Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Θετική γνωμοδότηση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ελάτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού


Το "πράσινο φως" για την εγκατάσταση δύο (2) ανεμογεννητριών σε ορεινή τοποθεσία της Βουνάσας που υπάγεται στα γεωγραφικά όρια της Τοπικής Κοινότητας Ελάτης, έδωσε  το Δημοτικό Συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού στη συνεδρίαση της Τετάρτης 15/6/2011. 
Συγκεκριμένα  ομόφωνα –απουσίαζε η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Έφη Τσίγγα- γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου "Αιολικό Πάρκο παραγωγής ενέργειας ισχύος 24 MW στη θέση 'Μαυρολίθαρο' των δήμων Δεκάτης και Σερβίων – Βελβεντού" για λογαριασμό της εταιρείας  "GAMESA Ενεργειακή Ελλάς Α.Ε." ισπανικών συμφερόντων.
Από τις 12 συνολικά ανεμογεννήτριες που θα περιλαμβάνει το "Αιολικό Πάρκο", οι δύο (2) θα βρίσκονται στα όρια του δήμου Σερβίων – Βελβεντού και οι υπόλοιπες δέκα (10) στο δήμο Δεσκάτης της Νομαρχιακής Ενότητας Γρεβενών.
Τα αντισταθμιστικά οφέλη, από το τμήμα του έργου που αφορά τις  δύο ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Ελάτης, παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο της εταιρείας "GAMESA Ενεργειακή Ελλάς ΑΕ"  (ως ΒΙΝΤΕΟ) που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση και συνοπτικά έχουν ως εξής:
- Ετήσιο όφελος στους λογαριασμούς των καταναλωτών της Ελάτης της τάξεως των 7.000 € συνολικά (1% από την αναμενόμενη αξία παραγωγής ενέργειας).
- Ανταποδοτικό ετήσιο όφελος στο δήμο Σερβίων- Βελβεντού 10.000 € (1,7% της παραγόμενης ενέργειας).
- Παράλληλα ανταποδοτικά έργα, την περίοδο της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, στην περιοχή της Ελάτης, δαπάνης 30.000 € (15.000 ανά ανεμογεννήτρια).
- Ετήσιο μίσθωμα στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού -σε περίπτωση που η περιοχή είναι δημοτική-, συνολικά 9.000 € (4.500 € ανά γεννήτρια).
- Αξιοποίηση τοπικών πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, υπηρεσίες, προμήθειες), τόσο στην περίοδο της κατασκευής όσο και της λειτουργίας του έργου.
Τη σύμφωνη γνώμη και του συμβουλίου της Τοπικής Ενότητας Ελάτης κατέθεσε από το βήμα ο πρόεδρός της Γιώργος Μπισιρίτσας.
Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η προώθηση του έργου παρουσιάζει δυσκολίες και προσκόμματα από την πλευρά των στρατιωτικών υπηρεσιών, καθότι ο χώρος του –υπό δημιουργία – Αιολικού Πάρκου από την πλευρά της Δεσκάτης γειτνιάζει με Πεδίο Βολής, γεγονός που μπορεί να μην επιτρέψει την κατασκευή του.
Επίσης θα αναφέρουμε ότι το ίδιο θέμα της γνωμοδότησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υπόλοιπο του έργου –για τις δέκα (10) ανεμογεννήτριες- στα όρια της Δεσκάτης, θα τεθεί για ψήφιση στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο της Δεσκάτης.
www.mikrovalto.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας