Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ομιλία Γ. Βλατή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ομόλογα


      Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα πριν από λίγο τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας με άγχος να προσπαθεί να χρωματίσει τα σκάνδαλα σε γαλάζια, σε πράσινα και να προσπαθεί να κάνει συμψηφισμούς. Εάν με αυτό το πλευρό κοιμάστε, κύριοι συνάδελφοι, τότε κοιμάστε βαθιά νυχτωμένοι. Ξυπνήστε όσο είναι καιρός.
      Η πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης των ομολόγων που κατατέθηκε μήνες πριν από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει η σημερινή Κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών να ξανακερδίσει η πολιτική τη χαμένη της αξιοπιστία, έστω και καθυστερημένα.
      Η Βουλή δυστυχώς έχει αναδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν σε καθαρτήριο σκανδάλων λόγω ατελέσφορων διαδικασιών. Δική μας επιδίωξη είναι να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις που ταλάνισαν τη χώρα αυτή για περισσότερο από μια δεκαετία και τα τραγικά αποτελέσματα τα οποία μας έχουν οδηγήσει στη σημερινή επαίσχυντη από πολιτικής άποψης και εξαιρετικά δυσμενή από οικονομικής άποψης κατάσταση. 


      Επί της ουσίας, κύριοι συνάδελφοι, είναι η πρώτη φορά που στα κοινοβουλευτικά χρονικά προτείνεται η συγκρότηση τόσων πολλών Εξεταστικών Επιτροπών στο ίδιο χρονικό διάστημα.
      Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, οι ευθύνες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι βαρύτατες γιατί με σειρά μεθοδεύσεων και υπόγειων διαδρομών, τα ασφαλιστικά ταμεία εξωθήθηκαν ή κατ’ ελάχιστον δεν αποτράπηκαν, να ακολουθήσουν μια τουλάχιστον παράλογη ή αν όχι καταστροφική τελικά- επενδυτική πολιτική. Συνέπεια της πολιτικής αυτής είναι η απαξίωση ενός μεγάλου μέρους των αποθεματικών. Το ύψος όσο και αν θέλει να το εκτιμήσει κανείς είναι τεράστιο. Δεν έχει σημασία.
      Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να επιρρίψει όλες τις ευθύνες για τις ειδικές αυτές διαδρομές, με στόχο την καταβολή υψηλών και παράνομων προμηθειών –δηλαδή μαύρο χρήμα- σε υψηλά ιστάμενα στελέχη χρηματιστηριακών επιχειρήσεων, αλλά και την εμπλοκή των εποπτικών αρχών στις ανίδεες διοικήσεις των ταμείων και στις άπληστες χρηματιστηριακές εταιρίες.
      Ωστόσο, είτε το θέλετε είτε όχι, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, οι ευθύνες της κυβέρνησής σας είναι τεράστιες, διότι στην υπόθεση αυτή παραβιάστηκε κάθε αρχή νομιμότητας και διαφάνειας. Συγκαλύψατε τους υπεύθυνους, συγκαλύψατε τη ζημιά.
      Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πολιτικό σύστημα εδώ και μήνες κλονίζεται συθέμελα από τα σκάνδαλα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η χώρα τα τελευταία χρόνια έχει πλέον καταστεί ασφυκτικό για το λαό, γιατί καλείται να επωμισθεί εξ’ ολοκλήρου το αποτέλεσμα πολιτικών που ζημίωσαν το κράτος, για δε τους Βουλευτές γιατί συλλήβδην κατηγορούνται για κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος και ιδιοτέλεια.
      Το ερώτημα που τίθεται κάθε φορά που γίνεται μια πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι το κατά πόσο θα καταστεί εφικτή η σε βάθος διερεύνηση και αποκάλυψη όλων των σκοτεινών πλευρών της σκανδαλώδους υπόθεσης που αφορά.
      Η Αντιπολίτευση, έχοντας ως αρχή της το κουκούλωμα, μας κατηγορεί διαρκώς για ευτελή επικοινωνιακά παιχνίδια που έχουν ως στόχο τη συγκάλυψη της πραγματικότητας και τον αποπροσανατολισμό.
      Ε, σας διαβεβαιώνω, κύριοι συνάδελφοι, δεν πρόκειται για επικοινωνιακά παιχνίδια. Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας να ξαναχτίσουμε τη σχέση μας με τον πολίτη.
      Η κατάχρηση της εξουσίας, η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, η καταστρατήγηση της λαϊκής εντολής για διακυβέρνηση του κράτους έχει διαβρώσει τα θεμέλια, της σχέσης πολιτείας και πολίτη. Δυστυχώς, όσο η σχέση αυτή παραμένει δυσλειτουργική, ούτε τη συναίνεση των πολιτών για τα δύσκολα μέτρα που καλούμαστε να πάρουμε πρόκειται να εξασφαλίσουμε, ούτε να προοδεύσουμε υπάρχει περίπτωση.
      Η προεκλογική μας δέσμευση για τη συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών για όλα τα θέματα, που αποτέλεσαν ή αποτελούν τις αιτίες διάρρηξης της σχέσης αυτής είναι εκκρεμότητα που οφείλουμε να υλοποιήσουμε άμεσα. Έχουμε χρέος να ρίξουμε άπλετο φως σε όλες εκείνες τις υποθέσεις που σκιάζουν την πολιτική ζωή του τόπου και που έχουν οδηγήσει την απαξίωση των πολιτικών.
      Επί σειρά ετών εκτοξεύονται αλληλοκατηγορίες για σκάνδαλα. Κοντεύουμε πλέον να καταντήσουμε γραφικοί. Όλες οι συζητήσεις, που γίνονται για τη διαφάνεια στα τηλεοπτικά παράθυρα, όλες οι ευγενείς προθέσεις, που εκφράζονται κατά καιρούς από το βήμα της Βουλής, καμία απολύτως σημασία και αξία δεν έχουν αν ο λαός τελικά δεν μάθει την αλήθεια. Έφταιξαν; Ποιοι και γιατί;
      Η παραγραφή των πολιτικών ευθυνών σίγουρα δεν βοηθά την αξιοπιστία μας, αλλά δεν λειτουργεί αναγκαία και εις βάρος του έργου, το οποίο έχουν να επιτελέσουν οι εξεταστικές. Η απόδοση των πολιτικών ευθυνών δεν ισοδυναμεί με την απόδοση ποινικών. Ωστόσο, η αλήθεια είναι αλήθεια και οφείλουμε και να την ανακαλύψουμε και να την αποκαλύψουμε στον λαό.
      Κύριοι συνάδελφοι, σήμερα αξιολογείται και κρίνεται η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε φαύλες πρακτικές και αντιλήψεις. Οφείλουμε να απομονώσουμε όσους ενεπλάκησαν στις υποθέσεις αυτές, όσους καταχράστηκαν την εξουσία, που τους παραχώρησε ο ελληνικός λαός. Στην προσπάθεια, που καταβάλλει σήμερα η Κυβέρνηση να χυθεί φως, δεν χωρούν πολιτικά μηνύματα, πολιτικά διλλήματα και κομματικές γραμμές. Η περίοδος των εκπτώσεων σε θέματα διαφάνειας έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε και μπορούμε να δώσουμε σήμερα στη Βουλή και αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Ξυπνήστε όσο είναι καιρός"

ΠΡΟΤΡΟΠΗ του Σ0ΣΙΑΛΗΣΤΗ ΣΩΤΗΡΑ,

ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ

δείξτε ΟΤΙ ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ!!!

ως αρχή απο ΕΣΑΣ,

γιατί απο ΕΣΑΣ, θα τον ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

GIANNH POY EINAI EKEINOS O OREINOS DHMOS;

Ανώνυμος είπε...

Οταν φίλε Γιάννη καταλάβεις πόσο κακό σου κάναν οι "εκπρόσωποι τύπου" που είχες στο βελβεντό θα είναι πλέον πολύ αργά, κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΆΝΝΗ ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΚΑΙ ΧΑΣΑΤΕ ΤΟ 5ο ΔΗΜΟ; ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΝ; ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΓΙΑΝΝΗ. ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ.

Το Προφίλ μας