Με έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό παρακολουθούμε την
εκρηκτική αύξηση των τιμών των πρώτων υλών για βασικά διατροφικά είδη, αγροτικά
εφόδια και ζωοτροφές τη στιγμή που οι τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί
παραμένουν αναντίστοιχα χαμηλές. ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
Πιο συγκεκριμένα: 1) οι παραγωγοί πούλησαν σκληρό σιτάρι 0,26 – 0,27 ευρώ/ κιλό στη Δυτική Μακεδονία αλλά είδαν το προϊόν τους να μεταπωλείται από τους χονδρέμπορους προς 0,52 ευρώ/ κιλό – υπερκέρδη που αγγίζουν το 100%· 2) το μαλακό σιτάρι έφυγε από το χωράφι προς 0,18 ευρώ/ κιλό και πωλείται ως αλεύρι πάνω από 0,35 ευρώ/ κιλό - αποτέλεσμα είναι η εκρηκτική αύξηση της τιμής του ψωμιού στα αρτοποιεία της χώρας· 3) για το καλαμπόκι η εικόνα είναι αντίστοιχη παρελήφθη με 0,28 ευρώ/ κιλό στο χωράφι και πωλείται στους κτηνοτρόφους προς 0,40 ευρώ/ κιλό, αντίστοιχη είναι η αύξηση και στις άλλες ζωοτροφές, τριφύλλι και άχυρο - την ίδια στιγμή οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος παραμένουν στα περσινά επίπεδα.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα αγροτικά εφόδια: 1) πέρυσι, σακί 40 κιλών νιτρικής αμμωνίας για ανοιξιάτικη λίπανση 34,5-0-0 πωλούνταν προς 12-13 ευρώ και σήμερα μεταξύ 30 και 32 ευρώ - αντίστοιχες είναι οι αυξήσεις για όλους τους τύπους λιπασμάτων σιτηρών και άλλων δυναμικών καλλιεργειών όπως επίσης και των φυτοφαρμάκων· 2) το πετρέλαιο κίνησης βρίσκεται σταθερά από τα 1,45 ευρώ/ λίτρο· 3) το σιτάρι σποράς R2 αγοράζεται από 0,65 έως 0,76 ευρώ/ κιλό.
Την ζοφερή εικόνα για τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα συμπληρώνουν αφενός οι μειωμένες τουλάχιστον 8% πληρωμές των δηλώσεων ΟΣΔΕ αλλά και οι καθυστερήσεις των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τους παγετούς της περασμένης άνοιξης.
Κάποιες από τις ανατιμήσεις αυτές τις βιώνουμε ήδη ως καταναλωτές στα ράφια των φούρνων και των σούπερ μάρκετ. Τις υπόλοιπες θα τις δούμε από το 2022 όταν η ελλειμματική λίπανση και φυτοπροστασία εξαιτίας των παραπάνω τρομακτικών αυξήσεων μειώσουν την παραγωγή.
Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος εισπράττει λίγα και πληρώνει δυσανάλογα πολλά για να μπορέσει να παράξει.
Μπροστά σε αυτό τον πραγματικό όλεθρο για τον αγροτικό κόσμο η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα πρέπει να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα. Απαιτείται:
· Συστηματικός έλεγχος του κόστους παραγωγής σε σχέση με τις τιμές πώλησης.
· Συστηματικός έλεγχος αγοράς και πώλησης προϊόντων αγροτικού/ κτηνοτροφικού ενδιαφέροντος από τα γεωπονικά καταστήματα.
· Μείωση του ΦΠΑ, ιδιαίτερα τώρα που η ΕΕ δίνει στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα. Είναι αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου σήμερα και την παροχή οικονομικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στους πολίτες της χώρας αύριο.
· Μηδενισμός της επιστρεπτέας προκαταβολής για όσους αγρότες την έλαβαν.
· Ενίσχυση της πρόσβασης σε φθηνό – επιδοτούμενο – δανεισμό κεφαλαίου κίνησης από τις τράπεζες, προκειμένου να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και φέτος.
· Άμεση αποζημίωση των ζημιών της καλλιεργητικής περιόδου 2020-21 σε όλους τους αγρότες ανεξάρτητα από την καλλιέργεια.
· Ταχύτατη υλοποίηση των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης («Νέοι Αγρότες»), προκειμένου να ξεπεραστεί η δύσκολη συγκυρία.
Η ανάγκη στήριξης του πρωτογενή τομέα απαιτεί άμεσες πράξεις, σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα βρεθεί με μεγαλύτερο αρνητικό ισοζύγιο σε αγροδιατροφικά προϊόντα με αποτελέσματα επιβλαβή όχι μόνο για τους δείκτες της εθνικής οικονομίας αλλά κυρίως για την ελληνική κοινωνία.
Τομέας Αγροτών
Νομαρχιακή Επιτροπή
Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου