Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος στον Άγιο Βαραδάτο: ‘’Η πίστη των προσφύγων της Μικρασίας να περάσει στις νεότερες γενιές’’.


του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με Εσπερινό και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία την οποία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος γιορτάστηκε και φέτος (21 και 22-2-2017) ο Άγιος Βαραδάτος ο Αντιοχεύς, προστάτης και έφορος του οικισμού (μεταξύ των Ενοριών Μεσιανής και Ροδίτη) Κουβούκλια.

Κέντρο των λειτουργικών εκδηλώσεων το ιερό Επισκοπικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.
Και γύρω από αυτό οι απανταχού Κουβουκλιώτες και οι πιστοί (άνδρες και γυναίκες) των Ενοριών της περιοχής και της ευρύτερης. Μέχρι και από την Πτολεμαΐδα και τη Βέροια.

Το (αρκετά ευρύχωρο εσωτερικά) ι. Επισκοπικό Εξωκλήσι του Αγίου Βαραδάτου, φρεσκοβαμμένο, φροντισμένο και πανέμορφο, μέσα στο φυσικό πράσινο τοπίο, το αντικρίζει κανείς κατευθυνόμενος από Σέρβια προς Κοζάνη, αμέσως μετά τη μεγάλη γέφυρα της λίμνης Αλιάκμονα-Πολυφύτου. Στα δεξιά του πάνω στο λόφο έχει τη Νεράιδα, στ’ αριστερά του τον Ναυτικό Όμιλο Κοζάνης και τον μικρό κολπίσκο, κι απέναντι του κολπίσκου μέσα σε συστάδα πεύκων θαυμάζει τον Άγιο Βαραδάτο.

Από το ίδιο Εξωκλήσι θαυμάζεις στο βάθος της ανατολής το χιονισμένο Φλάμπουρο των Πιερίων. Στα δυτικά θα δεις την επίσης χιονισμένη κορυφή του Μπούρινου. 










Ο Άγιος Βαραδάτος ο Αντιοχεύς, ασπάστηκε ‘’τον φιλόσοφον και ερημικόν βίον, πρώτον μεν εν οικίσκω τινί εαυτόν καθείξεν, είτα δε την υπερκειμένην καταλαβών ραχίαν, και ουδέ του σώματος σύμμετρον κατασκευάσας κελλίον, εν εαυτώ διήγε, κατακύπτειν διηνεκώς ηναγκασμένος, ουδέ γαρ ύψος ισόμετρον τω μήκει του σώματος, ουδέ σανίς συνήρμοστο, αλλά ταις κιγκλίσι παραπλησίως διήνοικτο, και φωταγωγοίς εώκει τας ευρυτέρας εχούσαις φωτός εισόδους. Ου χάριν ούτε της των υετών απηλλάττετο βλάβης, ούτε της ηλιακής ηλευθερούτο φλογός’’ (Συναξάρι).

Ο βίος του Αγίου Βαραδάτου ‘’διδάσκει πως το έργο της θείας χάριτος είναι έργο σε βάθος κι όχι σε πλάτος. Το ανακαινιστικό έργο της Εκκλησίας είναι προσωπικό, δεν είναι άπλωμα στον κόσμο, είναι συμμάζωμα στην ψυχή μας…. Όποιος μπορεί να στενεύη όλο και περισσότερο τον φυσικό χώρο γύρω του και συγχρόνως να αισθάνεται εντός του όλο και πιο πολύ να απλώνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, αυτός βρίσκεται στον δρόμο της σωτηρίας του. Ο άγιος Παύλος έγραψε το ‘’θλιβόμενοι, αλλ΄ ου στεναχωρούμενοι.’’. (Μητροπολίτης Διονύσιος Ψαριανός, Μικρός Συναξαριστής, Ιαν. 15).

Ο Άγιος Βαραδάτος είναι από τους ασκητές εκείνους, ‘’των οποίων η θερμή αγάπη κι αφοσίωση στον Χριστό και το πνεύμα της στερήσεως και της σταυρώσεως είναι πράγματα άγνωστα κι ακατανόητα στο σύγχρονο κόσμο. Κι όμως πάντα στις ωφελιμοκρατικές αντιλήψεις των ανθρώπων, στο πνεύμα του πεζού υλισμού και της άθεης δραστηριότητος, αντίβαρο κι αντίρροπη δύναμη θα είναι η απάρνηση του κόσμου και η άσκηση των οσίων της ερήμου’’. (Μητροπολίτης Διονύσιος Ψαριανός, Μικρός Συναξαριστής, Ιαν. 19).  

Η αποθησαυρισμένη - στα τροπάρια - εμπειρία των ασκητών είναι οδηγός για προσωπική μαθητεία: ‘’Λύσον μου της καρδίας Σωτήρ, την εκ δαιμόνων γενομένην μοι πώρωσιν, και δος μοι δακρύων όμβρους, της μετανοίας ως αν, τα πολλά θρηνήσω μου εγκλήματα, και εκ παντός ρύπου, των λογισμών μου ρυσθήσωμαι, και του της λήθης σκοτασμού λυτρωθήσωμαι, και αρθήσωμαι, προς καλών κατανόησιν…’’ (Παρακλητική, Ήχος πλ. α’. , Δευτέρα Εσπέρας, Στιχηρό πρώτο’’.









Το εσπέρας της 21ης τελέσαμε με τους πατέρες τον Μέγα Εσπερινό, την Αρτοκλασία και διαβάσαμε την ευχή κολλύβων εις μνήμην εορταζόμενου αγίου. Κήρυξε ο π. Κωνσταντίνος.   

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία (22 Φεβρ.) τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος και περιστοιχίστηκε από τους πατέρες: αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεως, πρωτοπ. Κωνσταντίνο Κώστα αρχιερατικό της Α.Π.Β., πρωτοπ. Γεώργιο Σκρέκα (Παναγία Φανερωμένη Κοζάνης), πρωτοπ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη (Άγιο Χαράλαμπο), οικον. Νικόλαο Τσιπλακάκη (Βαθύλακκο), πρεσβ. Αθανάσιο Παπαϊωάννου (Ίμερα), πρεσβ. Νικόλαο Κανταρτζή (Μεσιανή), πρεσβ. Λάζαρο Βασδέκη (Λεύκαρα), διάκονο Μάξιμο Γεωργόπουλο και από τον διακονητή Παναγιώτη Μαργαρίτη. Στο Ιερό παρέστη και ο π. Ναθαναήλ Καραγέργος από τη Βέροια.   

Στο Αναλόγιο έψαλαν (Εσπερινό, Όρθρο, Θ. Λειτουργία) ο πρωτοψάλτης Μιλτιάδης Ηλιάδης και οι ψάλτες της περιοχής: Αχιλλέας Καγιόγλου, Γεώργιος Παπαγεωργίου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος. Στα λειτουργικά κυριάρχησε ο δεύτερος ήχος και ο χορός των ψαλτών τα απέδωσε πολύ καλά με οδηγό τον κ. Ηλιάδη.  

Στον σύντομο λόγο του ο Σεβ. κ. Παύλος αναφέρθηκε επιγραμματικά στο βίο του Αγίου Βαραδάτου του Αντιοχέως, στην εγκόλπωσή του από τους Κουβουκλιώτες της Μικρασίας, τη μεταφορά του μαζί με τις κυνηγημένες προσφυγικές οικογένειές τους και τη μεταφύτευσή του στον οικισμό των Κουβουκλίων της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης. Μίλησε για τη βαθειά πίστη αυτού του λαού. Πολύ ουσιώδης ήταν η αγωνιώδης παρατήρησή του: ‘’Πρέπει’’, είπε, ‘’να μας απασχολήσει όλους και να βρούμε τρόπους να περάσει αυτή η πίστη στις νεότερες ηλικίες, στα παιδιά, στις γενιές που έρχονται’’, παρατήρηση, που συνοδεύει το επίσης αγωνιώδες ερώτημα: τι μέλλει γενέσθαι;   

Στον Εσπερινό και το πρωί στη Θεία Λειτουργία προσήλθαν πολλοί πιστοί. Μεταξύ αυτών, ο αντιδήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Θεόδωρος Κυριακίδης, ο αντιδήμαρχος Πτολεμαΐδας (ο και Κουβουκλιώτης) Απόστολος Καΐδης, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεσιανής Γεώργιος Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου Κουβουκλιωτών ‘’Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΡΑΔΑΤΟΣ’’ Αθανάσιος Βουτσίδης, ο Κωνσταντίνος Νταβουλτζίδης πρωτεργάτης και ιδρυτής του ι. εξωκλησιού και του συλλόγου,



Αίσθηση μεγάλης αγάπης για τον Άγιο Βαραδάτο και το ι. Εξωκλήσι του, έκανε η παρουσία του π. Ναθαναήλ Καραγέργου από τη Βέροια, οποίος ήρθε στη γιορτή του Αγίου, ύστερα από θερμή παράκληση-επιμονή της Κουβουκλιώτισσας γιαγιάς Ζωής Βουτσίδου (ετών 105) που ζει στη Βέροια και που λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν μπορούσε να έρθει η ίδια. ‘’Θα πας εσύ στη θέση μου’’, του είπε. Υπάκουσε και ήρθε. Τον ακολούθησαν (κι ήταν παρόντες στη γιορτή) ο γιος και η νύφη της γιαγιάς Ζωής. Δείτε τη ροή και τη σχέση: Τρεις άνθρωποι από τη Βέροια, ένας παπάς και δυο λαϊκοί, γίνονται φορείς του ανεκπλήρωτου καημού, της (φλεγόμενης από αγάπη καρδιάς για τον Άγιο Βαραδάτο) 105χρονης Κουβουκλιώτισσας γιαγιάς. Εδώ γεννιέται η ελπίδα. Θα υπάρξει ποτέ δύναμη που θα ανακόψει αυτή τη ροή και θα αναστείλει αυτή τη σχέση;

Μετά τη Θεία Λειτουργία στο ηλιόλουστο και ανοιχτό προαύλιο του Εξωκλησιού ο Σεβ. κ. Παύλος περιστοιχιζόμενος από τους κληρικούς και όλο το εκκλησίασμα τέλεσε το ι. Μνημόσυνο για τα αμέτρητα θύματα των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας από τη θηριωδία (το σχεδιασμό γενοκτονίας και την εφαρμογή του) του κεμαλικού τουρκικού κράτους.

Κατάθεση στεφάνων: Από το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, από το Δήμο Πτολεμαΐδας ο Κουβουκλιώτης αντιδήμαρχος Απόστολος Καΐδης, από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Αγίου Βαραδάτου ο Μιχαήλ Θωμίδης πρώτος πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου και από τους πρωτεργάτες της ανέγερσης του εξωκλησιού. Στεφάνι κατέθεσε και ο Χρήστος Σολομίδης, κάτοικος Γαλάτειας Πτολεμαΐδας, (Κουβουκλιώτης) ένας από τους πρωτεργάτες του εξωκλησιού του Αγίου Βαραδάτου, ο οποίος σηκώθηκε από το κρεβάτι του πόνου κι ήρθε στο Εξωκλήσι, καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια, να προσκυνήσει τον Άγιο. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Στο τέλος των εκδηλώσεων προσφέρθηκε σε όλο το εκκλησίασμα εορταστικό κέρασμα που το ετοίμασαν: η Δέσποινα Θωμίδου, η Ειρήνη Τσιπραηλίδου, η Ευγενία Τσιπραηλίδου και η Ευστρατία Αναστασιάδου. Κοντά σ’ αυτές και άλλες γυναίκες που βοήθησαν πρόθυμα στην προσφορά του κεράσματος.

Στον φετινό γιορτασμό έρχεται να προστεθεί και το ‘’ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2017 – ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ’’ αφιερωμένο στον Άγιο Βαραδάτο. Για όλα τα ενδιαφέροντα θέματα που διαπραγματεύεται το Ημερολόγιο έχω γράψει άρθρο, που έχει αναρτηθεί εδώ: http://www.kozan.gr/post/284948 και εδώ: http://ai-vres.blogspot.gr/2016/10/2017.html  Το άρθρο έχει δημοσιευτεί και στον τοπικό ημερήσιο τύπο. Τα παραπάνω για όποιον θα ήθελε περισσότερη ενημέρωση. Ή, ας προμηθευτεί το ημερολόγιο. Θα το βρει στους Ναούς.

Στο Εξωκλήσι ολοκληρώθηκε το καλαίσθητο τέμπλο με τις δεσποτικές εικόνες στη θέση τους η καθεμιά. Και στην άνω σειρά οι εικόνες (τα πρόσωπα) των Αποστόλων.




Πρόεδρος του Επισκοπικού Εξωκλησιού είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης. Η  Εκκλησιαστική Επιτροπή αποτελείται από τους : π. Νικόλαο Κανταρτζή, Θωμίδη Μιχαήλ, Βουτσίδη Νικόλαο, Τσιπραηλίδη Νικόλαο και Καραπακλίδου Ανδρονίκη.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος
24-2-2017

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΒΡΕ ΠΑΤΕΡ,ΤΟΣΟ ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ ΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗ ΣΟΥ,ΕΛΕΟΣ!!!ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.

Το Προφίλ μας