Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ και οι ισχυρισμοί της κυρίας Γεωργαντά…

Tου Παναγιώτη Πλιάτσιου- «Πρωινός Λόγος» 17-9-2011
Mεγάλη συζήτηση άνοιξε χθες η Ζωή Γεωργαντά, που ανήκει στα πέντε μέλη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα οποία εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από τον υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο. Συνοπτικά, η μέχρι χθες…σιωπούσα κυρία Γεωργαντά υποστηρίζει πως «Το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12%, ασκήθηκαν πιέσεις από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ, ο οποίος ήθελε να μπουν μέσα στο έλλειμμα και οι δαπάνες των δημοσίων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ» και συνεχίζει λέγοντας πως «Για την αύξηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,4% ελήφθησαν υπ’ όψιν μόνο οι δαπάνες των ΔΕΚΟ. Εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα». Και κατέληξε με τη γνωστή φρασεολογία Αριστεράς, Δεξιάς, Ακροδεξιάς και…λοιπών διαδικτυακών δυνάμεων πως «Βρισκόμαστε υπό γερμανική κατοχή».

Τα όσα ανέφερε η εν λόγω κυρία προκάλεσαν και σχετικές παρεμβάσεις στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, καθώς και την απάντηση του νυν ΥΠΕΚΑ και τότε υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο τελευταίος λέει πως «η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων το 2010, έγινε σε στενή συνεργασία με τη Eurostat και με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Αποτέλεσμα ήταν να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010».
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται η απάντηση και η…απορία για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά: Από τότε που έγινε η αναθεώρηση μέχρι και σήμερα, δεν ισχύουν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια κριτήρια, με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν υπολογίζεται σήμερα το έλλειμμα της Ελλάδας όπως ακριβώς και εκείνο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και ούτω καθεξής; Προφανώς ναι, γιατί δεν έχει διατυπωθεί καμία ανάλογη ένσταση. Συνεπώς, εφόσον και σήμερα ισχύουν τα ίδια απολύτως κριτήρια σε ολόκληρη την Ε.Ε., τότε γιατί τότε ήταν «λανθασμένα» και σήμερα δεν είναι;;;
Υπάρχει, όμως, και μια μεγάλη ακόμη ένσταση: Η κυρία Γεωργαντά τώρα…θυμήθηκε να πει όλα τα παραπάνω; Που αποπέμφθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή; Τόσους μήνες γιατί ποιούσε τη νήσσαν; Εφόσον η ίδια θέλει να δείξει πως εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, γιατί δεν κατήγγειλε ανάλογα φαινόμενα και τότε, παραιτούμενη της θέσης της; Είναι ένα ερώτημα που δύσκολα θα απαντηθεί. Αλλά, παράλληλα, και ένα ερώτημα που φαίνεται πως ελάχιστα απασχολεί όσους ασμένως και με περισσή ευκολία έσπευσαν να υιοθετήσουν τις εν λόγω απόψεις της κυρίας Γεωργαντά. Και δεν είναι λίγοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας