Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Να το αποσύρει ο Αρχιεπίσκοπος

Από το editorial ΤΩΝ ΝΕΩΝ
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος σκανδαλίζει την κοινή γνώµη µε παρεµβάσεις στην πολιτική ζωή της χώρας, ασύµβατες προς τον ρόλο της. Αυτή τη φορά υπερέβη κάθε προηγούµενο. Πρόκειται για «εισπήδηση» στον χώρο της πολιτικής, όπως θα έλεγαν οι ιεράρχες. Το φυλλάδιο πουδιανεµήθηκε την Κυριακή στους ναούς όλης τηςχώρας δεν συνιστά απλώς ευθεία πολιτική παρέµβαση, αλλά προβάλλει πολιτικές θέσεις από συγκεκριµένη οπτική γωνία.
Πήγαν οι πιστοί στις εκκλησίες για να ακούσουν τον Λόγο του Θεού κι έφυγαν µε ένα κείµενο στο οποίο περιέχεται... εξάψαλµος για το Μνηµόνιοκαι τα… κόµµατα εξουσίας!
Το Ιερατείο χρησιµοποιεί σχεδόν αριστερίστικες διατυπώσεις για να κατακεραυνώσει την πολιτική ηγεσία που έθεσε τη χώρα… «υπό κατοχή» και άλλα ανάλογα! Το κείµενο διανθίζεται και από στοµφώδεις θεωρίες συνωµοσίας για «κατασκευασµένη κρίση, εργαλείο για τον παγκόσµιο έλεγχο από δυνάµεις που δεν είναι φιλάνθρωπες»!


Δεν παραλείπουν µάλιστα οι εµπνευστές του φυλλαδίου να αναγγείλουν και τη δηµιουργία «παρατηρητηρίου κοινωνικών προβληµάτων», ως όχηµα για µελλοντικές παρεµβάσεις τους.

Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια, δίκην πολιτικού κόµµατος και µάλιστα συγκεκριµένων πεποιθήσεων.

Στο παρελθόν οι παρεµβάσεις της Ιεραρχίας κατά της πολιτικής ηγεσίας είχαν τουλάχιστον µια κάποια εκκλησιαστική επίφαση. Αφορούσαν άλλοτε κάποιο θεολογικό ζήτηµα, άλλοτε συµφέροντα των µητροπόλεων ή έστω απηχούσαν προσωπικές φιλοδοξίες.

Φυσικά, σε όλες τις περιπτώσεις έβλαψαν και την Εκκλησία και τον τόπο.

Αυτή τη φορά όµως, εφόσον το εγχείρηµα συνεχιστεί, η βλάβη θα είναι ανεπανόρθωτη.

∆ιότι το κείµενο πουδιανεµήθηκε, πέραν του ότι δεν συνάδει µε την πνευµατική ιδιότητα των ιεραρχών, είναι κείµενο διχαστικό.

Κηρύσσει την αντιδικία και την αντιπαλότητα, στοιχεία εντελώς ξένα προς τον ρόλο της Εκκλησίας.

Aλλο το δικαίωµα των µητροπολιτών να ενδιαφέρονται για τα προβλήµατα της κοινωνίας και άλλο να εκδίδει η Ιεραρχία πολιτικό µανιφέστο.

Καθώς οι συνθήκες έκδοσης αυτού του κειµένου δεν είναι επακριβώς γνωστές, οι πολίτες αλλά και το πλήρωµα της Εκκλησίας έχουν απορίες και ερωτήµατα για τη σκοπιµότητά του.

Και επειδή ο τρόπος µε τον οποίο ασκεί µέχρι σήµερατακαθήκοντάτουο Αρχιεπίσκοπος δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους ενέργειες της Εκκλησίας που διοικεί, θα είναι λυτρωτική µια προσωπική πρωτοβουλία του για την απόσυρση αυτού του απαράδεκτου κειµένου.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου φίλε αν το έχεις διαβάσει το κείμενο θα δεις ότι λέει αυτά που πολλοί μέσα στον κόσμο ομολογούν στα κρυφά(αριστεροί δεξιοί,όλοι), απλά οι ιεράρχες έχουν το θάρρος να πουν αυτά που λένε οι άλλοι στα κρυφά..φανερά.... γιατί ενοχλήσε τόσο; Επειδή τα έχουν πει δεσποτάδες ή εσένα όλα όσα γίνονται δεν σε αγγίζουν( μέτρα κτλπ), ή μήπως είσαι από αυτούς που λέει ο Πάγκαλος( μαζί τα φάγαμε) και θίγεσαι τόσο!Και όσο για τους ειδικούς της οικονομίας είδαμε τοσα χρόνια που την κατάντησαν!!!!!!!!!!!

ai-vreS είπε...

Το ΚΚΕ έβγαλε επίσημη ανακοίνωση, άρα μέρος των αριστερών δεν συμφωνεί.
Το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του κ. Πεταλωτή ήδη διαμαρτηρήθηκε, άρα πάει κι αυτό.
Ποιοι ακριβώς είναι οι αριστεροί, δεξιοί, όλοι, που το "ομολογούν στα κρυφά"; Και γιατί αν συμφωνούν δεν το λένε στα φανερά και το κρύβουν;

Οι ιεράρχες (όπως τους αποκαλείς) καλά θα κάνουν να επιτελούν το έργο τους -σεβαστό μεν, άσχετο με τα ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ της χώρας δε.

Το κείμενο, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ,μοιάζει με ιδεολογική πλατφόρμα, ιδιαίτερα το σημείο που λέει ότι έκαναν την αυτοκριτική τους και βρήκαν και τη λύση...

Ανώνυμος είπε...

Μιλάω για τον κόσμο που κατεβαίνει που κατεβαίνει στον δρόμο και διαμαρτύρεται, και όχι για τους εκπροσώπους των κομμάτων, που είναι μέρος του συστήματος που έχουν πάρει τα μέτρα.....

ai-vreS είπε...

Μέρος του συστήματος που έχει πάρει τα μέτρα το ΚΚΕ; Θεός φυλάξοι!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν μιλάω για το ΚΚΕ για τον Πεταλωτή λέω .....αλλά όταν ο Θεοδωράκης μίλησε το καλοκαίρι για ξένη κατοχή στην Ελλάδα δεν άκουσα κανέναν από το ΚΚΕ να τον υποστηρίζει.....

ai-vreS είπε...

Άρα;;;;

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΤΙΡΙΓΜΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ.ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ,ΤΑ ΤΕΑ ΕΠΙΣΗΣ,Η ΥΕΝΕΔ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ,ΟΙ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΣΜΟΥ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΟΥΦΕΚΙΕΣ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΗΣ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΕΥΡΩ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΔΕΧΟΝΤΕ,ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ.ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ΟΙ "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΕΡΓΑΖΟΝΤΕ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ"????? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΥΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΚΥΠΤΟΥΜΕ,ΣΑΝ ΧΩΡΑ,Σ"ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΕΡΑΥΝΩΝΟΥΝ?????ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΟΙ, ΑΠΟΣΤΕΟΜΕΝΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ,ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ Η ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ,ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ,ΔΕΝ ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΝΤΕ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

21.12.10
Μπάλα...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΝΙΚΑΣ
Ωστε έτσι λοιπόν. Ο Στρος-Καν και ο Ολι Ρεν γκρέμισαν το πατριωτικό σου φιλότιμο. Και για να 'χουμε καλό ρώτημα, πότε σε ολόκληρη τη διάρκεια της Ελληνικής Ιστορίας, από το '21 μέχρι σήμερα, πότε λοιπόν υπήρξες αυτοτελής, αυθύπαρκτος, αυτόφωτος και ανεξάρτητος; Πότε ...
λοιπόν ολοκλήρωσες μια σχέση με το οτιδήποτε, από τον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία μέχρι τις απαραίτητες αστικές μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσει αυτή η χώρα; Ποτέ! Αντε να διαβάσεις Ιστορία μπας και ξεστραβωθείς λιγάκι και συνειδητοποιήσεις τις πραγματικές σου διαστάσεις. Με τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, δηλαδή με Αγγλους, Γάλλους και Ρώσους, κατάφερες να αποκτήσεις κάποια κρατική οντότητα. Οταν ο Ιμπραήμ κατασπάραζε την Πελοπόννησο, όλοι του εκτελεστικού και το πλήθος των καπεταναίων ροκάνιζαν και την τελευταία δεκάρα του αγγλικού δανείου. Με τη Μικρασιατική Καταστροφή βρέθηκες σαν σφουγγαρίστρα των Αγγλων να παριστάνεις τη μεγάλη ελληνική αυτοκρατορία. Ετσι, από την επιθεώρηση του Καραγκιόζη βρέθηκες να παίζεις τραγωδία. Γιατί ήρθε ο Μουσταφά Κεμάλ και μας έδωσε μια που παραλίγο να μας φυτέψει κάτω από το χώμα. Ακόμα και η εκθρόνιση της χούντας από τον Κίσινγκερ αναγγέλθηκε. Και με την ευρωζώνη καταντήσαμε το κορόιδο των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Μας δανειοδοτούσαν προκειμένου ν' αγοράζουμε τα προϊόντα τους και τώρα που ήρθε ο λογαριασμός καταλήξαμε οι καρπαζοεισπράκτορες των τραπεζών. Ποια ανεξαρτησία και κουραφέξαλα. Μόνο εκλογική πελατεία. Μόνο Δημόσιο. Μόνο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός. Και μόνο αραχτή τάχα μου εργασία. Και πάντα φταίνε οι ξένοι. Διάολε, κάποιος Εφιάλτης πρέπει να τους ανοίγει την πόρτα κι έτσι ο Ολι Ρεν να μπαίνει και σαν εντεταλμένος των πραγματικών αφεντικών να αρπάζει το μικρόφωνο και να μιλάει για το ποδόσφαιρο. Αδικο είχε; Πού ακούστηκε μια χώρα να διαθέτει τόσες ημερήσιες αθλητικές εφημερίδες; Ενα απέραντο γήπεδο η Ελλάδα. Το κεφάλι μας μια μπάλα. Ε, αφού γήπεδο και μπάλα, τότε καλά έκανε ο Φιλανδός και μας έκανε πλάκα!
ΒΗΜΑ

Ανώνυμος είπε...

ai-vres Κατ'άρχας χρόνια σας πολλά! Δεν θα πω πολλά: Έχει συσχέτιση ο δρόμος της εκκλησίας και η "εν Χριστώ" ζωή με την οικονομική κρίση. Με ένα νόημα το οποίο απευθύνεται ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ σε όλους, σε κάποιους ιεράρχες αλλά ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ στο πολιτικό σύστημα, την 7η εντολή (ού κλέψεις). Και άλλες (εντολές) αλλά δεν είναι της παρούσης.

Στο δια ταύτα λέει εν μέρει αλήθειες, ίσως και εξ'ολοκλήρου. Μην το παραγνωρίζουμε αυτό και κανείς δεν απαντάει επ'αυτού.

ΥΓ: Σε κρίσημες καμπές της ιστορίας καμία άποψη δεν είναι περιττή. ΚΑΜΙΑ. Ούτε καν η συγκεκριμένη. Και μην μου κάνεις πάλι την παρομοίωση τη γνωστή...

Λ.Σ.

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια από όποιον και να λέγεται παραμένει αλήθεια.

Τι και αν το είπαν οι αρπαχτιάρηδες παπάδες το γεγονός ότι είμαστε υπό ξένη κατοχή είναι αλήθεια.
Αφού ότι μας διατάξουν οι ξένοι κάνουμε,η βουλή απλά επικυρώνει και όποιος βουλευτής αντιδράσει διαγράφεται.

Ανώνυμος είπε...

ki omos dyo apo toys 80 edosan ton mistho tous sto kratos.
posoi apo toys 300 ekanan tetoi pragma esto gia ta matia tou kosmou?
trone mono psaria me 17000E

Ανώνυμος είπε...

2 από τους 80; Για την εκκλησιαστική περιουσία τι λένε;

Ανώνυμος είπε...

Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ ΕΙΧΕ,ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΝΩΜΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Σ` ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΛΟΙ - ΛΟΓΩ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ. ΑΝ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ - ΟΠΩΣ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ - ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΩΤΙΣΤΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ? ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΜΕ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ? ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ - ΟΣΗ ΑΠΕΜΕΙΝΕ - ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΕΙ ? ΑΦΟΥ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΝ ΠΟΣΑ ΧΡΩΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΑΣ ΣΥΜΜΑΖΕΨΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΑΓΝΟΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ.

Το Προφίλ μας