Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ρίχαρντ φον Βαϊτσζέκερ: «Από πού αντλούμε το δικαίωμα να χλευάζουμε τους 'Ελληνες;»

Richard von Weizsäcker
Η εφημερίδα Bild φιλοξενεί σήμερα άρθρο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας της Γερμανίας, Richard von Weizsäcker, στο οποίο ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός καλεί τους Γερμανούς να συνειδητοποιήσουν ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα όλης της Ευρώπης και ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί και για τη δική τους ευημερία.
Ο Richard von Weizsäcker παρατηρεί μεταξύ άλλων ότι το Ευρώ είναι σκληρό νόμισμα και συμφέρει στη Γερμανία, αφού συνετέλεσε και συνεχίζει να συντελεί στην εκτίναξη των γερμανικών εξαγωγών σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο απαιτεί από όλες τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα την άσκηση σοβαρής οικονομικής πολιτικής. Αναφερόμενος στην Ελλάδα εκφράζει την άποψη ότι η χώρα εισήλθε στο Ευρώ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να σημειώσει πρόοδο και να προχωρήσει προς τα εμπρός. Όμως οι κυβερνήσεις αποσιώπησαν το γεγονός ότι ένα μέρος αυτής της ευημερίας προερχόταν από δανεισμό. Τώρα η χώρα βιώνει τις συνέπειες, οι οποίες είναι επώδυνες για τους πολίτες.

«Κάποιοι στη Γερμανία χλεύασαν την Ελλάδα για αυτή την εξέλιξη. Όμως, από πού αντλούμε αυτό το δικαίωμα; Είμαστε εμείς σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση καλύτερα από τους Έλληνες;», διερωτάται ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας και σημειώνει ότι πολλοί σήμερα κάνουν λόγο για εύκολες λύσεις, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη.

«Δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό πρόβλημα. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να αποχωριστούν από την Ελλάδα. Εάν η Κοινότητα δείξει αδυναμία, θα αποσυντεθεί από τους κερδοσκόπους. Πολλές χώρες παραπαίουν. …Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το αγνοήσουμε; Η ευημερία μας εξαρτάται από την Ευρώπη. Εδώ πουλάμε εμείς τα 2/3 των εξαγωγών μας. Όποιος θέτει τον εαυτό του πάνω από τους Έλληνες, γελάει με τον δικό του κίνδυνο».

Και ο Richard von Weizsäcker καταλήγει:

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Τα προβλήματα της Ελλάδας πρέπει να επιλυθούν. Η κυβέρνηση στην Αθήνα, η οποία μόλις πριν από λίγο έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης το έχει κατανοήσει. Το άλλο κόμμα κρατάει ακόμα τα μάτια του κλειστά.
Δεν μπορεί να γίνει τίποτα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και στον ενδιάμεσο χρόνο χρειάζονται χρήματα, μόνο και μόνο για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Επιτυχία θα υπάρξει μόνο, εάν οι Έλληνες συνεχίσουν με γενναιότητα το πρόγραμμά τους- και εμείς θα τους βοηθήσουμε ακλόνητα.Τώρα χρειάζεται κάποιος τη δύναμή μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, για το οποίο θα μπορούσαμε να την χρησιμοποιήσουμε, παρά για την Ευρώπη. ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΑΣ». 
ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από την κατάντια τους.

Το Προφίλ μας