Τα βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν για πρώτη φορά το 2022, θα αναγνωρίσουν τους καλύτερους και πιο καινοτόμους παράγοντες του τομέα της βιολογικής παραγωγής, οι οποίοι συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων που έχει η γεωργία στο περιβάλλον και στο κλίμα, καθώς και στην υλοποίηση των στρατηγικών της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα και «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, για να τονωθεί η βιολογική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί η ζήτηση των καταναλωτών για βιολογικά προϊόντα. Αυτό προϋποθέτει μεταξύ άλλων, μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη της βιολογικής παραγωγής. Η Κομισιόν φιλοδοξεί να συμβάλει σε αυτούς τους στόχους με την καθιέρωση των Ευρωπαϊκών βραβείων για τα βιολογικά προϊόντα.
Η πρώτη διοργάνωση βραβείων βιολογικής παραγωγής σε επίπεδο ΕΕ, έρχεται ως συνέχεια του σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής, που εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Μάρτιο του 2021.
Από τις 25 Μαρτίου έως τις 8 Ιουνίου 2022 οι αιτήσεις των υποψηφίων θα είναι ανοιχτές, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου 2022, ετήσια Ημέρα Βιολογικής Παραγωγής της ΕΕ
Όπως αναφέρει η Κομισιόν ο διαγωνισμός περιλαμβάνει 7 κατηγορίες βραβείων και 8 βραβεία. Αυτά θα απονεμηθούν σε διάφορους παράγοντες ολόκληρης της αλυσίδας αξίας των βιολογικών προϊόντων, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα εξαίρετο, καινοτόμο και βιώσιμο έργο που αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργεί πραγματική προστιθέμενη αξία για τη βιολογική παραγωγή και κατανάλωση.
Τα βραβεία θα είναι τα εξής
Κατηγορία 1: Βραβεία καλύτερου και καλύτερης παραγωγού βιολογικών γεωργικών προϊόντων
Κατηγορία 2: Βραβείο καλύτερης βιολογικής περιφέρειας
Κατηγορία 3: Βραβείο καλύτερου βιολογικού δήμου
Κατηγορία 4: Βραβείο καλύτερης βιολογικής «βιοπεριφέρειας»
Κατηγορία 5: Βραβείο καλύτερης βιολογικής ΜΜΕ
Κατηγορία 6: Βραβείο καλύτερου/καλύτερης εμπόρου λιανικής πώλησης βιολογικών τροφίμων
Κατηγορία 7: Βραβείο καλύτερου βιολογικού εστιατορίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου