Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Γιώργος Παπανδρέου: «Δεν υπάρχει ανάγκη άμεσων εθνικών εκλογών»

Μήνυμα σταθερότητας της χώρας έστειλε απο συνέδριο στο Βερολίνο ο Γ. Παπανδρέου παρουσία του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ.Ζήτησε όμως να ακουστούν τα μηνύματα των πολιτών.Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα δεν προκαλούν άμεση ανάγκη εθνικών εκλογών,
τόνισε - σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Βερολίνο. Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ωστόσο ότι θα πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά τον πολίτη και τα μηνύματα που έστειλε ψηφίζοντας.

« Η Ελλάδα, σε κάθε περίπτωση, προχωρά σταθερά. Ήδη από το 2009 δρομολογήσαμε τις αναγκαίες αλλαγές, οι οποίες, χάρη στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, αποδίδουν. Υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και έχουμε επιτύχει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου σε συνέδριο της "Hertie School of Governance", στο Βερολίνο.  
Παρουσία του γερμανού υπουργού  Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι ο κ. Παπανδρέου αποτιμώντας εμμέσως το αποτελέσμα των εκλογών σημείωσε ότι «υπάρχουν πραγματικά προβλήματα και οφείλουμε να ακούσουμε προσεκτικά τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες».
Αναφέρθηκε στις τεράστιες όπως είπε ευθύνες της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτίμησε ότι αν υπήρχε άλλη αντιμετώπιση, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα της ύφεσης, και της ανεργίας.
Ευρύτερα για τα αποτελέματα των ευρωεκλογών άφησε να εννοηθει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει όπως πριν. 
« Θα ήταν το λάθος συμπέρασμα», τόνισε και αναφέρθηκε σε δύο διαφορετικούς τρόπους να το αντιμετωπίσει κανείς, είτε με την Οδύσσεια, όπου στο τέλος του δύσκολου δρόμου υπάρχει η Ιθάκη, είτε με τον Σίσυφο, που τιμωρήθηκε να κουβαλά χωρίς τέλος τα βάρη του.
Εμείς φταίμε για την κακοδιαχείριση της οικονομίας μας
«Ασφαλώς και είμαστε υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση της οικονομίας μας. Είμαστε οι πρώτοι που το λέμε, άλλωστε και εμείς το κληρονομήσαμε» είπε αυτοκριτικά αλλά απο την άλλη επέμεινε ότι η αντίδραση της Ευρώπης ήταν  «λιτότητα εναντίον μεταρρυθμίσεων»..
Παραδέχθηκε δε ότι η Ελλάδα χρειαζόταν και χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και αναδιοργάνωση της οικονομίας της, αλλά επισήμανε ότι τέτοιες αλλαγές απαιτούν χρόνο και ανέφερε ενδεικτικά την μείωση των μισθών, η οποία, όπως είπε, δεν βελτιώνει απαραίτητα την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την αύξηση των φόρων, η οποία δεν φέρνει αποτελέσματα, εάν υπάρχει κακό φορολογικό σύστημα.
Εγκάλεσε εκ νέου τους εταίρους για τις λύσεις που προκρίθηκαν στην Ελλάδα σε ότι αφορά την ύφεση και την ανεργία, χωρίς μάλιστα να έχει δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει τους πολίτες. Αλλά και την «ρητορική»  που έλεγε ότι «φταίει η Ελλάδα» ή «φταίει ο Νότος». 
 Τόνισε ότι «επτά χρόνια μετά την τραπεζική κρίση, δεν υπάρχει ακόμη τραπεζική ένωση», υπερασπίστηκε και πάλι την πρότασή του για δημοψήφισμα λέγοντας «ότι ήταν αναγκαίο ο ελληνικός λαός να αναλάβει την ευθύνη για την όποια απόφαση»  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι Έλληνες θα είχαν ανταποκριθεί θετικά.
«Οι αντιδράσεις που είχα από τους εταίρους αφορούσαν το ρίσκο των αγορών, πιστεύω όμως ότι το μεγαλύτερο ρίσκο αφορούσε την πολιτική», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.


Πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας