Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Βελβεντό: 5η Γιορτή Ροδάκινου 3-5 Ιουλίου 2009

Για πέμπτη συνεχή χρονιά ο Δήμος Βελβεντού, με την συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Εμπορικού Συλλόγου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης διοργανώνει την Γιορτή Ροδάκινου, 3-5 Ιουλίου 2009.
Μια γιορτή που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός και που ξεπέρασε κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία αλλά προσέλκυσε χιλιάδες επισκεπτών. Η Γιορτή, περιλαμβάνει ημερίδα για το ροδάκινο, μουσικές εκδηλώσεις, επισκέψεις στους χώρους καλλιέργειας και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του Βελβεντού, ενώ θα λειτουργούν περίπτερα γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων, μαρμελάδων, καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων του Βελβεντού. H Γιορτής Ροδάκινου τελεί υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης.
Το ροδάκινο Βελβεντού, που είναι και το κυριότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής, ξεχωρίζει για την ποιότητά του και διατίθεται στην αγορά ως επώνυμο προϊόν, έχοντας χαρακτηριστεί ως «το καλύτερο της Ευρώπης». Χάρις στα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την αύρα των Δυτικών Πιερίων και τη δροσιά της λίμνης, αλλά και την πολύχρονη εμπειρία των παραγωγών, το μεράκι και τις ατέλειωτες φροντίδες τους το ροδάκινο Βελβεντού έχει αναδειχθεί ως ένα από τα νοστιμότερα φρούτα.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Βελβεντού κ. Μανώλης Στεργίου «η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στη συνεταιριστική παράδοση του Βελβεντού, σ΄ αυτούς που ορκίστηκαν στον συνεργατισμό και έστησαν σήμερα συνεταιρισμούς-τεράστιες οικονομικές μονάδες πρότυπα σε ολόκληρη την Ελλάδα, για να περιφρουρήσουν τον ακριβό τους κόπο, προσπαθώντας για ένα καλλίτερο αύριο. Αυτό που βρήκαμε εμείς σήμερα. Κι έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε καλλίτερο στο μέλλον».
Και πράγματι στο Βελβεντό έχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη συνεταιριστική παράδοση. Διαθέτοντας δύο αγροτικούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τον ΑΣΕΠΟΠ (700 μέλη) και την ΔΗΜΗΤΡΑ (400 μέλη) καθώς και ένα γυναικείο συνεταιρισμό (116 μέλη), που ασχολείται με τη μεταπoίηση των νωπών φρoύτων, αποτελεί ένα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, παράδειγμα κοινωνικής οικονομίας. Με τη φροντίδα των συνεταιρισμών το σύνολο της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών του Βελβεντού είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT σύμφωνα με το Σύστημα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης Παραγωγής. Η συγκεκριμένη πιστοποίηση εγγυάται φρούτα καθόλου επιβαρημένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και παραγόμενα με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Επίσης τμήμα της παραγωγής παράγεται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας πιστοποιημένο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
«Όσο η ιδέα του συνεργατισμού είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας και την διαφυλάσσουμε, τόσο πιο καλά μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στους χίλιους μύριους κινδύνους που απειλούν το αγροτικό επάγγελμα» συμπληρώνει ο κ. δήμαρχος «και η συγκεκριμένη Γιορτή, πέραν όλων των άλλων, ενδυναμώνει τη συνεργασία των τριών συνεταιρισμών».
Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή φωτογραφικού υλικού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Δήμο Βελβεντού, τηλ. 2464 3 50306

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Sto Velvento ehoyn to rodakino.
Sta Servia ti ehoyme gia..froyto;
To Milo;
Kai o dimarhos giati den kanei kai mia analogi giorti sta Servia;
Apo tis Apokries ehei na glentisei o kosmos...

Ανώνυμος είπε...

giati filarako sta servia dn exete frouta....
giayto thelete na parete to velvenbto me to meros sas:p
enw antitheta to velvendo exei kai mila kai rodakina
ELA KAI ESY STO VELVENDO AN THES NA DIASKEDASEIS TO SAVATO 4 IOULIOU STN ROCK SYNAYLIA...
PANOS_INFERNO X_

Το Προφίλ μας