Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Τονωτική ένεση στους αγρότες

Τονωτική ένεση για την αγροτική οικονοµία αποτελεί το πρόγραµµα επιδοτήσεων για τον εκσυγχρονισµό γεωργικών και κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς λίγες εβδοµάδες πριν από την καταληκτική προθεσµία υποβολής των αιτήσεων έχουν ήδη συσσωρευτεί πάνω από 2.500.

Η καταληκτική ηµεροµηνία είναι στις 20 Ιουνίου και ενώ στο πρώτο δεκαήµερο του Μαΐου είχαν κατατεθεί µόλις 1.000 αιτήσεις, πλέον οι ηλεκτρονικές εγγραφές στην ειδική γραµµατεία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (www.agrotikianaptixi.gr) ξεπερνούν τις 2.500 και, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των αρµοδίων, αναµένεται να φθάσουν συνολικά στις 5.000-6.000.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Μεγάλα σχέδια Βελτίωσης, όπως ονοµάζεται, απευθύνεται σε όλους τούς εν ενεργεία αγρότες ηλικίας από 18-65 ετών και επιδοτεί γεωργικά και κτηνοτροφικά έργα ύψους έως 500.000 ευρώ, όπως: (1) Ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισµό γεωργικών κτιρίων και κατασκευών (ποιµνιοστάσια, βουστάσια, αποθήκες κ.ά.).

(2) Αγορά καινούργιων αγροτικών και αρδευτικών µηχανηµάτων.

(3) Αγορά αρµεκτικών µηχανηµάτων και εξοπλισµού ποιµνιοστασίων και βουστασίων.

(4) Αγορά και εγκατάσταση εξοπλισµού ΑνανεώσιµωνΠηγών Ενέργειας που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της ίδιας εκµετάλλευσης του παραγωγού.

(5) Αγορά αγροτικού οχήµατος. (6) Πραγµατοποίηση γεωτρήσεων και κατασκευή υδατοδεξαµενών.

(7) Πραγµατοποίηση υποδοµής καθετοποίησης της παραγωγής όπως διαλογιστήρια, συσκευαστήρια κ.λπ. (8) Κατασκευή και αγορά εξοπλισµού θερµοκηπίου.

Ο επιλέξιµος προϋπολογισµός για τη χρηµατοδότηση φτάνει µέχρι τα 500.000 ευρώ, αν το έργο αφορά µόνο την αγορά µηχανολογικού εξοπλισµού περιορίζεται σε180.000

και αν αφορά µόνο την κατασκευή υποδοµών τότε ως ανώτατο πλαφόν ορίζονται τα 300.000 ευρώ. Το ποσοστό χρηµατοδότησης είναι από 40% ώς 60%. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται υποχρεωτικά µε ηλεκτρονικό τρόπο στηνιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε την υπογραφή γεωτεχνικού.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ. Σηµειωτέον ότι µε την εισαγωγήτων δεδοµένων τουο κάθεενδιαφερόµενος µπορεί ναδει τη βαθµολογία του και έτσινα γνωρίζει εκ τωνπροτέρων αν µπορεί να περάσει το εισοδηµατικ ό «κατώφλι» που έχει τεθεί ανάκατηγορία δικαιούχου. Ωστόσο όσοιέχουν καταχωρήσει ήδη τα στοιχεία τους δεν είναι αναγκαίο να επαναλάβουν τη διαδικασία αφού τα δεδοµένα αποθηκεύονται και παραµένουν διαθέσιµα έως ότου αποσταλούν. Επιπλέον, και προκειµένου να επιτευχθείη επίσπευση του χρόνου αξιολόγησης, το υπουργείο προωθείτη σύσταση ΜητρώουΑξιολογητών.Εναλλακτικά, η Ειδική Γραµµατεία ∆ιοικητικού Τοµέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδοµών του υπουργείου έχει προτείνει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου η αξιολόγηση να γίνει (όπως αρχικά προβλεπόταν) σε περιφερειακό επίπεδο από τις περιφερειακές υπηρεσίες. Οι στόχοι της προκήρυξης του προγράµµατος είναι ηβελτίωση τηςανταγωνιστικότητας, οισυνδυαστικές οικονοµικές δραστηριότητες, ηενίσχυση τυποποίησης, η σύνδεση µε το «καλάθι της περιφέρειας» και να δοθεί έµφαση σε προϊόντα που χρήζουν µεταποίησης.

Προθεσµία έως τις 20 Ιουνίου - Ξεπέρασαν τις 2.500 οι αιτήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης

Πώς θα ενηµερωθείτε

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να επικοινωνούν µε την ειδική υπηρεσία εφαρµογήςπάά άνταγωνιστικότητας, στο τηλέφωνο 210-5275.271,

αλλά και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr. το µέτρο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισµό των γεωργικών εκµεταλλεύσεων καιστη βελτίωση της συνολικής τους επίδοσης, µέσωτης καλύτερης χρήσης τωνσυντελεστών παραγωγής (συµπεριλαµβανοµένης της εισαγωγήςνέων τεχνολογιών - καινοτοµιών), µε στόχο τη στροφή προς την ποιότητα, τα βιολογικά προϊόντα και τη διαφοροποίηση της εκµετάλλευσης σε τοµείς όπως τα ενεργειακά φυτά. 
TA NEA

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπούρδες!!

Και που θα βρουν λεφτά??!!..

Ας χρηματοδοτήσουν τους τωρινούς αγρότες και να αφήσουν...τους νεότερους!!!!...

Το Προφίλ μας