Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Καλλιόπη Βέττα: H αντιμετώπιση της οικονομικής και επισιτιστικής κρίσης προϋποθέτει ενισχυμένο αγροτικό κλάδο - Συνάντηση με Αγροτικό Σύλλογο Βελβεντού

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από το μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κοζάνης και Υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος κ. Κώστα Μιμίκο και τον Συντονιστή της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Σερβίων - Βελβεντού κ. Πασχάλη Πλιάχα, συναντήθηκε στον Βελβεντό με την νεοεκλεγείσα διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου και, συγκεκριμένα με τους κ.κ. Βασίλη Τζιουρά (Πρόεδρο),  Στέργιο Στεργιόπουλο (Γραμματέα), Γιάννη Γκίκα (Ταμία), Γιώργο Καραβαγγέλα (μέλος) και τα μέλη  της Ελεγκτικής Επιτροπής κκ. Δημήτρη Διβηκέλη, Κωνσταντίνο Αγορατσιό και Λεωνίδα Κουτσοφτίκη.

Η συνάντηση είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την ακρίβεια προμήθειας αγροτικών εφοδίων και τη τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής για τη νέα καλλιεργητική χρονιά. Ειδικότερα, εκείνο που πλήττει περισσότερο τους αγρότες είναι οι τιμές του αγροτικού πετρελαίου, όπως και ο τριπλασιασμός του κόστους των λιπασμάτων.

Παράλληλα, έγινε ειδική μνεία στον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά και την σοβαρή υποστελέχωσή του, ενώ έγινε αναφορά στην μικροπολιτική αντιμετώπιση από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι υπερθεματίζουν, θεωρητικά, στον αγώνα για την υποτιθέμενη στήριξη των χειμαζόμενων αγροτών. 

Επίσης, συζητήθηκε το ζήτημα της άναρχης ανάπτυξης των ΑΠΕ ακόμα και σε εκτάσεις εύφορης γεωργικής γης και σε παραγωγικά βοσκοτόπια, με συνέπεια την στέρηση πολύτιμων εκτάσεων από την αγροτική παραγωγή, την ώρα που εκλείπει κάθε σχεδιασμός για την χωροθέτηση των συγκεκριμένων υποδομών.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκαν προβλήματα που αφορούν τους εποχιακούς εργάτες γης και τις γραφειοκρατικές πρακτικές που δυσχεραίνουν την έγκαιρη εξασφάλιση της απασχόλησης, ενώ  έγινε εκτενής αναφορά στις δυσχέρειες με τις ασφαλιστικές καλύψεις στον ΕΦΚΑ.

Τέλος, υπήρξε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την οργάνωση των αγροτών σε επίπεδο Ομοσπονδίας στα πλαίσια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ήδη, 8 πρωτοβάθμιοι σύλλογοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ίδρυση ομοσπονδίας σύμφωνα με το νόμο 4015/2011, με στόχο να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο και ένας σύλλογος.

Η  κ. Βέττα, με τη σειρά της, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες που έχει κάνει για την προώθηση των αιτημάτων των αγροτών της Π.Ε. Κοζάνης (κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, συναντήσεις, ομιλίες, επαφές με φορείς και συλλόγους), ενώ επεσήμανε ότι η οικονομική και επισιτιστική κρίση χρειάζεται ειδικά και έκτακτα εργαλεία που, αφενός θα ενισχύουν τον αγροτικό κλάδο και, αφετέρου, θα δημιουργούν ένα ασφαλές πλαίσιο για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, έγινε ειδική αναφορά στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την υπέρβαση της κρίσης με ειδική μνεία σε εκείνα τα εργαλεία που τονώνουν την παραγωγή και την κατανάλωση (αύξηση κατώτατου μισθού, μείωση ΕΦΚ, πλαφόν στο ρεύμα και στο φ.α. κλπ), δίνοντας ανάσα στους πληττόμενους πολίτες.

Τέλος, συμφωνήθηκε να είναι σε διαρκή επικοινωνία για την προώθηση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου ειδικά σε μια εποχή όπου, γενικά η χώρα, αλλά η Δυτική Μακεδονία ειδικότερα, βιώνουν συντριπτικά χτυπήματα από την ανεπάρκεια της κυβέρνησης.   


Με εκτίμηση,
Γραφείο Βουλευτή

Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΠΕ Κοζάνης


δ:      Αθήνα: Βουλής 4,T.K.10562
Tηλ:210-3212883 , Fax:210-3706569
Κοζάνη: Μεγάλου Αλεξάνδρου 25, T.K. 50131
Tηλ: 24610-39207
e:      k.vetta@parliament.gr
https://www.vettakalliopi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας