Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Κόντρα Μπουτάρη-Θεοδωράκη για την πλατεία

Σε μείζον θέμα για την πόλη της Θεσσαλονίκης τείνει να εξελιχθεί η μη παραχώρηση της πλατείας Αριστοτέλους στο Μίκη Θεοδωράκη, όπως θέλει ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, για να μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση της «Σπίθας» στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης.
Η ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την πλατεία Αριστοτέλους
Όπως είχε γράψει πρώτη η aftodioikisi.gr, ο δήμος δεν αρνήθηκε την παραχώρηση χώρου στη Θεσσαλονίκη, και για αυτό αντιπρότεινε είτε το χώρο στο άγαλμα Βενιζέλου είτε το χώρο στο άγαλμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, στο πλαίσιο της νέας πολιτικής για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων που εφαρμόζει και την αποσυμφόρηση από συγκεντρώσεις στην πλατεία Αριστοτέλους και τη διάχυσή τους στην υπόλοιπη πόλη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου:
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εφαρμόζει νέα πολιτική στην παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, επιχειρώντας να προασπίσει τους ίδιους τους δημόσιους χώρους, αλλά και να διαφυλάξει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και της ίδιας της πόλης.
»Ειδικά για την περίπτωση της πλατείας Αριστοτέλους, ενός χώρου ιστορικού, αλλά και ιδιαιτέρως επιβαρυμένου από εκδηλώσεις κάθε είδους, η δημοτική Αρχή επιδιώκει την παραχώρησή της με ιδιαίτερη φειδώ και κυρίως για εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα ή εκδηλώσεις που απευθύνονται σε παιδιά. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα θέμα "απαγόρευσης" της εκδήλωσης της "Σπίθας" ή και οποιασδήποτε άλλης εκδήλωσης.
»Αντίθετα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι υπέρμαχος της ελεύθερης έκφρασης και της άσκησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, ανεξαρτήτως της πολιτικής, ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησής τους, φροντίζοντας πάντα για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης».
Η επιστολή Θεοδωράκη
Ωστόσο, ο Μίκης Θεοδωράκης δε φαίνεται να πείθεται από την αιτιολογία του Γιάννη Μπουτάρη και του δήμου, και σε επιστολή του δηλώνει ότι θα καταλάβει μόνος του την πλατεία Αριστοτέλους, αύριο, ενώ κάνει παράλληλα λόγο για πιέσεις που δέχθηκε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Γιάννης Μυλόπουλος, που αρχικά είχε συμφωνήσει να τον προλογίσει, αλλά στη συνέχεια απέσυρε τη συμμετοχή του.
«Όλα πήγαιναν ομαλά, έως σήμερα το πρωί που δημοσιοποιήθηκαν τα σχετικά με τη συγκέντρωση», σημειώνει στην επιστολή του ο Μίκης Θεοδωράκης και συνεχίζει: «Ευθύς αμέσως, πρώτος ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραχωρεί την πλατεία. Χωρίς αιτιολογία. Δεύτερος ο πρύτανης με... δελτίο Τύπου και όχι με απ´ ευθείας επικοινωνία μαζί μου ή με τους διοργανωτές -όπως θα ήταν φυσικό- αν πράγματι υπήρχε κάποιο αντικειμενικό πρόβλημα, δηλώνει ότι τον... ξεγέλασαν "ως προς τη μορφή και το περιεχόμενο της εκδήλωσης" και κατόπιν τούτου αρνείται να συμμετάσχει».
«Στην περίπτωση που επιμείνουν στις απαγορεύσεις και στους αποκλεισμούς, δηλώνω ότι από το απόγευμα της Τετάρτης θα "καταλάβω" μόνος μου τον δημόσιο αυτόν χώρο, που μου ανήκει όπως ανήκει σε όλους και αν τολμούν, ας έλθουν να με διώξουν διά της βίας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του.
http://www.aftodioikisi.gr

1 σχόλιο:

Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είπε...

Β.ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ: «Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για την «απαγόρευση» της ομιλίας του Μίκη Θεοδωράκη στην Πλατεία Αριστοτέλους και επειδή είναι φανερό ότι πολλοί δεν γνωρίζουν ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους Νόμους, ούτε τις διαδικασίες, θα ήθελα να ενημερώσω ότι:

1. Βάσει του Συντάγματος (άρθρο 11) οι «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» είναι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ

2.Για συγκεκριμένους λόγους που περιγράφονται στο Σύνταγμα ΜΟΝΟΝ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ μπορεί να απαγορεύσει συγκεκριμένη υπαίθρια δημόσια συνάθροιση.

3. Η άδεια για δημόσια υπαίθρια συνάθροιση δίδεται από την Δημοτική Αρχή, ΜΕΤΑ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, για να προληφθεί περίπτωση δύο συγκεντρώσεων την ίδια ημέρα και ώρα στον ίδιο χώρο και για να επιτραπεί η τοποθέτηση εξεδρών, ηχητικών εγκαταστάσεων, χρήση εγκαταστάσεων ΔΕΗ, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κ.λ.π.

4. Η διαδικασία είναι:

α) Ο ενδιαφερόμενος ζητά άδεια από την Δημοτική Αρχή.

β) Η Δημοτική Αρχή ζητά άδεια από την Αστυνομία.

γ) Επί θετικής απαντήσεως της Αστυνομίας η Δημοτική Αρχή εκδίδει την άδεια και μεσολαβεί για την τοποθέτηση εξεδρών, τοποθέτηση ηχητικών, παροχή ρεύματος κ.λ.π.

ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ
ΚΑΙ ΤΑ «ΣΥΜΒΟΛΑ» ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ,
ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ;»

Το Προφίλ μας