Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Κουκουλόπουλος: Σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου της κεντροαριστεράς

Ολοκληρωμένη πρόταση για τη σύγκληση ιδρυτικού συνεδρίου της κεντροαριστεράς το φθινόπωρο, με την κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο, πρόκειται να καταθέσει δημοσίως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
«Η πρόταση για το ιδρυτικό γεγονός του φθινοπώρου θα βγάλει την κεντροαριστερά από τη γωνία και θα τη βάλει στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος της χώρας» σημειώνει ο κ. Κουκουλόπουλος και προσθέτει ότι έχει ενημερώσει ήδη τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.


Ερωτηθείς για τους αποδέκτες της πρότασης αυτής ο κ. Κουκουλόπουλος τονίζει:

«Προφανώς το ΠΑΣΟΚ, όλες οι κινήσεις που μετέχουν στην Ελιά, η κίνηση των 58, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι αλλά και άλλες κινήσεις, όλοι έχουν τη δική τους θέση. Επιμένω όμως ότι όλες αυτές οι κινήσεις, τα κόμματα και οι προσωπικότητες θα πρέπει να εκπροσωπηθούν σε αυτό το συνέδριο με ένα συσχετισμό που θα σέβεται την οντότητα του καθενός, αλλά από εκεί και πέρα την πλειοψηφία σε αυτό το συνέδριο πρέπει να την έχει η κοινωνία.

Υπάρχει τρόπος αν το κάλεσμα αφορά τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς άρχοντες -και δεν αναφέρομαι μόνο σε δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και σε δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, σε όλους αυτούς που κρίθηκαν από τον λαό. Όλοι αυτοί στον χώρο της κεντροαριστεράς αριθμούν περί τους 2.500 και είναι πολύ περισσότεροι από όλους εμάς τους υπόλοιπους. Ουδείς επίσης μπορεί να ισχυριστεί ότι όλοι αυτοί είναι ελεγχόμενοι από κάπου.

Έχουν κριθεί από τους συμπολίτες τους και συγκροτούν όλοι μαζί ένα πολύ δυναμικό σώμα που έχει άμεση συσχέτιση με την κοινωνία, που είναι αναβαπτισμένο από την κοινωνία. Πρέπει το μήνυμα να είναι πολύ ισχυρό και μια επιλογή μόνο μπορεί να το στείλει: Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνία για να φύγουμε από την ιστορία των προσωπικοτήτων και των κινήσεων. Οι προσωπικότητες πρέπει να έχουν τη δική τους θέση σε αυτό το συνέδριο, αλλά η κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο».

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο κ. Κουκουλόπουλος εκτιμά ότι «το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την Κυριακή ένα μεγάλο στοίχημα, το στοίχημα των πολιτικών πρωτοβουλιών για να ενώσουμε τους Έλληνες και να ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Το τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι ήταν πριν από τις εκλογές αλλά και στο πολιτικό σκηνικό.

Τον πρώτο λόγο στις πρωτοβουλίες έχουν τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ» Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ «την περασμένη Κυριακή, αν κάτι κέρδισε, είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Είναι πολύ λάθος η ανάγνωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν δίνει κυβέρνηση, αν δεν υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Το αποτέλεσμα δεν επιτρέπει στη ΔΗΜΑΡ να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα, αλλά σας θυμίζω ότι η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή».

Ο κ. Κουκουλόπουλος τονίζει ότι «η κυβέρνηση είδε ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη στα θέματα της ανεργίας και της ρευστότητας, αλλά και στις ρυθμίσεις των υποχρεώσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε η κυβέρνηση έχει πρόβλημα».

Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού και την παρουσία του κ. Στουρνάρα στο οικονομικό επιτελείο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «διαχρονικά το οικονομικό επιτελείο μέσα στην κρίση σε γενικές γραμμές τα έχει πάει καλά. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα και αναφέρομαι στο πλεόνασμα, στο ζήτημα του χρέους και τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη. Αυτό που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι να ασχοληθούμε με τον παρανομαστή -το ΑΕΠ- την ανάπτυξη και δεύτερον πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε σε ένα οικονομικό εργαστήρι, αλλά αυτό το πρόγραμμα εξελίσσεται σε άμεση συνάρτηση με την πραγματική οικονομία και την κοινωνία και για αυτό δίνω τόσο μεγάλη έμφαση στα ζητήματα της ρευστότητας και της ανεργίας».

Η συνέντευξη του Πάρι Κουκουλόπουλου, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ έχει ως εξής:

Ερ.: Κύριε Κουκουλόπουλε, το εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να ανασαίνει καλύτερα έστω και αν απέσπασε το 8%. Πού πέτυχε και πού απέτυχε το ΠΑΣΟΚ έστω και ως Ελιά;

Απ.: Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την Κυριακή ένα μεγάλο στοίχημα, το στοίχημα των πολιτικών πρωτοβουλιών για να ενώσουμε τους Έλληνες και να ανασυγκροτήσουμε εκ βάθρων τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Το τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι τελείως διαφορετικό από ό,τι ήταν πριν από τις εκλογές αλλά και στο πολιτική σκηνικό.

Τον πρώτο λόγο στις πρωτοβουλίες έχουν τόσο η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ όσο όμως και το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι μια καθαρή πολιτική ανάγνωση του αποτελέσματος. Από εκεί και πέρα, η κάλπη έχει μηνύματα για όλους ανεξαίρετα. Είμαστε ικανοποιημένοι από το ποσοστό, αλλά όπως είπα κερδίσαμε το μεγάλο στοίχημα των πολιτικών πρωτοβουλιών. Έχουμε τη δυνατότητα και όχι υπό όρους.

Ερ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μετά επιτάσεως βουλευτικές εκλογές. Μάλιστα, έδωσε χθες στη δημοσιότητα δηλώσεις του ίδιου του κ. Βενιζέλου μετά τις ευρωεκλογές του 2009 και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, που τόνιζε πως θέμα εκλογών τίθεται εκ των πραγμάτων και μιλούσε για δυσαρμονία μεταξύ τυπικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ και του συσχετισμού δυνάμεων στο εκλογικό σώμα.

Απ.: Ναι, το γνωρίζω, αλλά το 2014 δεν είναι 2009. Σας θυμίζω ότι σε εκείνες τις ευρωεκλογές ο τότε διπολισμός είχε ποσοστά που υπερέβαιναν το 70% και τώρα δεν άγγιξαν ούτε το 50% τα ποσοστά των δύο πρώτων κομμάτων. Αυτό δεν είναι αριθμητική προσέγγιση, απλά ο διπολισμός κινείται πολύ χαμηλά και νομίζω ότι είναι πολύ λάθος ανάγνωση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά μία άλλη άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το ποσοστό που είχε στις βουλευτικές εκλογές, ενώ ήταν ευρωεκλογές και είχε ευνοϊκή κατάσταση από κάθε άποψη για την αξιωματική αντιπολίτευση. Την Κυριακή, αν κάτι κέρδισε, είναι η κυβερνητική σταθερότητα. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Είναι πολύ λάθος η ανάγνωση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν δίνει κυβέρνηση, αν δεν υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις. Άρα, άλλα είναι τα ζητούμενα. Το αποτέλεσμα είναι συνδυαστικό.

Πρέπει κάποιος να δει τη συμπεριφορά των πολιτών και στις τρεις κάλπες της Κυριακής. Όποιος θέλει να διαβάσει προσεκτικά, θα βρει πολλά ενδιαφέροντα μηνύματα που μας αφορούν όλους. Σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει τιμωρητική διάθεση. Αναφέρομαι σε αυτοδιοικητικές εκλογές, μια ψήφος αντί και όχι μια ψήφος θετική. Η κοινωνία δεν μπορεί να εξακολουθεί να βαδίζει διχασμένη.

Η κυβέρνηση είδε ότι πρέπει να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη στα θέματα της ανεργίας και της ρευστότητας, αλλά και στις ρυθμίσεις των υποχρεώσεων σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε η κυβέρνηση έχει πρόβλημα. Πρέπει όλοι να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα.

Ερ.: Ακούγεται έντονα ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σύντομα σε ανασχηματισμό, ίσως και στο α' 15νθήμερο του Ιουνίου. Ακούγεται, επίσης, μετ' επιτάσεως ότι θα είναι πιο έντονη η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ποια είναι η άποψή σας;

Απ.: Για το θέμα του ανασχηματισμού δεν μπορώ να κάνω σχόλιο, γιατί είναι καθαρά αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και σε ό,τι αφορά τις όποιες αλλαγές προφανώς θα υπάρξει συζήτηση για συμφωνία στο πλαίσιο του τυχόν ανασχηματισμού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα δεν επιτρέπει στη ΔΗΜΑΡ να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα, αλλά σας θυμίζω ότι η πόρτα ήταν πάντα ανοιχτή. Πάντως, θα ήθελα να σημειώσω ότι αν χρειάζεται κάτι και πάνω από όλα η κυβέρνηση είναι μια επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας πολύ εστιασμένη.

Δεν χρειαζόμαστε μια πολυσέλιδη προγραμματική συμφωνία, σαν αυτή που έχουμε, ούτε μία μισής σελίδας, προφανώς δεν εννοώ κάτι τέτοιο, αλλά πρέπει να εστιαστεί σε δύο- τρία- πέντε μέτωπα με πρώτα μέτωπα τη ρευστότητα και την ανεργία.

Ερ.: Αυτά τα μέτωπα μπορούν να συνδυαστούν με την παρουσία του κ. Στουρνάρα στην κυβέρνηση. Μήπως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο;

Απ.: Αυτό δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Νομίζω ότι διαχρονικά το οικονομικό επιτελείο μέσα στην κρίση σε γενικές γραμμές τα έχει πάει καλά. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα και αναφέρομαι στο πλεόνασμα, στο ζήτημα του χρέους και τα υπόλοιπα δημοσιονομικά μεγέθη.

Αυτό που έχει τώρα μεγάλη σημασία είναι να ασχοληθούμε με τον παρανομαστή -το ΑΕΠ- την ανάπτυξη και δεύτερον πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε σε ένα οικονομικό εργαστήρι, αλλά αυτό το πρόγραμμα εξελίσσεται σε άμεση συνάρτηση με την πραγματική οικονομία και την κοινωνία και για αυτό δίνω τόσο μεγάλη έμφαση στα ζητήματα της ρευστότητας και της ανεργίας.

Ερ.: Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε τη σύγκληση συνεδρίου τον Σεπτέμβριο. Στο χώρο της κεντροαριστεράς εμφανίζονται και νέοι παράγοντες. Το Ποτάμι του κ. Θεοδωράκη έκανε αισθητή την παρουσία του στις ευρωεκλογές, ενώ η ΔΗΜΑΡ κατέρρευσε. Πως θα πορευθείτε;

Απ.: Προσωπικά πιστεύω ότι η κεντροαριστερά, η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα θέλει ένα ισχυρό ιδρυτικό γεγονός, που πρέπει να σηματοδοτήσει με έναν ορισμένο τρόπο τη βούλησή μας να χτίσουμε σε νέες βάσεις την Ελλάδα μετά την κρίση, αλλά και την ελληνική κεντροαριστερά, την ελληνική σοσιαλδημοκρατία.

Πρέπει το μήνυμα να είναι πολύ ισχυρό και μια επιλογή μόνο μπορεί να το στείλει: Να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στην κοινωνία για να φύγουμε από την ιστορία των προσωπικοτήτων και των κινήσεων. Οι προσωπικότητες πρέπει να έχουν τη δική τους θέση σε αυτό το συνέδριο, αλλά η κοινωνία να έχει τον πρώτο λόγο.

Έχω μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη φόρμα του συνεδρίου, χωρίς αποκλεισμούς, με την κοινωνία μπροστά και τότε θα μιλάμε για ένα πολύ δυναμικό ιδρυτικό γεγονός στον χώρο της κεντροαριστεράς. Θα καταθέσω και δημόσια την πρόταση αυτήν το επόμενο διάστημα και έχω ενημερώσει και τον πρόεδρο. Είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση για το ιδρυτικό γεγονός του φθινοπώρου που θα βγάλει την κεντροαριστερά από τη γωνία και θα τη βάλει στο επίκεντρο του πολιτικού συστήματος της χώρας.

Ερ.: Σε ποιους θα απευθυνθείτε για το συνέδριο αυτό;

Απ.: Προφανώς το ΠΑΣΟΚ, όλες οι κινήσεις που μετέχουν στην Ελιά, η κίνηση των 58, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, αλλά και άλλες κινήσεις, όλοι έχουν τη δική τους θέση. Επιμένω όμως ότι όλες αυτές οι κινήσεις, τα κόμματα και οι προσωπικότητες θα πρέπει να εκπροσωπηθούν σε αυτό το συνέδριο με ένα συσχετισμό που θα σέβεται την οντότητα του καθενός, αλλά από εκεί και πέρα την πλειοψηφία σε αυτό το συνέδριο πρέπει να την έχει η κοινωνία.

Υπάρχει τρόπος αν το κάλεσμα αφορά τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς άρχοντες -και δεν αναφέρομαι μόνο σε δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και σε δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, σε όλους αυτούς που κρίθηκαν από τον λαό. Όλοι αυτοί στον χώρο της κεντροαριστεράς αριθμούν περί τους 2.500 και είναι πολύ περισσότεροι από όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Ουδείς επίσης μπορεί να ισχυριστεί ότι όλοι αυτοί είναι ελεγχόμενοι από κάπου. Έχουν κριθεί από τους συμπολίτες τους και συγκροτούν όλοι μαζί ένα πολύ δυναμικό σώμα που έχει άμεση συσχέτιση με την κοινωνία, που είναι αναβαπτισμένο από την κοινωνία.

Ερ.: Κύριε Κουκουλόπουλε, πιστεύετε ότι η παρούσα βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο Δημοκρατίας ή από τον Σεπτέμβριο μπαίνουμε σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο;

Απ.: Είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι όλα θα κριθούν από το πώς θα αναγνωστούν τα μηνύματα από όλους μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι ασφυκτιά χωρίς πολιτικές συμμαχίες, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν καταρρεύσει, ενώ η ΔΗΜΑΡ αντιμετωπίζει ανάλογη εξέλιξη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δει το ζήτημα των συμμαχιών του αν θέλει να διαμορφώσει μια σοβαρή κυβερνητική πρόταση και όχι να πανηγυρίζει και να πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ζητά εκλογές. Η κυβέρνηση από την άλλη ναι μεν μπορεί να λέει ότι έχει μια σαφή υπεροχή αθροίζοντας τα ποσοστά των δύο κομμάτων, αλλά από την άλλη ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε περίπου 10 μονάδες και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνει γρήγορα βήματα στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.

Αν κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει, τότε θα έχουμε όλοι μια κοινωνία πιο ενωμένη και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας