Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Ουσία και διαδικασία

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Υπάρχουν τα σοβαρά ζητήματα και το συμβολικό κεφάλαιο. Στις εκλογές που γίνονται και τα δύο παίζουν σημαντικό ρόλο. Τακτικές απειλούν την ουσία, ενώ στο όνομα της ουσίας καταστρατηγούνται βασικές διαδικασίες που δείχνουν, όμως, το σεβασμό σ’ αυτή.
Παρατήρηση πρώτη: η αλλαγή πολιτικής κουλτούρας θα έρθει όταν θα σταματήσουμε να περιμένουμε τα φακελάκια με τα ψηφοδέλτια, να ψηφίζουμε αυτόν που μας έσβησε την κλήση ή ήρθε στο μνημόσυνο του προσφιλούς μας.

Παρατήρηση δεύτερη: επίσης, θα αλλάξει όταν την πολιτική συμμετοχή την ερμηνεύσουμε με όρους συνέπειας, την προωθήσουμε και τη διαφυλάξουμε απο τις κακοτοπιές. Στο παράδειγμα με το δημοψήφισμα για το νερό σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, αυτό δεν έγινε. Οι διαφανείς κάλπες, τα ανοιχτά ψηφοδέλτια και μια διαδικασία που δεν τήρησε τους κανόνες των τοπικών δημοψηφισμάτων έδειξε ακριβώς αυτό. Οτι το διακύβευμα δηλαδή το ναι ή όχι στην ιδιωτικοποίηση της παροχής των υπηρεσιών του νερού, είναι πολύ σημαντικό για να το κάνουμε με τόσο αναξιόπιστο και αρπακολλατζίδικο τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση τόσο η ουσία της συζήτησης, όσο και ο τρόπος με τον οποίο αυτή διεξάγεται, καθαρά διαδικαστικά, σηματοδοτούν πολλά πράγματα για τη σοβαρότητα με την οποία περιβάλλουμε τις δημοκρατικές λειτουργίες και τη συμμετοχή μας σε αυτές.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ηρθε η ανοιξη... τα λουλουδια ανθιζουν και τα πουλακια τιτιβιζουν...

Το Προφίλ μας