Του Β.Π. Καραγιάννη
Οι μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου ή μάλλον στην Ευρώπη ας μείνουμε, διασχίζονται από επώνυμα ποτάμια γύρω από τα οποία ιδρύθηκαν αναπτύχτηκαν κι ευημερούν σήμερα έστω και «Τζιχαντζιζόμενες». Τηρουμένων των αναλογιών (μέγιστων έστω) στην κοινότητα Λευκοπηγής (τώρα τη λένε δημοτικό διαμέρισμα) που βρίσκεται στο μέσον της οδικής διαδρομής από την πολιτική και διοικητική πρωτεύουσα του άλλοτε νομού Κοζάνης (Περιφερειακή ενότητα τον ονομάζουν) και της ιστορικής του έδρας, την Αιανή (η αρχαία Κάλλιανη δηλαδή), με τον ευρωστότερο πλάτανο των Βαλκανίων στο κέντρον της, διασχίζεται κι αυτή από ένα οιονεί ποταμάκι –λάκκο- καθαρού ρέοντος αενάως ύδατος.
Μόνον κάποιες χρονιές λόγω μεγάλης ανομβρίας και ιδίως αχιονίας εξηράνθη. Αυτό λοιπόν το ποταμάκι τελευταία διατελεί εν αποσυνθέσει και αποτελεί όνειδος για το χωριό και τους κατοίκους αφού η κεντρική γέφυρα του λάκκου λόγω πτώσεως κλάδων από τον πλάτανο βούλωσε και η ροή του νερού εξετράπει και ρίχνεται στον οικείο υπόνομο.
Ο λάκκος έγινε έλος. Το ιστορικόν κέντρον του χωριού Πλάτανος – Πλατεία - Εκκλησία όζει. Θα μπορούσε να καθαριστεί από τους κατοίκους του χωριού, δηλ. από τον ίδιο τον ρέκτη πρόεδρο που με προθυμία φορές επιλαμβάνεται παρόμοιων ζητημάτων, αλλά δεν είναι δυνατόν όταν αυτά απαιτούν μηχανική υποστήριξη. Αφού ο νόμος αφαίρεσε από τις κοινότητες πάσης δυνατότητας ανθρώπινης και τεχνικής, όταν τις προσάρτησαν στην επικράτεια των κεντρικών δήμων, ας σπεύδει ο δήμος να τις βοηθά, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση με τα εργαλεία του να ανοίξει την βουλωμένη γέφυρα Λευκοπηγής. Επαναλαμβάνω αν ο πρόεδρος είχε την τεχνική δυνατότητα θα την άνοιγε. Ομως δεν την έχει. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κοζανιτών και περιχώρων δηλ. ο κ. Δεσποτίδης επί των τεχνικών έργων αντιδήμαρχος κι ο κ. Πεχλιβανίδης επί των ξεβουλωτικών προϊστάμενος ας το βάλουν στη σκέψη τους ο πρώτος και στην άμεση ενέργεια ο δεύτερος. Διότι εκτός από την νέα πλατεία της πόλεως Κοζάνης υπάρχουν κι αυτές στα χωριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου