Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Κοζάνη: Η πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας με τα όμορφα αρχοντικά και τη φημισμένη αγορά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

από το Livevenets.gr

Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο της και δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές


Χτισμένη σε υψόμετρο 720 μ., ανάμεσα στις οροσειρές του Βερμίου, του Μπούρινου και των Πιερίων, 15 χλμ βορειοδυτικά της λίμνης του Πολυφύτου και έχοντας την εύφορη κοιλάδα του Αλιάκμονα στα νότια της, την «ενεργειακή καρδιά» της Ελλάδας, την Πτολεμαΐδα, και την πανέμορφη τεχνητή λίμνη των Σερβίων με την τεράστια γέφυρα, κοντά της, η πόλη της Κοζάνης αποτελεί μία τεράστια
έκπληξη για τον επισκέπτη της…


Η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και πρωτεύουσα του νομού υπόσχεται πολλές συγκινήσεις, όμορφες εικόνες και ξεχωριστές και παραδοσιακές γεύσεις.
Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο την περίοδο που ανθίζει ο φημισμένος κρόκος (Σεπτέμβριος) αλλά και την Αποκριά, οπότε και λαμβάνει χώρα το έθιμο των
φανών (μια μεγάλη φωτιά που γύρω της μαζεύονται και τραγουδούν αποκριάτικα τραγούδια), τόσο η πόλη όσο και τα περίχωρα της έχουν πολλά να προσφέρουν.

Περπατήστε στο ιστορικό κέντρο της Κοζάνης και θαυμάστε τα αναστυλωμένα αρχοντικά του 18ου αιώνα καθώς και τα νεοκλασικά κτίρια. «Περιπλανηθείτε» στους πεζόδρομους που ενδείκνυνται για άνετο περπάτημα αλλά και τις φημισμένες αγορές. Μέσα στην πόλη θα βρείτε μέρη για να ξεκουραστείτε και να κάνετε περιπάτους χωρίς να απομακρυνθείτε πολύ από το κέντρο.
Επισκεφθείτε τα μουσεία της πόλης, τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες της, την Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη με το σπάνιο αρχειακό υλικό της, το πάρκο Κουρί και το πάρκο του Αγ.Δημητρίου.


Φυσικά, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα πολλά εδέσματα που αποτελούν και αυτά σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της παράδοσής της. Η πόλη έχει να προσφέρει στον επισκέπτη τυροκομικά προϊόντα και αλλαντικά, κρασί και τσίπουρο από σαφράν και γλυκάνισο, φρούτα και μαρμελάδες από τον Βελβεντό, μανιτάρια και κάστανα από τη μακεδονική γη και όλες τις παραδοσιακές συνταγές με υλικά από τον τόπο της Κοζάνης. Το βράδυ, απολαύστε την έντονη νυχτερινή ζωή καθώς η πόλη πλημμυρίζει από νεολαία και από ανθρώπους που θέλουν να διασκεδάσουν.


Πρέπει να τονίσουμε πως η ιστορία της φτάνει μέχρι την Παλαιολιθική εποχή (με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Αιανή), ενώ γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή κατά το 17ο και –κυρίως– το 18ο αιώνα, όταν πλούσιοι έμποροι έχτισαν εδώ αρχοντικά, σχολεία κι εκκλησίες


Αξέχαστες εξορμήσεις στο νομό Κοζάνης
Με αφετηρία την πόλη της Κοζάνης, μην παραλείψετε να… ανακαλύψετε τις ομορφιές του νομού, που θεωρείται ένας από τους ομορφότερους και ενδιαφέροντες της Βόρειας Ελλάδας.
Ατελείωτες καλλιέργειες με το σήμα κατατεθέν της περιοχής, τον περιβόητο κρόκο Κοζάνης, φύση ανεξερεύνητη και άγρια ομορφιά ορεινών και ημιορεινών όγκων. Ο ποταμός Αλιάκμονας με τους ορμητικούς παραπόταμούς του – πηγή ζωής στην περιοχή από την αρχαιότητα έως σήμερα- η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου με το εντυπωσιακό οικοσύστημά της και οι προστατευόμενοι βιότοποι καθιστούν την περιοχή ως έναν ελκυστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου.Οι αρχαίες και βυζαντινές πόλεις με τα εντυπωσιακά ευρήματα δε λείπουν από την περιοχή της Κοζάνης. Αιανή, αρχαία Απιδέα, αρχαία πόλη Πολυμύλου, βυζαντινή κάστρο-πόλη Σερβίων, λαμπροί τάφοι, όπως η βασιλική νεκρόπολη Αιανής, οι μακεδονικοί τάφοι Εορδαίας, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες.
Στην Κοζάνη θα συναντήσετε επίσης, αρχοντικά με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική -μάρτυρες μιας άλλης σπουδαίας εποχής- περίτεχνα σμιλεμένους ορεινούς οικισμούς, πέτρινα γεφύρια που στεφανώνουν ποτάμια και χείμαρρους, ήθη, έθιμα και φυσικά αυθεντικούς ανθρώπους που ξέρουν να οργανώνουν γιορτές και να συντηρούν την παράδοση αποδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας