Αλήθεια, από πότε η ανάδειξη των προβλημάτων και η αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας που ανήκουν μάλιστα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ονομάζεται εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου;
Μήπως θα πρέπει να επιστρέψουμε τους χαρακτηρισμούς που εξαπολύει εναντίον της Λαϊκής Συσπείρωσης, σε αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα και πόσο μάλλον το αφήνουν να διαιωνίζεται, χωρίς να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο; Μήπως θα πρέπει να καταγγείλουμε τη διοίκηση της ΔΕΤΗΠ για τη λογική της συλλογικής ευθύνης-τιμωρίας και του κοινωνικού αυτοματισμού που καλλιεργεί ανάμεσα στους κατοίκους, όταν κάποιοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή του λογαριασμού θέρμανσης;
Όπως προκύπτει από την απάντηση του προέδρου της ΔΕΤΗΠ η όξυνση του προβλήματος προκύπτει τα τελευταία χρόνια μετά από 26 χρόνια λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.
Να θυμίσουμε σε όσους έχουν «ασθενή μνήμη» ότι τα τελευταία χρόνια η επίθεση που δέχονται τα λαϊκά στρώματα έχει ενταθεί, η ανεργία αυξήθηκε, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είδαν μισθούς και συντάξεις να μειώνονται πάνω από 40%, στους μικρούς επαγγελματίες η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία ειδικά την τελευταία περίοδο της πανδημίας και με τα περιοριστικά μέτρα. Σε όλα αυτά προστέθηκαν και οι «πληγές» της απολιγνιτοποίησης.
Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός ο κ. πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ όταν επικαλείται απόλυτα τον κανονισμό απέναντι σε ανέργους, απόρους και ασθενείς που δεν έχουν πραγματικά να πληρώσουν.
Η θέρμανση, η ενέργεια, όπως και το νερό είναι κοινωνικά αγαθά που κανένας δεν πρέπει να στερείται!
Καλούμε τη ΔΕΤΗΠ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο στην συγκεκριμένη οικοδομή αλλά σε όλες όσες έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Να εξετάσει την κάθε περίπτωση με συγκεκριμένα κριτήρια: πχ άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι που έχουν υποστεί τις τραγικές συνέπειες της κρίσης, χαμηλοσυνταξιούχοι, κλπ. και ανάλογα με τα εισοδήματα και κοινωνικά κριτήρια να προβεί σε γενναίους διακανονισμούς ακόμα και διαγραφή χρεών σε αυτούς που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Και επειδή στο μέλλον θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της επέκτασης της απολιγνιτοποίησης πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα.
Η λύση που προτείνεται από πλευράς της διοίκησης της ΔΕΤΗΠ είναι είτε για ρυθμίσεις και διακανονισμό των οφειλών, είτε για αυτονομία θέρμανσης σε όσους δεν έχουν οφειλές. Στην περίπτωση ρυθμίσεων είναι τόσο μεγάλες οι δόσεις που είναι αδύνατον να πληρωθούν, ειδικά από ανθρώπους που πολλές φορές δεν έχουν ούτε τα προς το ζην.
Πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι το νερό και η τηλεθέρμανση πρέπει να περάσουν στο δήμο με ενίσχυση των υπηρεσιών από το κράτος. Όλα τα έργα που προκύπτουν από τη λειτουργία της, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από κρατικούς πόρους. Ανάμεσα τους και η αυτονομία θέρμανσης κατοικιών.
Την ίδια ώρα που τα μονοπώλια της «πράσινης» Ενέργειας, μέσω του προγράμματος «Δίκαιης Μετάβασης» χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση με 7 δισ. και αυξημένα επενδυτικά κίνητρα, όπως νέες φοροαπαλλαγές, τζάμπα εργατικό δυναμικό κι όλα αυτά πάλι θα τα πληρώσει ο λαός μέσα από τη φορολογία, είναι αδιανόητο να μην δίνονται χρήματα για να καλυφθούν άμεσες λαϊκές ανάγκες, όπως η θέρμανση.
Τη στιγμή που δίνονται εκατομμύρια € και προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους, μπορούν να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για να επιδοτηθεί η αυτονομία για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Να δοθεί λύση άμεσα στο πρόβλημα της θέρμανσης, είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Δημοτικής Επιχείρησης Τηλεθέρμανσης.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Χόλμπα Αντωνία
Πτολεμαΐδα 10/12/2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου