Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Στο Μαξίµου!

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Εµείς δεν πουλάµε και δεν πουλιόµαστε» δήλωνε ένα τεράστιο πανό που έφερε την υπογραφή «ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ» και αναρτήθηκε πρoσφάτως έξω από τα γραφεία της εταιρείας. Αναρωτήθηκα τι ακριβώς εννοούν.∆ιότι αποτελεί προφανές δικαίωµα και απολύτως αξιοπρεπή επιλογή εκείνων που έφτιαξαν το πανό να µη θέλουν να πουληθούν – ποιος θα µπορούσε άλλωστε να τους ζητήσει το αντίθετο; Αλλά τι εννοούν όταν λένε ότι δεν πουλάνε;
∆ιότι αν δεν πουλάνε τα σπίτια ή τα αυτοκίνητά τους, κάνουν πολύ καλά και δικαίωµά τους. Αλλά αν εννοούν ότι δεν πουλάνε τη ∆ΕΗ, πώς µπορούν να πουλήσουν ή να µην πουλήσουν κάτι που δεν τους ανήκει; Εξ όσων γνωρίζω, το 51% της ∆ΕΗ ανήκει στο ∆ηµόσιο – σε καµία ΓΕΝΟΠ και σε κανένα συνδικάτο, εντός ή εκτός ∆ΕΗ. Προ δύο ηµερών η ΓΕΝΟΠ κατέλαβε (συµβολικά) το υπουργείο Μεταφορών. Και αυτό επειδή, όπως εξήγησαν οι συνδικαλιστές, το υπουργείο χρωστάει στη ∆ΕΗ 145 εκατ. ευρώ. Πάλι αναρωτήθηκα, λοιπόν, µήπως ήταν χρήσιµο κάποια στιγµή αυτοί οι δραστήριοι άνθρωποι να αποφασίσουν τι ακριβώς επαγγέλλονται. Είναι ιδιοκτήτες της ∆ΕΗ; Είναι εισπράκτορες της ∆ΕΗ; Ή µήπως εκπρόσωποι των εργαζοµένων στη ∆ΕΗ; ∆ιότι αν αποφάσισαν γενικώς να δραστηριοποιηθούν στον τοµέατης είσπραξης ανείσπρακτων οφειλών, θα τους συνέφερε ίσως να αποταθούν πρώτα στον Σύνδεσµο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων: σχεδόν ένα δισ. τούς χρωστάει το ∆ηµόσιο! Αλλά αν αποφάσισαν από µόνοι τους να καταλαµβάνουν όσους χρωστάνε στη∆ΕΗ, θα πρέπει πρώτα να µας πουν ποιος και µε ποια εξουσιοδότηση τους ανέθεσε αυτό το θεάρεστο έργο – διαφορετικά θα νοµιµοποιούνται οι εργαζόµενοι κάθε επιχείρησης ναπηγαίνουν αυτοβούλως να καταλαµβάνουν όποιον χρωστάει στην επιχείρησή τους. Θέλω να είµαι σαφής: για τίποτε δεν κακίζω τους συνδικαλιστές. Ετσι εννοούν τα συµφέροντα εκείνων που τους εκλέγουν. Και αυτά υπερασπίζονται. Αλλά βρίσκουν και τα κάνουν. ∆ιότι όταν στη ∆ΕΗ δεν υπάρχει διοίκηση που να προστατεύει τα συµφέροντα της εταιρείας (µόλις την Παρασκευή και ύστερα από γερό κράξιµο εδέησε η διοίκηση της επιχείρησης να προσφύγει κατά των επαναλαµβανόµενων απεργιών!) και όταν πάνω από τη διοίκηση δεν υπάρχει κυβέρνηση να διασφαλίζει τα συµφέροντα και τη βούληση του ∆ηµοσίου, είναι εύλογο ότι κάθε συνδικαλιστής θα αναλάβει τον ρόλο του διοικητή, του ιδιοκτήτη ή του εισπράκτορα. Και όταν κοτζάµ κυβέρνηση ετοίµασε νοµοσχέδιο που αναθέτει ουσιαστικά στη ΓΕΝΟΠ ακόµη και την ανεξάρτητη (ως τώρα) αρχή για τα Συστήµατα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, τότε κακώς περιορίζονται οι άνθρωποι στο υπουργείο Μεταφορών. Το Μέγαρο Μάξιµου έπρεπε να καταλάβουν και να αναλάβουν κανονικά τη διακυβέρνηση της χώρας.

1 σχόλιο:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ είπε...

κ. Πρετεντέρη είσαι τελικά άνθρωπος του συστήματος (αυτού που προσπαθεί και το έχει πετύχει να στρέψει εργαζομένους εναντίον εργαζομένων και να δεχόμαστε τα πάντα όπως θέλουν τα κατά περίσταση αφεντικά σου).
Η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια που το ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ των εργαζομένων στη ΔΕΗ το ερμηνεύεις όπως σε βολεύει. Γιατί το ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ να μην το ερμηνεύεις δεν πουλάω ένα κοινωνικό αγαθό σε όποιον έχει ιδίων όφελος; και γιατί τους ειρωνεύεσαι στο τι επαγγέλλονται (άραγε το ιλουστρασιόν παπούτσι σου πάτησε ποτέ σε ορυχείο;).
Eίμαι εργαζόμενος στο ΕΚΑΒ δεν μου ανήκει κανένα ασθενοφόρο, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να απεργήσω; ότι δεν πρέπει να ενημερώσω τους πολίτες όταν λέει ο λαλίστατος κ. Πάγκαλος ότι το ΕΚΑΒ πάει για κατάργηση ή συγχώνευση και οι λόγοι προφανείς. Σήμερα η χρήση του ΕΚΑΒ επιβα ρύνει τον κρατικό προυπολογισμό σαν κοινωνικό αγαθό και κανέναν ασφαλισμένο ή ασφαλιστικό φορέα, αύριο όμως;
Αλλά ξέχασα, εσείς κ. Πρετεντέρη σιγά να μην απευθυνθείτε στο ΕΚΑΒ ή στα Δημόσια Νοσοκομεία, αυτά βλέπεις είναι για τον απλό κόσμο!

Το Προφίλ μας