Παρά την ενεργειακή κρίση, την οποία προκάλεσαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι κυρώσεις, που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία, η πρωτοβουλία «Fit for 55» της ΕΕ καθιστά νομικά δεσμευτικό τον στόχο, για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030.
Ο παραπάνω στόχος έκανε μαζικές τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και συστήματα μεταφοράς και αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις σύνδεσης για έργα συνολικής ισχύος 23GW, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι βεβαιώσεις παραγωγού, τις οποίες έχει εκδώσει η ΡΑΕ.
Για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, η κυβέρνηση κατήργησε, τον περασμένο Αύγουστο, την επετηρίδα για χορήγηση προσφοράς όρων σύνδεσης, παρέχοντας προτεραιότητα σε έργα, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις ή ενσωματώνουν μονάδες αποθήκευσης. Σε προτεραιότητα μπήκαν, επίσης, έργα με ισχύ άνω των 100 MW, τα οποία εγκαθίστανται σε ζώνες απολιγνιτοποίησης (Δυτ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη) ή σε απόσταση ως 30χιλ. από τα σύνορα της χώρας.
Κάποιες από τις παραπάνω επενδύσεις παρουσιάζει σήμερα το Euro2day.gr, αντλώντας στοιχεία από την έρευνα της Eurobank «Το αναδυόμενο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας». Πρόκειται για υλοποιούμενες ή δρομολογούμενες επενδύσεις ανάπτυξης συστάδας -φωτοβολταικών κυρίως- πάρκων, ισχύος 4,8GW από πέντε επιχειρηματικούς ομίλους.
Η μερίδα του λέοντος ανήκει στη ΔΕΗ +0,29%, η οποία είτε μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων (RWE και Cantreva), είτε αυτόνομα, προωθεί φωτοβολταικά πάρκα, ισχύος 3,19 GW. Ακολουθεί η Archirodon με 700 MW, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ολοκληρώνει, το επόμενο διάστημα, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα αιολικών πάρκων της χώρας (Καφηρέας), δυναμικότητας 330MW.
Επενδύσεις €2,66 δισ. από ΔΕH με RWE και Cantreva
Η ΔΕH ολοκλήρωσε τον περασμένο Ιούλιο δύο Φ/Β σταθμούς, ισχύος 14,99 MW έκαστος, στη Κοζάνη, ενώ η εν λόγω συστάδα πάρκων κλείνει, με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής πάρκου 200 MW. Πρόκειται για συνολική επένδυση ύψους 108 εκατ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, σε κοινοπραξία με την RWE Renewables (RWER), μέσω της μικτής εταιρείας ΜΕΤΩΝ (51% RWE και 49% ΔΕH Ανανεώσιμες) αναπτύσσει φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 211 MW στο χώρο του λιγνιτωρυχείου στο Αμύνταιο. Πρόκειται για επένδυση 160 εκατ. ευρώ. Στην ίδια περιοχή η ΜΕΤΩΝ προτίθεται να αναπτύξει άλλα δύο φωτοβολταικά πάρκα ισχύος 299 MW και 450 ΜW, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ.
Τέλος, σε συνεργασία με τον όμιλο Cantreva η ΔΕH Ανανεώσιμες προωθεί την ανάπτυξη πολλαπλών φωτοβολταικών πάρκων σε όλη τη χώρα, συνολικής ισχύος 2.000 MW. Πρόκειται για επένδυση 1,2 δισ. ευρώ.
Παραδίδεται το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο: Επένδυση €555 εκατ.
Ως το τέλος του πρώτου τριμήνου αναμένεται να ηλεκτρισθεί η μεγαλύτερη σε ισχύ συστάδα αιολικών πάρκων της χώρας, την οποία κατασκευάζει στην Εύβοια η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Το σύμπλεγμα πάρκων Καφηρέας, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW, αποτελεί επένδυση της τάξης των 555 εκατ. ευρώ.
Φωτοβολταϊκά 700 MW από Archirodon
Άδεια για την κατασκευή φωτοβολταικών σταθμών, εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW έχει λάβει η Archirodon Enipeas, θυγατρική του γνωστού ομίλου Archirodon.
Πρόκειται για επένδυση ύψους 350 εκατ. ευρώ καθώς πέραν των πάρκων προβλέπεται και εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας. Η συστάδα φωτοβολταικών πάρκων προβλέπεται να αναπτυχθεί στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα του Δήμου Φαρσάλων.
Επένδυση 147 εκατ. ευρώ από LightSource σε Κοζάνη
Σε εξέλιξη βρίσκεται επένδυση της τάξης των 147 εκατ. ευρώ από τον όμιλο LigthSource pb για την ανάπτυξη φωτοβολταικών πάρκων, αρχικής συνολικής ισχύος 225 MW, στο νομό Κοζάνης. Οι εργασίες εγκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες και τα πάρκα να ηλεκτρισθούν κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.
Πρόκειται για συστάδα πάρκων, τα οποία αναπτύσσονται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις των κοινοτήτων Μαυροδενδρίου, Καλαμιάς και Κοίλων Κοζάνης και θα συνδέονται με μετασχηματιστή ισχύος 500MW, με δυνατότητα επέκτασης ως τα 1500 MW, προκειμένου να συνδεθεί με άλλα έργα της LightSource ή άλλων ενεργειακών εταιρειών.
4 Φ/Β ισχύος 395 MW από όμιλο Καράτζη σε Θεσσαλία
Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο ενίσχυσης της θέσης του στις ΑΠΕ προωθεί ο όμιλος Καράτζη, το πρώτο μέρος του οποίου προβλέπει την ανάπτυξη 4 φωτοβολταικών σταθμών στην Θεσσαλία συνολικής ισχύος 395 MW. Πρόκειται για επένδυση 310 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος προέβη, πρόσφατα στην ίδρυση τριών θυγατρικών εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV), για την υλοποίηση των επενδύσεων φωτοβολταϊκών σταθμών ισχύος 1.000MW. Πρόκειται για τις «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 1» «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 2» και «Καράτζη Ανανεώσιμες Θεσσαλία 3», οι οποίες υπέβαλλαν εντός Οκτωβρίου αιτήματα χρηματοδότησης, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ.
Πηγή: euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου