Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι πολιτική επιλογή

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος:
Πέρασαν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες από το 1972, όταν ο ΟΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στο περιβάλλον και την προστασία του. Σήμερα μιλάμε για κλιματική αλλαγή και ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία επηρεάζουν και τη χώρα μας. Πρώτος στη λίστα των υπαίτιων για την κλιματική αλλαγή είναι ο άνθρωπος σε ποσοστό 90%. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες αλλάζουν το κλίμα της γης έχοντας ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στην υγεία του ανθρώπου, καθώς και σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας, στη γεωργία, την αλιεία και τον τουρισμό.
Η σκληρή αλήθεια δεν μας αφήνει περιθώρια αδράνειας. Ειδικότερα στην περιοχή μας, στη Δυτική Μακεδονία, η δραστηριότητα της ΔΕΗ έχει επηρεάσει το περιβάλλον και το μικροκλίμα, δημιουργώντας συνθήκες ασφυκτικές για τον κόσμο της περιοχής. Για τους πολίτες που ζούνε κυριολεκτικά δίπλα στις μονάδες της ΔΕΗ, η παγκόσμια ημέρα τους υπενθυμίζει απλώς την αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει το δικαίωμα του πολίτη για ένα καθαρό περιβάλλον.
Επιπλέον, η περιοχή μας, ένας από τους ενεργειακούς νομούς της χώρας, έχει προσφέρει στη χώρα μας πολλά, με αντιστάθμισμα την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Οι λύσεις είναι σαφείς. Οι μετεγκαταστάσεις των πληθυσμών, που ζούνε κυριολεκτικά σε περιβαλλοντικά «γκέτο», δίπλα στα ορυχεία και τις καμινάδες της ΔΕΗ είναι επιτακτική ανάγκη, για την οποία δεσμεύθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.
Η ΔΕΗ, χρόνια τώρα, έδωσε και πήρε από την περιοχή μας. Δημιούργησε θέσεις εργασίας και τόνωσε την οικονομική δραστηριότητα. Παρόλα αυτά, σε επιχειρηματικό επίπεδο, δημιούργησε στρεβλώσεις, μην αφήνοντας το επιχειρείν να αναπτυχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό και παράλληλα σε επίπεδο περιβάλλοντος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον πλούτο της περιοχής, μειώνοντας τα αποθέματα του υδάτινου όγκου, αφήνοντας τα πλούσια σε λιγνίτη εδάφη λεηλατημένα μετά τη διαδικασία της εξόρυξης και ρυπαίνοντας την ατμόσφαιρα, χωρίς να τηρούνται οι διαδικασίες ελέγχου και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων. Πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι η καταγραφή του φυσικού πλούτου της χώρας, δημιουργώντας τους «Πράσινους Εθνικούς Λογαριασμούς», μια βάση δεδομένων, όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να παρακολουθεί τις μεταβολές στο περιβάλλον, με τη χρήση απλών και πρακτικών δεικτών.
Για την περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή μας, η οποία θα κληθεί σύντομα να παρουσιάσει εναλλακτικό σχέδιο επιβίωσης στη μεταλιγνιτική περίοδο, αποτελεί μονόδρομο η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με την ορθολογική χρήση του λιγνίτη. Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι οι ΑΠΕ να κατέχουν μεγαλύτερο ποσοστό στο ενεργειακό ισοζύγιο, εξασφαλίζοντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τη χρήση φυσικού αερίου να «θωρακίσουμε» τη χώρα με καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό και ένας από τους βασικούς παραγωγικούς συντελεστές στην εξίσωση της οικονομίας. Η ανεξέλεγκτη μόλυνση από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και η απουσία θεσμικού πλαισίου που να ευνοεί την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, οδήγησαν τη χώρα μας σε μια ανάπτυξη με ληστρική διάθεση προς το περιβάλλον.
Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι να λειτουργήσει το περιβάλλον ως μοχλός ανάπτυξης, μέσα από μια πράσινη οικονομία που βασίζεται στο σεβασμό και την προστασία του. Η πρόταση μας αφορά στον συνδυασμό συγκεκριμένων πολιτικών για τον ενεργειακό σχεδιασμό, τις μεταφορές και τον τουρισμό. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ανταγωνιστική Ελλάδα, με οικολογική συνείδηση. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε αυτοτελές Υπουργείο Περιβάλλοντος, με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Πρέπει να δημιουργήσουμε Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολλειμάτων (ΧΥΤΥ), δίνοντας κίνητρα για τη μείωση του όγκου των συσκευασιών, για την ανακύκλωση υλικών και την ανάκτηση ενέργειας και προωθούμε την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών λυμάτων.
Για το φυσικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τον τουρισμό θα δοθεί έμφαση σε περιοχές αναξιοποίητες, με φυσικό κάλλος, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης και ανάπτυξης. Η Ελλάδα μπορεί να προωθήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αποτελέσει ένα ελκυστικό προορισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, όχι μόνο για τους επισκέπτες από το εξωτερικό, αλλά κυρίως για τη μέση ελληνική οικογένεια, τον πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.
Πιστεύουμε σε ένα ολοκληρωμένο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης, σύμφωνα με το οποίο επενδύουμε στην ποιοτική γεωργία και κτηνοτροφία, στηρίζοντας τους νέους και αναβαθμίζοντας τα προϊόντα. Επενδύουμε στον πολιτισμό και στην ενίσχυση του τουρισμού και τονώνουμε την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της χώρας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, με σεβασμό στον άνθρωπο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ.
ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΤΕ ΣΕ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΟΧΙ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ.
Οι μετεγκαταστάσεις των πληθυσμών, που ζούνε κυριολεκτικά σε περιβαλλοντικά «γκέτο», δίπλα στα ορυχεία και τις καμινάδες της ΔΕΗ είναι επιτακτική ανάγκη, για την οποία δεσμεύθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

ΕΓΙΝΑΝ ΜΕΤΕΓΚΑΤΆΣΤΑΣΕΙΣ επι ΠΑΣΟΚ?
Ας μιλήσουν οι κάτοικοι του ΚΛΕΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΜΑΝΟΥ.

ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ έγιναν.
ΑΛΛΑ απο ποιά περιοχή και μόνο ποιούς?
ΠΟΙΑ τα κριτήρια των προσλήψεων?
ΜΕ ΑΣΕΠ εγώ δούλεψα με 8μηνη σύμβαση στον ΟΤΕ το 1995(υπήρχε απο τότε),αλλά οι "πράσινες" πέρασαν στην ΔΕΗ ,να μας πείτε εσείς τον τρόπο.
ΜΕΣΩ ΑΣΕΠ ΚΑΝΑΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ?
ή
ΕΣΤΩ με εικονικό διαγωνισμό?

Ανώνυμος είπε...

Ti na protokanei to PASOK???Tossa xoria xanaestisse me to seismo sta Servia! giati den paradexeste oti toulaxiston exei sxedio kai desmeuetai gia prasini anaptixi? As eimaste aisiodoxoi exontas vouleuti apo ton topo mas pou endiaferetai kai provalei ta topika provlimata!

Το Προφίλ μας