Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Επίσκεψη αξιολογητών της UNESCO στη Σιάτιστα στα πλαίσια αξιολόγησης της υποψηφιότητας για την ένταξη του Γεωπάρκου Γρεβενών- Κοζάνης στο παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην πόλη της Σιάτιστας πραγματοποίησαν την Κυριακή 15 Ιουλίου μέλη της Επιτροπής αξιολόγησης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO από την Ιαπωνία και την Ουγγαρία προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για την επιτυχή ένταξη του Γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης στο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Τους διεθνείς αξιολογητές, την ομάδα εργασίας της ΑΝΚΟ και του Γεωπάρκου υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Βοΐου Δημήτριος Λαμπρόπουλος και η Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Φωτεινή Ζιάρα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο Σιάτιστας, όπου έγινε γνωριμία με την Παλαιοντολογική και Βοτανική Συλλογή Σιάτιστας και στο Αρχοντικό Πούλκως. Οι αξιολογητές περιηγήθηκαν στην πόλη και ενημερώθηκαν από τον Δήμαρχο Βοΐου για θέματα του Δήμου και κυρίως για δράσεις τουριστικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής και το  φυσικό τοπίο , που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Φορέας διαχείρισης του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης έχει οριστεί η ΑΝΚΟ Α.Ε., με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και των Δήμων Γρεβενών, Δεσκάτης, Βοίου, Σερβίων – Βελβεντού και Κοζάνης.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης υπέγραψε πριν μερικούς μήνες το σύμφωνο συνεργασίας για την οργάνωση και λειτουργία του Γεωπάρκου Γρεβενών – Κοζάνης και την υποβολή πρότασης ένταξής του στο δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Η πρόταση έχει εγκριθεί ήδη από την Εθνική Επιτροπή Γεωπάρκων και αναμένεται πλέον η έγκριση και από την Παγκόσμια Επιτροπή της UNESCO, για την επίσημη αναγνώριση και ένταξη του Γεωπάρκου στο δίκτυο των Γεωπάρκων της.
Το Γεωπάρκο είναι ένας ενιαίος χώρος με γεωλογική κληρονομιά παγκόσμιας σημασίας, με σπάνιους γεώτοπους και περιβάλλον και με στενούς δεσμούς μεταξύ γης και του παραδοσιακού τρόπου ζωής εκείνων που κατοικούν μέσα στα όρια του.
Στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών – Κοζάνης υπάρχουν γεωλογικοί σχηματισμοί και σπάνιοι γεώτοποι παγκόσμιας σημασίας που χρήζουν προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης. Μέσα στο αξιόλογο γεωλογικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, είναι ενταγμένοι οικισμοί και αναπτύσσονται παραγωγικές δραστηριότητες που, στην ιστορική διαδρομή, είναι εναρμονισμένες με το χώρο και το φυσικό περιβάλλον.
Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα αποτελούν παγκόσμια φυσική κληρονομιά, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί για την έρευνα, την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών κινδύνων και την επίτευξη των στόχων της παγκόσμιας ατζέντας για την βιώσιμη ανάπτυξη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της δικτύωσης και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, μπορούν να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της υπαίθρου, στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη με την αξιοποίηση των τοπικών πόρων, ενώ η ανάδειξή τους μέσω της UNESCO μπορεί επιπλέον να λειτουργήσει ως διεθνές σήμα ποιότητας των περιοχών και να συμβάλει καθοριστικά στην προβολή και την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
H αναγνώριση περιοχών ως «Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO» έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, την ενίσχυση της αγροδιατροφής, την προβολή των περιοχών αυτών ως πρότυπων προορισμών εναλλακτικού τουρισμού, τόσο για τον εσωτερικό, όσο και για τον εισερχόμενο τουρισμό, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την προώθηση του εθελοντισμού, αλλά και την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας