Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Θέμης Απατσίδης: Διαχειριστική ανεπάρκεια στη δημοτική αρχή Εορδαίας

Πέντε μήνες παραμένουν παγωμένες οι τακτικές επιχορηγήσεις όλων των σχολικών μονάδων της Εορδαίας. Οι παγωμένες επιχορηγήσεις, δεν είναι αποτέλεσμα περικοπών ούτε συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Είναι εγκλωβισμένες και ανενεργές στα ταμεία του Δήμου Εορδαίας εξαιτίας τραγικών αμελειών και παραλείψεων της δημοτικής αρχής. Το γεγονός μαρτυρά με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την πλήρη διαχειριστική ανεπάρκεια, που παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος Εορδαίας αλλά και την έλλειψη στοιχειώδους στρατηγικής. Βαδίζει χωρίς σχέδιο και είναι ανίκανος να διαχειριστεί υποθέσεις ρουτίνας.
Ποτέ μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή της Εορδαίας δεν ισχυρίσθηκε ότι έχει όραμα για το αύριο, παρά μόνο ότι διαθέτει τεχνοκρατική επάρκεια.
«Γνωρίζουμε», «διαθέτουμε εμπειρία», «μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα», είναι οι συνήθεις περιστροφές του λόγου της. Στο επίπεδο αυτό, επομένως, του τεχνοκράτη και όχι του οραματιστή, όπου η ίδια έθεσε τον πήχη, σ’ αυτό και θα κριθεί. Δυστυχώς, όμως, και στο επίπεδο αυτό αποδεικνύεται ανεπαρκής.    
Είναι αλήθεια ότι παρέλαβε ένα δήμο «ασθενή και ανοχύρωτο», σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας και αυτό δεν είναι δική της ευθύνη. Ο δήμος, όμως, παραμένει καθηλωμένος στην εσωστρέφεια και την αδράνεια και αυτό συνιστά αποκλειστική της ευθύνη. Η αδυναμία σε θέματα οργάνωσης και συντονισμού, δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική στενότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αδυναμία συγκρότησης και λειτουργίας των δύο νέων ενιαίων Σχολικών Επιτροπών του δήμου, της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που με βάση το νόμο 3852 του 2010, έπρεπε να συγκροτηθούν το πρώτο δίμηνο από την εγκατάσταση των νέων δημοτικών αρχών, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους.
Πριν λίγες μέρες, στις 2 Σεπτεμβρίου, έγινε από το Υπουργείο Εσωτερικών η κατανομή της γ’  δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους 2011, για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, που για το Δήμο Εορδαίας, αντιστοιχεί στο ποσό των 127.000 €. Το τραγικό είναι πως ο Δήμος μας δεν έχει καταφέρει να μοιράσει ούτε καν τη β’  δόση του Απριλίου, ποσού 190.000 €.
Είναι φανερό ότι ενώ τα χρήματα ήρθαν εγκαίρως, κάποιοι δε στάθηκαν ικανοί να τα αξιοποιήσουν άμεσα και συνεχίζουν εδώ και 5 μήνες να στερούν ουσιαστικά από την τοπική αγορά τα 190.000 €, που χρωστούν τα σχολεία στους πιστωτές τους. Η απώλεια ρευστού από την τοπική αγορά, σε μια περίοδο εξαιρετικά μειωμένης ρευστότητας, είναι μόνο η μια πτυχή του θέματος. Η άλλη πτυχή είναι ότι οι σχολικές μονάδες, αποδυναμώνονται οικονομικά στην πιο κρίσιμη στιγμή. Γιατί  στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, γίνεται ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου και οι προσαρμογές και προμήθειες σε εκπαιδευτικό υλικό και εξοπλισμό.
Δηλαδή, ένα κράτος, που αγωνίζεται να αποφύγει τη χρεωκοπία, στέλνει στην ώρα του τις επιχορηγήσεις των σχολείων, αλλά οι τοπικοί άρχοντες αποδεικνύονται ανίκανοι να τις μοιράσουν στους αποδέκτες τους. Δεν πρόκειται απλώς για έλλειψη σοβαρότητας, είναι παράλειψη καθήκοντος και ίσως κάποιοι θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί γι’ αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας