Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ποδοσφαιρικά εγκλήματα: Η γροθιά να γίνει μούντζα

του Κώστα Γιαννακίδης από το protagon.gr
Υπάρχουν δύο λόγοι για να ασχοληθείς με τα διοικητικά μίας μικρής ποδοσφαιρικής ομάδας. Ο ένας λόγος έχει να κάνει με το παιδικό σου τάμα, να πορευτείς, στα βήματα του βαρόνου Πιερ ντε Κουμπερτέν. Ήθελες να του μοιάσεις, αλλά επειδή δεν βρήκες αρχαίο πνεύμα διαθέσιμο προς αναβίωση, αποφάσισες να ασχοληθείς με την ομάδα. Ο άλλος λόγος εκπορεύεται αποκλειστικά από τα κέρδη που δύνασαι να αποκομίσεις από το στοίχημα. Αν υπάρχει τρίτος λόγος, τότε μπορείς να το συζητήσεις με έναν ειδικό, ξαπλωμένος αναπαυτικά στην πολυθρόνα του. Το πολύ να σου εξηγήσει ότι οι φιλανθρωπίες σώζουν ψυχές, το ποδόσφαιρο καταστρέφει.

Ανάμεσα σε αυτούς που εμπλέκονται στο κύκλωμα υπάρχουν τύποι που δεν έχουν λεφτά για πέταμα. Και η μοναδική σχέση που μπορεί να διαθέτουν με τον βαρόνο είναι ο τίτλος. Εκείνος στα ευγενή, αυτοί στα βρώμικα, αλλά βαρόνοι. Το πολύ να παίρνουν και ιδέες από την προτομή-πως είναι να τσιμεντάρεις κάποιον; Όταν ο τζόγος του ποδοσφαίρου αρχίζει από την Κίνα και τελειώνει στο Μεξικό, τότε όλα αυτά που θα αποκαλυφθούν τις επόμενες μέρες φαίνονται απολύτως λογικά. Δεν γίνεται αλλιώς. Αν έχεις την ομάδα, και μπορείς να στοιχηματίσεις στην Ουρουγουάη για ένα αδιάφορο αποτέλεσμα, είναι μάλλον απίθανο να αντισταθείς. Ο πειρασμός γίνεται ακόμα μεγαλύτερος όταν γνωρίζεις ότι κανείς δεν θα κάνει έλεγχο, δεν θα διαβάσεις ούτε σχόλιο σε θαμένο μονόστηλο.
Λέγεται ότι αυτά γίνονται παντού. Από τα σαλόνια του Champions League ως τα αλώνια της ελληνικής Football League. Διόλου απίθανο. Επίσης όσες συλλήψεις και αν γίνουν, τα κεφάλια δεν θα κοπούν, ίσως μάλιστα πολλαπλασιαστούν. Σωστό. Ας συνεχίσουν να στήνουν παιχνίδια και διαιτητές. Όμως αυτή τη φορά ο κόσμος θα καταλάβει. Και θα μάθει ότι όσο βγάζει τα πνευμόνια του στην κερκίδα, τόσο κάποιοι άλλοι βγάζουν χρήματα επάνω στη μίζερη καμπούρα του. Το ξήλωμα του πουλόβερ δεν θα καθαρίσει το ποδόσφαιρο από τη διαφθορά. Θα καθαρίσει λίγη από τη βλακεία που θολώνει το μυαλό ορισμένων. Και τότε η γροθιά ίσως γίνει-και εκεί- μούντζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας