Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Διπλωματικό επεισόδιο για το... ροδάκινο!

από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών ροδακίνων επέβαλε η Αργεντινή, ακυρώνοντας παραγγελία περίπου 3.000 τόνων και αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων.
Η απρόβλεπτη ενέργεια των αργεντινών αρχών προκάλεσε την άμεση διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία υπέβαλε διάβημα μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη στον αργεντινό πρεσβευτή στη χώρα μας Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο.
Ο κ. Κουβέλης διαμήνυσε στον κ. Μαστροπιέτρο ότι “σε μια περίοδο κρίσης, όπως η σημερινή, που τίθεται θέμα επιβίωσης των παραγωγών, η ελληνική κυβέρνηση αναμένει χειρονομίες στήριξης από μια φίλη χώρα όπως η Αργεντινή. Χειρονομία που εξάλλου στηρίζεται σε ήδη υπάρχουσες διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες”. 
 Παράλληλα, ο κ. Κουβέλης παρενέβη, για να πραγματοποιηθεί συνάντηση του έλληνα πρεσβευτή στο Μπουένος Άιρες Μιχαήλ Χρηστίδη με τον αρμόδιο γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου της Αργεντινής, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίλυσης του ζητήματος.
Η κυβέρνηση της Αργεντινής αναγκάστηκε να πάρει αυτή την απόφαση, αν και δεσμεύεται από διεθνείς συμφωνίες, μετά την παρέμβαση των αργεντινών παραγωγών στο υπουργείο Εμπορίου της χώρας τους, απαιτώντας να μην εισαχθούν κομπόστες ροδακίνου από την Ελλάδα, αφού το ίδιο προϊόν παράγεται στη χώρα τους και είναι μάλιστα ανταγωνιστικό.

Οι παρεμβάσεις των παραγωγών προκάλεσαν δηλώσεις του γραμματέα του υπουργείου Εμπορίου της Αργεντινής για παύση των εισαγωγών, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση και της παραγγελίας του συγκεκριμένου φορτίου της κονσερβοποιίας της περιοχής μας.
Ο πρόεδρος των κονσερβοποιείων Κώστας Αποστόλου δηλώνει πως η συμπεριφορά των αργεντινών παραγωγών να παρέμβουν στο υπουργείο και να διαμαρτυρηθούν για την εισαγωγή προϊόντων που παράγονται στη χώρα τους είναι πέρα από κάθε συνθήκη και κάθε πρακτική στο διεθνές εμπόριο.

Εκ του πονηρού
Δύσπιστοι ως προς το θέμα δηλώνουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας, καθώς, όπως τόνισε στη “Μ” ο αγροτοσυνδικαλιστής Τάσος Χαλκίδης, “αναδείχθηκε σε μείζον ζήτημα την ημέρα που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ροδακινοπαραγωγών και των βιομηχάνων για τον προσδιορισμό της τιμής του προϊόντος μας”.
Χθες ο πρόεδρος των κονσερβοποιείων Κ. Αποστόλου επρόκειτο να απαντήσει στους ροδακινοπαραγωγούς για τη φετινή τιμή του ροδάκινου, όμως εξαιτίας αυτής της εξέλιξης η συνάντηση στο υπουργείο αναβλήθηκε για την Πέμπτη στις 11 το πρωί. “Θεωρούμε εκ του πονηρού τη χρονική στιγμή που προέκυψε το θέμα, το οποίο εκμεταλλεύονται οι βιομήχανοι για να παζαρέψουν την τιμή του ροδάκινου. Εξάλλου μιλάμε για ελάχιστη ποσότητα ροδάκινων, αν υπολογίσουμε ότι μόνο οι δύο νομοί Ημαθίας και Πέλλας παράγουν 400.000 τόνους ετησίως”.
Στη γενική συνέλευση των ροδακινοπαραγωγών που έγινε την Κυριακή στη Σκύδρα Πέλλας, όπου συμμετείχαν περίπου χίλιοι εκπρόσωποι από την Ημαθία, την Πέλλα, την Κοζάνη και τη Λάρισα, αποφασίστηκε να μην παραδώσουν φέτος ούτε ένα ροδάκινο αν η τιμή πώλησης δεν είναι ικανοποιητική. Οι παραγωγοί ζητούν 35 λεπτά του ευρώ ανά κιλό, ενώ πέρυσι πούλησαν το προϊόν τους από 13-13,5 λεπτά του ευρώ συν την πρόσθετη στήριξη 4 λεπτών από το κρατικό ταμείο.
Το επόμενο ραντεβού των ροδακινοπαραγωγών έχει κλειστεί για την ερχόμενη Παρασκευή στις 8 το βράδυ στο Μακροχώρι Βέροιας, όπου θα εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

14 σχόλια:

kozanitika.gr είπε...

Δηλώσεις Mαραντόνα: Οι Ελληνες έσπρωχναν συνέχεια τον Μέσι. Συνέχεια μόλις έπαιρνε μπάλα ο Μέσσι του έκανε φάουλ (ο Παπασταθόπουλος). Δεν γίνονται αυτά, υπάρχουν κανονισμοι.
Δηλώσεις Λιονελ Μεσσι:
“Ο διαιτήτής έπαιξε για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έπαιξε βρώμικα”
Εμπάργκο στις εισαγωγές ελληνικών ροδακίνων επέβαλε η Αργεντινή, ακυρώνοντας παραγγελία περίπου 3.000 τόνων και αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων.
Ο Αργεντινός πρεσβευτής στη χώρα μας Χόρχε Αλεχάντρο Μαστροπιέτρο διαμήνυσε στον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη πως η Αργεντινή θεωρεί απαράδεκτα τα σπρωξίματα του Παπασταθόπουλου στον Μέσι.

ai-vreS είπε...

Μας προλάβατε! Εκεί το πηγαίναμε κι εμείς στην πλάκα αλλά το δημοσίευμα ούτε παραγγελία να ήταν!

kozanitika.gr είπε...

Το ανέκδοτο με αυτόν που φώναζε "να οργανωθούμε βρε παιδιά" το ξέρετε?

ai-vreS είπε...

Αμέ! Και το εφαρμόζουμε όταν βαριόμαστε...
Πάντως κουτί μας/σας ήρθε η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Καμιά καλή εικόνα μόνο δε βρήκαμε....

kozanitika.gr είπε...

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως μετά από μεσολάβηση του κ. Μανώλη Στεργίου, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Μέσι, τα ροδάκινα Βελβεντού θα εξαιρεθούν του εμπάργκο...

Ανώνυμος είπε...

Σημαίνον διπλωμάτης της Αργεντινής στην Αθήνα, που θέλει να διατηρεί την ανωνυμία του, εξέφρασε την αποψη οτι στο αγώνα Ελλάδα Αργεντινή, μπορούσε η ελληνική ομάδα να πάρει την οσοπαλία...αλλά δεν είχε τύχη με το μέρος της...

ai-vreS είπε...

Μπορούσε, αν είχαν όλοι οι Έλληνες θεατές στα χέρια από ένα ροδάκινο ...

Ανώνυμος είπε...

Nεώτερες πληροφορίες οτι ο Μανώλης Στεργίου σκέπτεται να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Μπουένος Αυρες και ετοιμάζει να καταθέσει το ψηφοδέλτιο στην Πρόεδρο Αργεντινής.

Ανώνυμος είπε...

Γράφεις και δε γράφεις για τον Στεργίου μπαγλαμά!!!
Ξέρεις που σε έχει γραμμένο? Δεν ξέρεις? Να σου πω εγώ.
Ούτε στο αριστερό ούτε στο δεξί τσάαααφ στη μέση
Άντε αποκεί μπαγλαμάδες ε μπαγλαμάδες κάντε καμιά δουλειά και αφήστε τα αυτά περισσότερο μας δυναμώνουν.
Και τα ροδάκινα είναι για κομπόστα η παραγγελία που ακυρώθηκε δεν είναι επιτραπέζια ροδάκινα.
Κρίμα στουε αγρότες της Βέροιας και της Νάουσας , ας ελπίσουμε ότι θα άρουν το εμπάργκο τους!!

Ανώνυμος είπε...

Eσένα να δεις που σε εχει γραμμένο, ξερόκεφαλε!

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω εάν θα κατέβαινε για δήμαρχος ο Στεργίου
στο Μπουένος Άιρες εαν θα έβγαινε.Για ένα όμως είμαι σίγουρος,εάν θα κατέβαινε για δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού σίγουρα θα έβγαινε.Κρίμα όμως που δεν κατεβαίνει.

Ανώνυμος είπε...

Eγώ ξέρω άμα με έχει γραμμένο ή όχι.
Εσύ μπαγλαμά δεν ξέρεις τι γράφεις εδώ μέσα.Το blog αναρτά ενημέρωση για τα ροδάκινα που εξάγουμε (ένα από τα μοναδικά προιόντα)και ότι δημιουργήθηκε διπλωματικό επεισόδιο,και εσύ γράφεις μπούρδες.

Μπούρδα ε μπούρδα της κακιάς ώρας!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο μπαγλαμάς ή μπαγλαμαδάκι, (εκ του τουρκικού baglama), είναι νυκτό μουσικό όργανο, συγγενές του μπουζουκιού (αλλά μικρότερο σε διαστάσεις), που χρησιμοποιείται στην Βελβεντινή λαϊκή μουσική. Κατά κανόνα έχει τρεις διπλές χορδές. Ο ήχος του μπαγλαμά είναι οξύς. Κάθε χορδή κουρδίζεται μία οκτάβα υψηλότερα από την αντίστοιχη στο μπουζούκι.

Ανώνυμος είπε...

Αφελή, 1.44, είσαι τελείως Ξερόκεφαλος.
Ανόητε, της κακιάς ώρας!

Το Προφίλ μας