Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Λάβαρα

Του Διον. Νασόπουλου
Ο Αντώνης Σαμαράς έχει δίκιο όταν διαμηνύει στην κυβέρνηση και στην τρόικα ότι στην ύφεση δεν αυξάνεις τους φόρους. Εχει επίσης δίκιο όταν παραπέμπει για τον κανόνα στον οποιονδήποτε πρωτοετή φοιτητή των Οικονομικών. Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, πως θα δικαιωθεί και η θέση του ότι η μείωση των φόρων θα αυξήσει τα έσοδα, επειδή τους μειωμένους φόρους θα σπεύσουν να πληρώσουν περισσότεροι - τουλάχιστον στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΝΔ δεν είναι οι ενστάσεις της κυβέρνησης ή οι αντιρρήσεις της τρόικας. Την αξιοπιστία της πρότασης για φοροελαφρύνσεις, τουλάχιστον ως προς την αποτελεσματικότητά τους, πλήττει η εμπειρία από την τελευταία κυβέρνηση της δικής του παράταξης.

Από το 2005 η κυβέρνηση Καραμανλή αποκλιμάκωνε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, είχε μειώσει τα φορολογικά βάρη στα ακίνητα, με ιδιαίτερα ευνοημένη μάλιστα τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά στα δημόσια ταμεία δεν έγιναν ουρές.

Το αποτέλεσμα ήταν το ακριβώς αντίθετο, αναγκάζοντας το καλοκαίρι του 2008 τον τότε υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη να αναφωνήσει στη Βουλή το περίφημο «πιάσαμε πάτο στα έσοδα»!

Χωρίς ένα ριζικά αναθεωρημένο φορολογικό σύστημα, που θα χτυπά καίρια τη φοροδιαφυγή, είναι αμφίβολο εάν η μείωση των φόρων θα οδηγήσει σε άλλο αποτέλεσμα. Μακάρι να ήταν ζήτημα πατριωτισμού. Με τα λάβαρα του 1821 υψωμένα, όμως, μπορεί πολλοί να βγουν στις πλατείες, αλλά κανείς δεν πάει στην Εφορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας