Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο αγιορείτης Γέρων Νίκων στην Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης

 του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Την Κοζάνη επισκέφτηκε ως ομιλητής (26-2-2017) ο λογιώτατος αγιορείτης Γέρων Νίκων προσκεκλημένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο.  

Με θέμα της ομιλίας του ‘’Η Μετάνοια’’, ο έμπειρος και γλαφυρός ομιλητής Γέρων Νίκων, άνοιξε τον κύκλο των εσπερινών ομιλιών για τη φετινή περίοδο της αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής στον Α’ Κατανυκτικό Εσπερινό  (Κυριακή της Τυρινής) στον (κατάμεστο από κόσμο) μεγάλο ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Παύλου.

Ο αγιορείτης Γέρων Νίκων είναι γνωστός στο πανελλήνιο από την πληθώρα των ομιλιών που πραγματοποιεί προσκεκλημένος από Μητροπόλεις και ενορίες.

Ο λόγος και η αφήγησή του έχουν την απλότητα από την αποθησαυρισμένη σοφία της άσκησης, της προσευχής, της εργασίας (της θεογνωσίας και ανθρωπογνωσίας) και της ελευθερίας του ήθους των αγιορειτών Μοναχών.

Το πρόσωπό του είναι καθαρό, το βλέμμα του ανοιχτό και το χαμόγελό του πλατύ. Η μορφή του είναι γλυκιά και ευχάριστη. Έρχεται από ανοιχτούς ορίζοντες. Και είναι εσχατολογικός. Δεν είναι φοβικός.    

Όταν τον πλησιάζεις, νιώθεις ότι σε σέβεται. Μιλά με διάκριση. Δεν σε προσβάλλει. Έχει πολλές (και επιστημονικές) γνώσεις. Δεν δυσφορείς μαζί του. Είναι ταπεινός χωρίς εισαγωγικά. Ο λόγος και το ύφος του δεν φανατίζουν. Χαίρεσαι να τον ακούς.   

Από τη μορφή του αναδύεται η χαρά, η ελευθερία, το ορθόδοξο απέριττο ήθος. 

Δεν είναι σοβαροφανής ούτε ‘’δήθεν’’. Του αρέσει να βγάζει φωτογραφίες, χαίρεται τα λουλούδια, τους κήπους, τις αυλές των σπιτιών, τις όμορφες εκκλησιές. Βλέπει ομορφιές σε λεπτομέρειες που εμείς τις προσπερνάμε αδιάφορα. Ο Γέρων Νίκων, σου δημιουργεί την έκπληξη. Σε κάνει να θέλεις την Εκκλησία.

Δεν ήμουν παρών στον Α’ Κατανυκτικό Αρχιερατικό Εσπερινό στην Κοζάνη (την ίδια ώρα τελούσα τον Κατανυκτικό Εσπερινό της συγνώμης στον Άγιο Διονύσιο στο Βελβεντό) και δεν άκουσα την ομιλία του. Ήταν όμως εκεί λαός πολύς.

Στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στο Βελβεντό (Σάββατο, 25-2-2017) είχαμε μια σύντομη συνάντηση με τον Γέροντα Νίκωνα. Με την επίσκεψή του μας τίμησε και τον ευχαριστούμε.

Στη συνέχεια ο Γέρων Νίκων επισκέφτηκε την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου στο Παλαιογράτσανο. 

‘’Εσπίλωσα, τον της σαρκός μου χιτώνα, και κατερρύπωσα, το κατ’ εικόνα Σωτήρ, και καθ’ ομοίωσιν’’. (Τριώδιον. Δευτέρα της Α’ Εβδομάδος Εσπέρας. Κανών, Ωδή β’).

‘’Ναι, Κύριε Βασιλεύ, δώρησαί μοι του οράν τα εμά πταίσματα…’’. (Ευχή του αγίου Εφραίμ του Σύρου).

Αν η αίσθηση της εξόδου του ανθρώπου από τον παράδεισο, μας γίνει προσωπικό βίωμα, τότε θα έχουμε λόγο μετανοίας και επιστροφής αλλά και λόγο πνευματικού αγώνα. 

Καλή Σαρακοστή!   

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας,
παπαδάσκαλος,
28-2-2017.
Μνήμη Κυράννης νεομάρτυρος της Οσσαίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας