Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Ερώτηση ΚΚΕ: Απαράδεκτα πολύχρονες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων

Στο 23ο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΙΚΑ, που έγινε τον Ιούνη του 2015, δόθηκαν στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία για τις απώλειες των εσόδων, τη μεγάλη έλλειψη υπαλλήλων και όλα τα δυσλειτουργικά προβλήματα του ΙΚΑ.
Δεν ήταν και πολύ άγνωστα αυτά τα στοιχεία όπως και οι αιτίες που έχουν προκαλέσει την οικονομική κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Είναι οι πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ και οι μέχρι σήμερα δημοσιονομικές πολιτικές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων που ευθύνονται για τα άδεια ταμεία του ασφαλιστικού συστήματος. Τα χειρότερα βέβαια έρχονται το επόμενο διάστημα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, βάση του 3ου Μνημονίου που πρόσφατα ψηφίστηκε από τα κόμματα του ευρω-μονόδρομου και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης.
Ένα από τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στο Συνέδριο ήταν η αναφορά σε 153 χιλιάδες αιτήσεις για συνταξιοδότηση που περιμένουν από δύο έως και πέντε χρόνια για τη διεκπεραίωση τους, ειδικά όταν πρόκειται για τη διαδοχική ασφάλιση. Το γεγονός ότι 153 χιλιάδες πρώην εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα έσοδο για την κάλυψη των βασικών τους ζωτικών αναγκών και αναγκάζονται να ζουν για πολλά χρόνια ως πρόσθετο οικονομικό βαρίδι του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή όταν δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα να καταλήγουν σε κάποιο παγκάκι και την ουρά για το συσσίτιο, δείχνει το σάπιο χαρακτήρα της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής. Δείχνει τη βαρβαρότητα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής εις βάρος του εργαζόμενου λαού και των λαϊκών οικογενειών. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για:

1. Την άμεση και χωρίς καθυστερήσεις και προαπαιτούμενα απόδοση των συντάξεων στους δικαιούχους, με προσαύξηση ανάλογη με το τραπεζικό επιτόκιο και το χρόνο καθυστέρησης απονομής και με παράλληλη διαγραφή χρεών του δικαιούχου προς τρίτους λόγο της καθυστέρησης της απονομής της σύνταξης.

2. Την άμεση πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες του ΙΚΑ και τη βελτίωση της μηχανοργάνωσης των υπηρεσιών για την αποτελεσματική λειτουργία όλων των υπηρεσιών του ΙΚΑ.                  
 

Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης

Σάκης Βαρδαλής

Νίκος Καραθανασόπουλος

Χρήστος Κατσώτης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας