Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Τα πυροτεχνήματα της Κυβέρνησης θα κρατήσουν μέχρι τη Μεγάλη Αποκριά

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την απόφαση του χθεσινού Eurogroup, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Στο χθεσινό Eurogroup η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεσμεύτηκε για επώδυνα μέτρα και έλαβε μόνο αόριστες υποσχέσεις.
Διέγραψαν όλες τις κόκκινες γραμμές τους, ως ικέτες για την έλευση της τρόικας και ειδικά του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Δέχθηκαν προνομοθέτηση για μείωση του αφορολόγητου, περικοπές των κύριων συντάξεων και δυσμενείς αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.
Σε πλήρη αντίθεση με όσα διακήρυσσαν ως τώρα, προσέθεσαν ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της διαρκούς λιτότητας, με την οποία «δένουν» την χώρα.
Κοροϊδεύουν τους πολίτες με αόριστες υποσχέσεις περί δήθεν «αντισταθμιστικών», που το ύψος τους θα συζητηθεί, μόνον εφόσον πετύχουμε τους δυσβάσταχτους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ).
Πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει.
Τα πιο σημαντικά ζητήματα αφέθηκαν στις συζητήσεις με την τρόικα και ειδικά το ΔΝΤ.
Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup δεν επιτρέπει παρερμηνείες.

  • Η Κυβέρνηση ξεκίνησε με κεντρικό στόχο, δια στόματος του κ. Τσίπρα, να κλείσει τη 2η αξιολόγηση παίρνοντας και μεγάλη ελάφρυνση του χρέους.
Τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά και στο χθεσινό Eurogroup δεν υπάρχει καμία αναφορά στο χρέος.
Η απόφαση του Eurogroup  το Νοέμβριο 2012, την οποία  συνειδητά απεμπόλησαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μοιάζει σήμερα με «χαμένο παράδεισο».

  • Μετά την αποτυχία στο μέτωπο του χρέους η Κυβέρνηση, πάλι δια στόματος Πρωθυπουργού, συνέδεσε τη 2η αξιολόγηση με την ποσοτική χαλάρωση (QE) και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τίποτα από αυτά δεν αναφέρει η χθεσινή απόφαση του EG.
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα ήταν προγραμματισμένο να μπει στο πρόγραμμα QE τον Αύγουστο του 2015 και στην καλύτερη περίπτωση αυτό θα γίνει (;) το Μάρτιο του 2017.
Για την ώρα δηλαδή μετράμε 19 τουλάχιστον μήνες καθυστέρηση κάτι που δεν αντικαθίσταται ούτε διορθώνεται γιατί όταν λήξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα για όλες τις χώρες της Ε.Ε. θα λήξει και για μας.

  • Αυτό που «κατάφερε» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι να δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια, καθιστώντας έτσι δυσκολότερη τη μετάβαση σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup και όλα τα άλλα περί μείωσης ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ κλπ είναι πυροτεχνήματα που θα κρατήσουν μέχρι τη Μεγάλη Αποκριά.
Η Κυβερνητική προπαγάνδα που προσπαθεί να εστιάσει σε μέτρα ελάφρυνσης της φορολογίας θα όφειλε  να απαντήσει σε ένα πολύ συγκεκριμένο ερώτημα.

Τι άλλαξε από τις 26.1.2017 όταν ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι η απαίτηση για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για το 2019 «είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης»;
Αλλά, σε κανένα ερώτημα δεν πρόκειται να απαντήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γιατί το μόνο που τους απασχολεί είναι η παραμονή τους στην εξουσία.
Όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας