Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ο Δήμος Κοζάνης τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Οι πρωτοβουλίες, τα έργα, αλλά και ο σχεδιασμός δράσεων για τα άτομα με αναπηρία, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της κοινής συνέντευξης τύπου, που παραχώρησαν ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Δυτικής Μακεδονίας, Μιχάλης Μήγγος. Η συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Ο κ. Μήγγος αφού ευχαρίστησε το δήμαρχο Κοζάνης για την εξαιρετική συνεργασία, αναφέρθηκε στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας, στην αξία της στήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους,  και εξήρε το έργο του Δήμου Κοζάνης στα ζητήματα της προσβασιμότητας και της ίσης μεταχείρισης.

Όπως υπογράμμισε ο  κ. Μαλούτας,  ο Δήμος Κοζάνης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες του, ενώ δεσμεύτηκε για την κορύφωση των προσπαθειών ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

 Σε αυτή την κατεύθυνση, ο δήμαρχος Κοζάνης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες που εδώ και χρόνια έχει αναλάβει ο Δήμος.

Αναλυτικά:

 

·         Δομές εκπαίδευσης: Πρόταση για κατασκευή νέου  Ειδικού Νηπιαγωγείου / Δημοτικού μέσω ΣΔΙΤ

·         Άλλες υποστηρικτικές δομές:

-Παραχώρηση του κτηρίου στην Κοινότητα Αργίλου για χρήση από τον Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ατόμων με Αυτισμό.

-Υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση του έργου της δομής στήριξης ατόμων με νοητική στέρηση και πολλαπλές αναπηρίες στη  ΖΕΠ (Ηλιαχτίδα)

-Παραχώρηση κτηρίου στην Κοινότητα Αργίλου για χρήση από την  «Κιβωτό»

-Λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία

 

Επιπλέον, ο Δήμος Κοζάνης έχοντας ως προτεραιότητα την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες του, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προσπελασιμότητα αυτών από άτομα με αναπηρία, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες.

Αναλυτικά ο Δήμος Κοζάνης:

·         Έχει εγκαταστήσει πρωτοπόρα εφαρμογή για την εξυπηρέτηση κωφών και βαρήκοων ατόμων στο Δημαρχείο, καθώς και ένα επιπλέον δικαίωμα χρήσης το οποίο δωρήθηκε στο Μαμάτσειο Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.

·         Υλοποιεί μια καινοτόμα δράση για τα δεδομένα της χώρας, αποδίδοντας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, με ηχητική περιγραφή και υποτιτλισμένες τις αποφάσεις που λαμβάνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

·         Έχει λάβει χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ για μια καινοτόμα «έξυπνη» εφαρμογή εξυπηρέτησης ατόμων με οπτική αναπηρία. Σε αυτό το πλαίσιο θα εγκατασταθούν συσκευές καινοτόμου τεχνολογίας σε δημοτικά κτήρια.

·         Έχει ολοκληρώσει δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας σε δημοτικά κτήρια ενώ έχει εγκαταστήσει ανελκυστήρες σκάλας, τύπου πλατφόρμας για την πρόσβαση ατόμων με κινητικά προβλήματα  που κάνουν χρήση αναπηρικού αμαξιδίου, στους χώρους των δημοτικών κτηρίων.

·         Προέβη στην αποτύπωση GIS των αναπηρικών θέσεων στάθμευσης, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό οποιοδήποτε άτομο με αναπηρία μετακινείται με το όχημα του στην πόλη.

 

Επίσης:

·         Ο Δήμος Κοζάνης εδώ και αρκετά χρόνια προβαίνει στη μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών άτομα με αναπηρία και άλλες κοινωνικές ομάδες.

·         Λόγω της πανδημίας και έχοντας ως στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των πολιτών, ο Δήμος προβαίνει στη δημιουργία γραμμής Γραμμή εξυπηρέτησης ΑμεΑ

·         Έχει συσταθεί  ομάδας εργασίας για τη δημιουργία  εξατομικευμένου  «Γραφείου Παροχής Υπηρεσιών   για  ΑμεΑ»

 

 

Το βίντεο της συνέντευξης τύπου https://youtu.be/44gjciERRII

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας