Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Κολλημένοι με την αγροφυλακή

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Μία από τις δημοσιονομικές εκτροπές (για να το πούμε όσο πιο χαριτωμένα γίνεται) της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η επανασύσταση της αγροφυλακής, το 2005. Αυτή αποτελούσε ένα παλιό και δαπανηρό ρουσφέτι της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη. Προέβλεπε 10.000 προεκλογικές προσλήψεις αγροφυλάκων το 1993. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο της λόγω των πρόωρων εκλογών και ο κ. Βύρων Πολύδωρας αποφάσισε ύστερα από μία δωδεκαετία να διορθώσει την αδικία. Βάφτισε την αγροφυλακή «οικολογική αστυνομία» και άρχισε τις προσλήψεις...

Γράφαμε τότε ότι «κανείς δεν κατάλαβε γιατί το ελληνικό Δημόσιο χρειάζεται επιπλέον 10.000 εργαζομένους... Σε εποχές μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας δέκα εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα (αν υποθέσουμε ότι το κόστος ανά αγροφύλακα θα είναι των 1.000 ευρώ), συν τα λειτουργικά έξοδα του νέου σώματος, φαντάζει περιττή πολυτέλεια... [Ομως], στη συγκυρία που βρίσκεται η χώρα δεν χρειάζεται καμιά αγροφυλακή. Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα να συμμαζέψει τα ελλείμματα. Αυτή τη στιγμή ο δημόσιος κορβανάς είναι σαν τον πίθο των Δαναΐδων. Οσο κι αν τον γεμίζουν τα φοροεισπρακτικά μέτρα τόσο αδειάζει από τις σπατάλες του κράτους. Καιρός είναι να αρχίσουν να κλείνουν τρύπες [και] όταν τα ταμεία του κράτους αποκτήσουν επαρκή πλεονάσματα και δραγάτες, μπορούμε να πάρουμε και από μια θαλασσιά χάντρα να κρεμάσουμε σε κάθε δένδρο...» («Οι περιττοί δραγάτες» 10.7.2005).
Ενάμιση χρόνο μετά την πρόσληψή τους, πενήντα από αυτούς είχαν συμπληρώσει τα απαιτούμενα χρόνια και βγήκαν στη σύνταξη. Οι περισσότεροι παρέμειναν στην ανενεργή υπηρεσία. Βλέπετε, η αγροφυλακή συστάθηκε, προσέλαβε, και έκτοτε ουδέν έγινε.
Η νυν κυβέρνηση με τι γνωστές της «κοινωνικές ευαισθησίες» αποφάσισε να καταργήσει την ημισυσταθείσα αγροφυλακή, αλλά να κρατήσει τους αγροφύλακες προς... μετάταξη. Αυτό είναι ένα από τα κόλπα που εφηύρε το ΠΑΣΟΚ για να μην κάνει τη δουλειά του, να μην περικόψει τα ελλείμματα. Ετσι χιλιάδες αμείβονται χωρίς να εργάζονται. Εχουμε την «εργασιακή εφεδρεία» της Ν.Δ. στην πράξη. Οι εναπομείναντες αγροφύλακες συνεχίζουν να πληρώνονται από τους φόρους μας και η λεωφόρος Συγγρού... ανησυχεί για το μέλλον τους. Αντιγράφουμε (χωρίς σχόλια) την επίσημη ανακοίνωση της Ν.Δ.: Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του κόμματος συνάντηση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και του γραμματέα Συνδικαλιστικών Φορέων κ. Γιάννη Μανώλη με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων της Ελληνικής Αγροφυλακής. Στη συνάντηση, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής επισήμανε το σταθερό ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας για την ομαλή υπηρεσιακή πορεία των υπαλλήλων της αγροφυλακής των οποίων πρέπει άμεσα, σε εφαρμογή του νόμου, να ολοκληρωθούν οι μετατάξεις και να συνεχισθεί κανονικά η καταβολή της μισθοδοσίας τους και μετά την 1η Αυγούστου 2011. Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί η κυβέρνηση, με την αδράνειά της, να οδηγεί σε απόγνωση και κοινωνική περιθωριοποίηση υπαλλήλους του κράτους».
Κατόπιν τούτου μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση για το πόσο αδιέξοδο είναι το Μεσοπρόθεσμο και το άλλο μαγικό μείγμα πολιτικής που οδηγεί στην ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας