Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΛΑΕ Εορδαίας: «Κάτω τα χέρια από το εργατικό σωματείο της Μονάδας 5!»

Πριν περίπου ένα μήνα στο έργο του υπό κατασκευή νέου υποσταθμού της ΔΕΗ, στην Πτολεμαϊδα, οι εργαζόμενοι με τη βοήθεια του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης προχώρησαν στην ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου με την επωνυμία «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ V», που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του συγκεκριμένου έργου.
Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει την εργοδοσία, που με τους μηχανισμούς της, ασκεί πιέσεις και απειλές με διάφορους τρόπους στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου με σκοπό να κάνουν «πίσω» ώστε να χτυπηθεί η οργάνωση των εργαζομένων με επίκεντρο τα συμφέροντά τους στο χώρο δουλειάς τους.
Σύμφωνα με Καταγγελία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, προβλήματα στο σωματείο βάζει και η Επιθεώρηση Εργασίας Κοζάνης, που δήλωσε στα ιδρυτικά μέλη του σωματείου ότι δεν έχουν δικαίωμα να ιδρύσουν ενιαίο σωματείο στο έργο γιατί εμπλέκονται σε αυτό διάφοροι εργοδότες. Η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με το καθήκον να βοηθά στην επίλυση προβλημάτων των εργαζομένων  στο χώρο δουλειάς, την απλήρωτη, μαύρη και κακοπληρωμένη εργασία, τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, το ωράριο εργασίας, ουσιαστικά συναινεί και διευκολύνει την εργοδοτική τρομοκρατία. Η ευθύνη για τη στάση αυτή βαραίνει το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και την αντίστοιχη υπηρεσία που προΐστανται, το Σ.ΕΠ.Ε.
Ο λαός της περιοχής, ο κόσμος της εργασίας , τα συνδικάτα και η Αριστερά πρέπει να δώσουν την αμέριστη συμπαράσταση στο νέο πρωτοβάθμιο σωματείο και τον κάθε αγώνα του να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα απέναντι στην ασυδοσία των εμπλεκόμενων εργολάβων. Απαιτούμε να σταματήσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία.
Για εμάς, συνεχίζει να είναι «νόμος το δίκιο του εργάτη». Και θα είμαστε στο πλευρό του σωματείου, προσπαθώντας να συντονιστούμε και να δώσουμε κοινές μάχες απέναντι στα αφεντικά και τους μηχανισμούς τους, τη φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών της περιοχής, τα ερείπια που αφήνει η κυβέρνηση και η υλοποίηση των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας