοψηφία των μελών επιθυμεί τη διατήρηση του διακυβερνητικού χαρακτήρα. Βλέπει ταυτόχρονα την ανάγκη να επεκταθεί ο κύκλος των κοινών πολιτικών, ιδίως όσον αφορά την οικονομία και την ενίσχυση του κοινού νομίσματος του ευρώ”. 
<
Το ζητούμενο κατά την άποψη της πλειοψηφίας είναι να προσδιορισθεί ένα αποδεκτό όριο όσον αφορά τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από τα κράτη-μέλη προς την Ενωση. 
“Όμως οι απόψεις ως προς την έκταση των αναγκαίων νέων αρμοδιοτήτων της Ενωσης δεν συμπίπτουν. Θα υπάρξει μια κοινή φορολογική πολιτική; Θα μπορεί η Ενωση να διαμορφώσει οικονομική πολιτική με στόχο την εξισορρόπηση των ωφελειών και των επιβαρύνσεων από τη λειτουργία της κοινής αγοράς και του ευρώ; Θα είναι δυνατές μεταβιβάσεις πόρων από τις ισχυρότερες οικονομικά χώρες στις πιο αδύνατες”.
«Η οικονομική διακυβέρνηση είναι μια αναγκαιότητα. Χωρίς αυτή, η ζώνη του ευρώ θα κλυδωνίζεται σε κάθε οικονομική αναταραχή και δεν θα μπορέσει να ανταγωνιστεί της Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στις διεθνείς αγορές.
“Οι Συνθήκες σιωπούν όμως για τους στόχους και όρους άσκησης της οικονομικής διακυβέρνησης. Το κοινό πλαίσιο πρέπει λοιπόν να επαναπροσδιορισθεί”.
Ο Κ.Σημίτης εκφράζει προβληματισμό και για τις εσωτερικές οικονομικές εξελίξεις, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στη συζήτηση περί τη χρεοκοπία και τους μηχανισμούς σωτηρίας της. 
«Χρειάζεται να βελτιώσει την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη των εταίρων της με άλλους τρόπους. Να συμβάλει σε σχέδια και πρωτοβουλίες για την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης σε όλη την Ένωση.»
Τονίζει ακόμη ότι οι προτάσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κρίσης πλην της έκδοσης του ευρωομολόγου δεν έγιναν γνωστές. 
«Στο πόρισμα της Ειδικής Ομάδας που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και δημοσιεύθηκε τον Οκτώβρη του 2010 η Ελλάδα δεν αναφέρεται μεταξύ των χωρών που παρουσίασαν τις απόψεις τους. 
<
“Όπως και δεν έχει παρουσιαστεί, από ό,τι είναι ως σήμερα γνωστό, η θέση της Ελλάδος για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ένωσης, ένα θέμα στο οποίο τα άλλα κράτη έχουν υποβάλει ήδη τις απόψεις τους»
Κατά τον ίδιο, η πρόοδος επιτυγχάνεται με προτάσεις, συνεννοήσεις, συνεχείς επαφές σε πολλά επίπεδα πριν από τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου. 
«Πρόοδος επιτυγχάνεται όταν δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα αλλά συνολικά για την ισχυροποίηση της Ενωσης. Οταν χτίζουμε τις αναγκαίες συμμαχίες ώστε αποφάσεις και θεσμοί να μην υπολείπονται των ευλόγων προσδοκιών μας.»
Πηγή :News.in

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αι-βρες μας έκανες πάλι και γελάσαμε...μπα σε καλό σου....τι χιούμορ είναι αυτό καλέ; Πως σας ήρθε τώρα αυτό; Ελα πειτε μου οτι ειναι fake αρθρο αυτό...ετσι για να γελάσουμε....σας παρακαααααααααααααααααααααααααααλω....

ai-vreS είπε...

Το άρθρο προφανώς απευθύνεται σε ΝΟΗΜΟΝΕΣ .-

Ανώνυμος είπε...

εντωμεταξυ η κυβερνσηση λεει οτι θα ξαναβγουμε στις χρηματαγορες για δανεισμο οταν και ο τριτος οικος αξιολογησης η fitch μετα την moody's και την s+p's κατεταξε στην κατηγορια "σκουπιδια" τα ελληνικα ομολογα.

α! ποιοι ηταν οικονομικοι συμβουλοι του σημιτη? μα οι σαχινιδης, παπακωνσταντινου! και γιατι δεν δινει ο τρισε στη δημοσιοτητα τη μυνηση που εκανε το bloomberg στην ε.ε. λογω παρανομων swaps (ανταλλαγη υποχρεωσεων οσο πιο απλα μπορω να το πω) την περιοδο 2001-2007 με αποτελεσμα να μετακυλίεται το χρεος στο μελλον?

Ανώνυμος είπε...

Παμμέγιστε οικονομολόγε γιατί στερείς την πατρίδα μας από τις γνώσεις σου ;;;
Γιατί το κάνεις αυτό ;;;;; εεεεεε
Προτείνω να αναλάβεις πάραυτα , τουλάχιστον , σύμβουλος παρά τω Πρωθυπουργό, εκεί μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο , ίσως στην θέση του εκλιπόντος Σκιόπα .
Διότι αυτή είναι όλοι ΣΚΡΑΠΕΣ .
Παμμέγιστε ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΕ .
……………………………………..
ΠΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ;;;;;;;;;;;;;;;

Το Προφίλ μας