Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Λάζαρος Μαλούτας-«Ενότητα για το Δήμο Κοζάνης»: Σε λάθος κατεύθυνση κινείται η πόλη… ερήμην των πολιτών της

ΣΕ ΛΑΘΟΣ  ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ   ΚΙΝΕΙΤΑΙ  Η  ΠΟΛΗ ΕΡΗΜΗΝ  ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΤΗΣ
Στη συνεδρίαση  του  Δημοτικού Συμβουλίου, στις  29-8-2016 η Δημοτική Αρχή παρουσίασε το  Σχέδιο  Βιώσιμης  Αστικής  Ανάπτυξης  (ΣΒΑΑ)  που  θα υποβληθεί  στο νέο ΕΣΠΑ.
Μια  πρόταση, που  όπως  είχαμε  την  ευκαιρία  να  αναδείξουμε στο Δημοτικό συμβούλιο, κινείται σε λάθος  κατεύθυνση.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 29-8-2016 η Δημοτική Αρχή παρουσίασε το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) που θα υποβληθεί στο νέο ΕΣΠΑ.
Μια πρόταση, που όπως είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε στο Δημοτικό συμβούλιο, κινείται σε λάθος κατεύθυνση.
Μια πρόταση που :

  • Προσθέτει 3.500 τετραγωνικά μέτρα νέων εμπορικών χώρων σε μια πόλη που πάνω από το 30% των καταστημάτων της είναι κλειστά και ο τζίρος της αγοράς μειώνεται συνεχώς.
  • Καθιστά τον Δήμο πρωτοστάτη στην πολεοδόμηση του χώρου του Σιδηροδρομικού Σταθμού, εφαρμόζοντας τον μνημονιακό νόμο 3891/2010, αντί για διεκδικητή απέναντι στις προθέσεις των ΟΣΕ/ΓΑΙΑΟΣΕ.
  • Περιορίζει εξαιρετικά τον αριθμό των επιχειρήσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ, αντί να εντάξει στην περιοχή παρέμβασης το ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης. Συναρτά την πρόοδο του ΣΒΑΑ από δάνεια ύψους 22,75 εκατομμυρίων ευρώ και ιδιωτική συμμετοχή 1,6 εκατομμυρίων ευρώ (ΣΥΝΟΛΟ 24.35 εκ. ευρώ ) ποσών εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να εξευρεθούν. Ιδιαίτερα για τον Δήμο που πρέπει να συνάψει το 80% περίπου των δανείων.
  • Εξαρτά τον πυρήνα του σχεδίου της, το χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, από την αγορά και μακροχρόνια μίσθωση των εκτάσεών του, από την ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ και τις εκάστοτε επιδιώξεις της. Και μιας σειράς άλλων παρατηρήσεων που αποδεικνύουν το αβέβαιο, το ανεφάρμοστο, τις λάθος στοχεύσεις και επιλογές του σχεδίου που
περιλαμβάνει και μικρό μέρος από τα απαραίτητα έργα αναπλάσεων που εχει ανάγκη η πόλη.
Κυρίως όμως την λάθος κατεύθυνση που κινείται η πόλη, με ευθύνη της δημοτικής αρχης και όλα αυτά ερήμην των δημοτών.
Σήμερα, την περίοδο που σχεδιάζεται το νέο ΕΣΠΑ, το πρώτο πρόγραμμα που σχεδιάζεται ενώ βιώνουμε σαν χώρα και περιοχή την κρίση και την ύφεση σε όλη της την έκταση, δεν έχουμε περιθώριο να σπαταλούμε ευκαιρίες ούτε , να ξοδεύουμε έστω και ένα ευρώ που δεν υπηρετεί την αναπτυξιακή διαδικασία.
Προτάγματα που έθετε στο παρελθόν, πριν από μερικά χρόνια, από την πλευρά της η τότε αντιπολίτευση και νυν δημοτική αρχή, και που οφείλει να τα θυμηθεί σήμερα.
Σήμερα που στον τόπο μας :
  • Η συνεισφορά του λιγνίτη και της ηλεκτροπαραγωγής στο ΑΕΠ της περιοχής μειώνεται καθημερινά εξ´ αιτίας των ακολουθούμενων πολιτικών.
  • Η κρίση και η ύφεση βαθαίνουν μέρα με την μέρα ολοένα και περισσότερο.
  • Συνεχίζει να είναι η πρωταθλήτρια στην ανεργία.
  • Τα δεκάδες κενά καταστήματα και το κλείσιμο των επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα ζοφερό τοπίο για την επιχειρηματικότητα.
  • Οι δημόσιοι πόροι μειώνονται σταθερά κάθε χρόνο.
  • Οι συνέπειες της κρίσης και της ύφεσης αποτυπώνονται τεκμηριωμένα στην μείωση του ΑΕΠ που ενώ την περίοδο 2008-2010 ξεπερνούσε το 82% του μέσου όρου της Ε.Ε.-28, ενώ με βάση τα στοιχεία του 2012-2014 έχει υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού όρου.
Δεν έχουμε περιθώριο να εγκλωβιζόμαστε σε αδιέξοδες και αντιπαραγωγικές λύσεις , να συρόμαστε πίσω από κυβερνητικές, εταιρικές και προσωπικές επιλογές και να σπαταλούμε τις λίγες επενδυτικές ευκαιρίες που έχουμε
οδηγώντας την πόλη και το Δήμο σε λάθος κατεύθυνση.
Το μεγάλο ζητούμενο για τον τόπο και την εποχή είναι να μεγαλώσουμε την πίτα , να αυξήσουμε το εισόδημα της περιοχής επενδύοντας στην εξωστρέφεια και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα , γιατί μόνον έτσι θα
δρομολογήσουμε την ανάπτυξη.
Και αυτό ακριβώς δεν κάνει το ΣΒΑΑ, οδηγώντας τον Δήμο και την πόλη σε λάθος κατεύθυνση, ερήμην των δημοτών.
kozanimedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας