Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

"Ζούμε στην καρδιά της τεχνολογίας" - Ο πρώτος ιντερνετικός οικισμός στην Ελλάδα με δίκτυο οπτικών ινών στην Κοζάνης

από ΤΑ ΝΕΑ
«Καθημερινά έχω πρόσβαση σε μια τράπεζα ταινιών και ντοκιμαντέρ. Σερφάρω στο Ιντερνετ με πολύ μεγάλη ταχύτητα, παρακολουθώ δορυφορικά κανάλια και οργανώνω τη δουλειά μου διαδικτυακά».
Κάτοικος του πρώτου ιντερνετικού οικισμού στην Ελλάδα, μόλις δύο χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κοζάνης, ο κ. Ηλίας Μωυσιάδης εξηγεί στα «ΝΕΑ» πώς είναι να ζεις στην καρδιά της τεχνολογίας. Οι 250 οικογένειες που ζουν στον οικισμό της Πρότυπης Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας είναι οι πρώτες στη χώρας μας στα σπίτια των οποίων δεν φθάνουν καλώδια χαλκού του ΟΤΕ, αλλά απευθείας το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.

«Νιώθω τυχερός που εγκαταστάθηκα στον οικισμό πριν από τέσσερα χρόνια. Εξηγώ σε φίλους τις ψηφιακές παροχές που έχω και δεν με πιστεύουν», λέει ο κ. Μωυσιάδης, ιατρικός επισκέπτης στο επάγγελμα.


Μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του πρώτου χάι-τεκ οικισμού, απολαμβάνει υπηρεσίες Διαδικτύου, τηλεοπτικών προγραμμάτων κατ΄ επιλογήν, εικονοτηλεφώνου και τηλεκπαίδευσης και το κυριότερο, σε ταχύτητες εκατοντάδες φορές γρηγορότερες από την τεχνολογία ενσύρματης παροχής ψηφιακών υπηρεσιών.

«Το σπίτι μου έχει γεμίσει καλώδια. Δεν ήμουν εξοικειωμένος με την τεχνολογία, όμως πλέον αρχίζω να μαθαίνω. Κατεβάζω δωρεάν ταινίες, σερφάρω στο Διαδίκτυο και μιλάω με τους γείτονές μου με εικονοτηλέφωνο», εξηγεί ο κ. Τάσος Γιούρας, ιδιοκτήτης εστιατορίου.

Ο πρώτος ιντερνετικός οικισμός στην Ελλάδα παρουσιάζεται επίσημα σήμερα στην Κοζάνη, με αφορμή την 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας (Cities Νet). «Κάποτε οι παππούδες μας βάδιζαν σε χωματόδρομους, τώρα οδηγούμε σε λεωφόρους. Αυτή είναι η αντιστοιχία μεταξύ των καλωδίων χαλκού και του δικτύου οπτικών ινών», δηλώνει χαρακτηριστικά στα «ΝΕΑ» η αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Νούλα Τουμπουλίδου. Η δημοτική αρχή Κοζάνης άρχισε τη μελέτη και κατασκευή του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Ο οικισμός αποτελείται από εργατικές κατοικίες όπου διαμένουν 250 οικογένειες. Εκτός από τα βασικά δίκτυα (ηλεκτροδότηση, αποχέτευση κ.ά.), ο οικισμός επιλέχθηκε για τη λειτουργία πρωτοποριακών για τα ελληνικά δεδομένα τεχνολογικών εφαρμογών. Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, μέσω του οποίου μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδραστικά μαθήματα Πληροφορικής, να αναζητούν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους ή με τους καθηγητές τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ψηφιακών έργων του Δήμου Κοζάνης, έχει τεθεί εδώ και δύο μήνες σε εφαρμογή πρόγραμμα τηλε-εργασίας, μέσω του οποίου οι προνομιούχοι κάτοικοι του πρότυπου οικισμού μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως σε εταιρείες και επιχειρήσεις εκτός νομού.


Ψηφιακή πόλη

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ προχώρησε στην υλοποίηση της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, ενός φόρουμ ηλεκτρονικής επικοινωνίας που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ και αποτέλεσε τη βάση ανταλλαγής απόψεων για το σχέδιο «Καλλικράτης». Η λίστα των ψηφιακών έργων του δήμου περιλαμβάνει επίσης την εξυπηρέτηση των δημοτών, μέσω Διαδικτύου, για θέματα που αφορούν πληρωμές δημοτικού φόρου, αποστολής πιστοποιητικών ή συμμετοχής σε ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, την ανάπτυξη δικτύου γεωγραφικών υπηρεσιών πληροφόρησης (GΙS).

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πρώτος ιντερνετικός οικισμός στην Ελλάδα παρουσιάζεται
Οι 250 οικογένειες που ζουν στον οικισμό της Πρότυπης Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας είναι οι πρώτες στη χώρας μας στα σπίτια ........


χωματόδρομους, έλλειψη νηπιαγωγείων, σχολείων,εκκλησίας,κοιμητηρίων, ηλεκτροδότηση, αποχέτευση κ.ά

Ανώνυμος είπε...

fagane ta lefta twn kozanitwn kanontas ena ergo mono gia tis mizes. An ayta ta lefta peftan mesa stin poli tha emoiaze me elvetiki. Rwtisate pote poso plirwthikan oi epistimonikoi synergates tou egxeirimatos? Diladi adeiasane ta tameia gia 250 oikogneies?
Alli erwtisi, giati batare i upothesi twn polisewn oikopedwn? mipws epeidi einai moufa i fasi? DILADI PLIRWNOUME OLOI MAS NA EXEI O MWYSIADIS TILEERGASIA KI EMEIS DEN EXOUME POU NA PARKAROUME KAI SPAME TA AMAXIA MAS STIS LAKKOUVES?

AN XANAPSIFISUME KOZANITIKI ENOTITA EIMASTE AXIOI TIS MOIRAS MAS

Ανώνυμος είπε...

Ετσι κι αλλιως το δημοκρατικο και δεοντολογικο ειναι να μην ξαναβγει η Κοζανιτικη Ενοτητα.Ιδια προσωπα εδω και 2 δεκαετιες ιδιες πολιτικες.Εχει καταντησει κατεστημενο πια..Τι αλλο να προσφερουν ?Ανανεωση και επιλογη νεων προσωπων που μπορουν να προσφερουν.Διαφορετικα ειμαστε αξιοι της μοιρας μας..

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειμαστε αξιοι της μοιρας μας??????????????

Όταν πρώτος βουλευτής βγαίνει ο ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ????

Αθανασιάδης, Βλατής,

παίρνουν ψήφους

Κωνσταντόπουλος, Βασδάρης, ο Βαγγέλης απο την Λευκοπηγή κ.λ.π.?????

Μετά το ΔΝΤ και η ΕΕ φταίνε για την ΚΑΤΑΝΤΙΑ της ΕΛΛΑΔΑΣ!!!!!

ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ!!!!Απα..πα...πα...

Ανώνυμος είπε...

ΓΚΑΛΟΠ
ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ
1. ΚΟΚΟΛΙΟΣ
2.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΨΗΦΙΣΤΕ.....................................................
(ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΛΗΓΕΙ 30/6/2010)

Ανώνυμος είπε...

@@PSIFIZOKONSTANTOPOYLO@@ 1 PSIFOS

Ανώνυμος είπε...

ki egw.2 pshfoi

Ανώνυμος είπε...

den psifizw ekei alla nomizw arketa me ton kklio,

Ανώνυμος είπε...

Οπότε, το προσεχές φθινόπωρο μην αδιαφορήσετε για την ψήφο σας, μόνο νάναι μακριά από τους παραπάνω γνωστούς και λερωμένους, φτάνει το φαγοπότι σε βάρος των δημοτών. Και όλοι να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, του αδερφού, της κόρης, του κουμπάρου, πριν και μετά τη θητεία τους.

Το Προφίλ μας