Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης: Εγκύκλιο Σημείωμα του Μητροπολίτη για τη συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες

Προς το ευσεβές πλήρωματης καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
  Ευλογημένε λαέ του Θεού, η χάρις του Τριαδικού Θεού να σας σκεπάζει. Η Παναγία και οι Άγιοι Πάντες να μεσιτεύουν στον Θεό για την ειρήνη και την προκοπή στον τόπο μας.
Είμαστε όλοι μάρτυρες στην ταλαιπωρία και στον ξεριζωμό των ανθρώπων από την Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο και εν γένει από την Μέση Ανατολή.
Μην ξεχνάμε ότι είμαστε παιδιά του ίδιου Θεού ασχέτως πολιτισμού και θρησκείας. Χιλιάδες καθημερινά φθάνουν στην χώρα μας. Μικρά παιδιά, ανάπηροι, εγκυμονούσες και γέροντες πλημμυρίζουν τα νησιά μας και ολόκληρη την ενδοχώρα. Να μην αναφέρουμε τους πνιγμούς στο Αιγαίο μικρών παιδιών που όλοι είδαμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πόνος πολύς και θλίψη.
Έφθασαν και στην Κοζάνη. Πεινασμένοι και ξυπόλητοι. Τι πρέπει να κάνουμε; Σας ρωτάμε. Εμείς ως Εκκλησία, ως Έλληνες, που από αρχαιοτάτων χρόνων διακρινόμαστε για την αρετή της φιλοτιμίας, της φιλοξενίας και της αγάπης για τον συνάνθρωπο, μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι; Τί μπορούμε να κάνουμε, ρωτάμε και πάλι. Η απάντηση είναι απλή. Ν’ ανοίξουμε την καρδιά μας και ο καθένας από το υστέρημά του να φέρει στις Ενορίες του κουβέρτες, γάλατα, νερά, μπισκότα, πάνες, χαρτικά και ο,τι άλλο η καρδιά φιλάνθρωπα και αγαπητικά σκεφθεί και αποφασίσει. Ιδιαιτέρως δε όσοι ζήσατε και διδαχθήκατε από τους προγόνους σας τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά, από τον Πόντο, την Ανατολική Θράκη και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Η βοήθεια θα συγκεντρώνεται στις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έως και τις 7 Μαρτίου.
Γνωρίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε, όπως και στο παρελθόν, και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε και αρχιερατικώς σας επευλογούμε και ευχόμεθα ο Τριαδικός Θεός να σας το ανταποδώσει για ο,τι κάνετε. Είναι ιερό και άγιο. Είναι για τον άνθρωπο. Και οι Άγιοι της Εκκλησίας σημείωνουν: «Είδες τον συνάνθρωπό σου είδες τον Θεό σου».


Μετά πατρικών ευχών

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο ΣΕΡΒΙΩΝ & ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξηγησέ μου πρώτα αυτά και μετά θα στείλω βοή-θεια.
Mέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας (Ο Άγιος Βασίλης)
«Είναι εχθροί οι Έλληνες, διότι διασκεδάζουν καταβροχθίζoντας με ορθάνοιχτο στόμα τον Ισραήλ. Στόμα δε λέγει εδώ ο προφήτης (βλ. Ησαΐας Θ΄11) την σοφιστική του λόγου δύναμη η οποία τα πάντα χρησιμοποίησε για να παραπλανήσει τους εν απλότητι πιστευσάντων.» - Βασίλειος Καισαρείας, εις Προφήτην Ησαϊα 9.230.8
«Προσταγή: Μη δειλιάζετε από των Ελληνικών πιθανολογημάτων... τα οποία είναι σκέτα ξύλα, μάλλον δε δάδες που απώλεσαν και του δαυλού την ζωντάνια και του ξύλου την ισχύ, μη έχοντας δε ούτε και του πυρός την φωτεινότητα, αλλά σαν δάδες καπνίζουσες καταμελανώνουν και σπιλώνουν όσους τα πιάνουν και φέρνουν δάκρυα στα μάτια όσων τα πλησιάζουν. Έτσι και (των Ελλήνων) η ψευδώνυμος γνώση σε όσους την χρησιμοποιούν.» - Βασίλειος ο Μέγας, (330-379 μ.Χ.) εις τον Προφήτην Ησαΐαν Προοίμιον 7.196.3

Ιωάννης Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως
«Αν στα ενδότερα (των ελληνικών σκέψεων) κοιτάξεις θα δεις, τέφρα και σκόνη και υγιές ουδέν, αλλά τάφος ανεωγμένος ο λάρυγξ αυτών, (των Ελλήνων φιλοσόφων!) τα πάντα δε γεμάτα ακαθαρσίες και ιχώρ, (έμπυο!) και πάντα τα δόγματα τους βρίθουν σκωλήκων... Αυτά γέννησαν και αύξησαν οι Έλληνες, από των φιλοσόφων λαβόντες... Ημείς δε ου παραιτούμεθα της κατ’ αυτών μάχης.» - Ι. Χρυσόστομος (344-407 μ.Χ.), εις Άγιον Ιωάννην τον Ευαγγελιστήν, Ομιλία ξς΄ 59.369.12 - 370.11

Ανώνυμος είπε...

Sakis εσυ χρειάζεασαι βοήθεια μαλλον γιατί όπως δεν καταλαβαίνεις όταν οι πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας μιλάνε για Ελληνες δεν μιλάνε για έθνος ή φυλή αλλά μιλάνε για θρησκεία δηλαδή τον Παγανισμό και την Ειδολολατρία.Σον παγανισμό και στην ειδωλολατρία είχαν προσχορήσει και βαρβαρικά φυλα μάλλον όλη η ρωμαική αυτοκρατορία.Ετσι βλέπεις ότι οι άγιοι πατέρες αυτοί μιλάνε και γράφουν και δογματίζουν περί της ορθοδόξου θρησκείας με την αρχαία ελληνικη ως η γλώσσα και μάλλιστα στην αττική της διάλεκτο και όχι στην ευκολη ελληνιστική γιατί το κοινό τους ήταν αρχαίο- ελληνόφωνο, ενώ εσύ δεν ξέρεις γρί απο αρχαια ελληνικά και αντιγράφεις απο κάτι ψωνια αρχαιολάτρες που τα γράφουν όπως θέλουν προκειμένου να κερδίσουν κανενα όρκο.Αν θελεις να μοιασεις λιγο τους αρχαιους ξεκινα απο τα ευκολα φορεσε χλαμυδα και σανδαλια αποκριες γαρ

Ανώνυμος είπε...

ΒΓΑΛΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΘΟΥΜΕ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: 7 ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η Ολύμπια κοσμοθέαση επιβάλλει την ενότητα των ανθρώπων καταρρίπτοντας τους παράγοντες διαχωρισμού αυτών. Ειδικά διαχωρισμοί που ανάγονται σε ανυπόστατες, αναπόδεικτες, υποκειμενικές και δογματικές προσεγγίσεις τίθενται αυτόματα προς αμφισβήτηση και αντιμετώπιση.
Το επόμενο ζητούμενο είναι η ενότητα να βασίζεται σε στέρεες βάσεις και φυσικά επιχειρήματα. Σε καμμία περίπτωση λογικές μειοψηφικών συμφερόντων ιδιοτέλειας ή ψεύδους δε μπορούν να εγγυηθούν αγαστή διαβίωση για το σύνολο. Όπως επίσης και ενωτικοί παράγοντες που επιβάλλονται δια της βίας και όχι της Πειθούς. Απόλυτα αντίθετοι λοιπόν προς κάθε απόπειρα διχασμού, παραθέτουμε τα 7 αναθέματα που ψάλλονται ακόμα και σήμερα στις Εκκλησίες κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Όχι για να πλήξουμε Θρησκευτικά πιστεύω, αλλά ως ενημέρωση και εξαγωγή συμπερασμάτων κατά το δοκούν:
1. Ετι τοις φρονούσι και λέγουσι, κτιστήν είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ως κτιστήν εκ τούτου πάντως, και αυτήν την θείαν ουσίαν αναγκαζομένοις δοξάζειν κτιστή γαρ κατά τους Αγίους ενέργεια, κτιστήν δηλώσει και φύσιν. Άκτιστον δε, άκτιστον χαρακτηρίσει ουσίαν. Καντεύθεν ήδη κινδυνεύουσιν εις αθείαν παντελή περιπίπτειν, και την Ελληνικήν μυθολογίαν, και των κτισμάτων λατρείαν τη καθαρά και αμώμω των Χριστιανών Πίστει προστριβομένοις, μη ομολογούσι δε κατά τας Αγίων θεοπνεύστου θεολογίας και το της Εκκλησίας ευσεβές φρόνημα άκτιστον είναι πάσαν φυσικήν δύναμιν και ενέργειαν της τρισυποστάτου Θεότητος ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
2. Τοις μετά των άλλων μυθικών πλασμάτων, αφ’ εαυτών και την καθ’ ημάς κλίσιν μεταπλάττουσι, και τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς δεχομένοις, και αυθυπόστατον την ύλην παρά των ιδίων μορφούσθαι λέγουσι, και προφανώς διαβάλλουσι το αυτεξούσιον του Δημιουργού, του από του μη όντος ει το είναι παραγάγοντος τα πάντα, και ως Ποιητού πάσιν αρχήν και τέλος επιτιθέντος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
3. Τοις τα Ελληνικά διεξιούσι μαθήματα, και μη δια παίδευσιν μόνον ταύτα παιδευομένοις, αλλά και ταις δόξαις αυτών ταις ματαίας επομένοις, και ως αληθέσι πιστεύουσι, και ούτως αυταίς ως το βέβαιον εχούσας εγκειμένοις ώστε και ετέρους ποτε μεν λάθρα, ποτέ δε νοερώς ενάγειν αυταίς και διδάσκειν ανενδοιάστως ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
4. Τοις δεχομένοις, και παραδίδουσι τα μάταια και Ελληνικά ρήματα, ότι τε προϋπαρξις εστι των ψυχών και εκ του μη όντος τα πάντα εγένετο, και παρήχθησαν, ότι τέλος εστί της κολάσεως, ή αποκατάστασις αύθις της κτίσεως, και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια των τοιούτων λόγων την Βασιλείαν Των Ουρανών λυομένην πάντως, και παράγουσαν εισάγουσιν, ήν αιωνίαν και ακατάλυτον αυτός τε ο Χριστός και Θεός ημών εδίδαξε, και παρέδοτο, και δια πάσης της παλαιάς και νέας Γραφής ημείς παρελάβομε, ότι και η Κόλασις ατελεύτητος και η Βασιλεία αίδιος, δια δε των τοιούτων λόγων εαυτούς τε απολλύασι, και ετέροις αιωνίας προξένοις γινομένοις ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.
Τρεις φορές Ανάθεμα δηλαδή στους Ορφέα, Θαλή, Αναξίμανδρο, Αναξιμένη, Πυθαγόρα, Ξενοφάνη, Παρμενίδη, Ζήνωνα, Εμπεδοκλή, Ηράκλειτο, Αναξαγόρα, Δημόκριτο, Σωκράτη, Πλάτωνα κ.α.

georgios είπε...

Κάλεσμα προς τους πολίτες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας και να κλείσουν τα αυτιά τους σε ρατσιστικές φωνές απηύθυνε ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega.

Τονίζοντας πως ο μεγάλος πρόσφυγας ήταν ο Χριστός, ο μητροπολίτης Παύλος αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα επισήμανε: «Αυτό δείχνει τον πολιτισμό ενός κόσμου που τελικά είναι απολίτιστος. Αυτό το θέαμα των ανθρώπων, που έρχονται με σαπιοκάραβα, που πολλοί χάνουν τη ζωή τους προπαντός αυτά τα αθώα παιδάκια που δεν έφταιξαν σε τίποτα είναι ένα δείγμα του πόσο πολιτισμένος είναι ο πολιτισμένος κόσμος μας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν παύουν να βρίσκονται σε μια κρίσιμη ώρα της ζωής τους και το τόλμημά τους να φύγουν με αυτά τα μέσα για να έρθουν στην Ελλάδα και να σωθούν είναι ήδη πάρα πολύ μεγάλο και ιδιαίτερα όταν παίρνουν μαζί τους μικρά παιδιά».

Για τη Χρυσή Αυγή, την οποία χαρακτήρισε «παγανιστική», ανέφερε πως «δεν έχει καμία σχέση με την Ορθόδοξη Εκκλησία και την Ορθόδοξη θεολογία και είναι αυτό που τόνισε από την αρχή. Χρησιμοποιεί την Εκκλησία ή επιχειρεί να τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να κάνει τη δουλειά της. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που είναι θρησκευόμενος να εκπαιδεύεται ως εγκληματίας. Ακούσατε και τον ακούσαμε όλοι μας τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής να παίρνει την πολιτική ευθύνη για μια δολοφονία και προσπαθώ να καταλάβω τη λέξη πολιτική ευθύνη. Ο πιο απλός τρόπος να την καταλάβω είναι ότι εκπαιδεύουν δολοφόνους».

Ανώνυμος είπε...

Ανωνυμε 2 Μαρτιου 4;18μμ Αυτα που λες ειναι δικες σου θεωριες τις βγαζεις απο το μυαλο σου και κανενας δεν τις επιβεβαιωνει,εαν βρεις εστω και εναν θα χαρω να μας το πεις .οσο για τις αποκριες ενα θα σου πω....Οπου καρναβαλι και αποκρια του ντικιτανκα η χαρα......Ορμα μην καθεσαι.

Το Προφίλ μας