Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Χαίρε Υπουργέ…

Του Νικόλαου Κατσίρη*

Εδώ και 25 χρόνια οι πολιτικοί του νομού μας προσπάθησαν ανελλιπώς να κλείσουν το Μαμάτσειο Νος Κοζάνης έχοντας ως σχεδιασμό την ύπαρξη ενός Νοσοκομείου στο Νομό μας το οποίο θα ήταν το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας!!

Απέτυχαν ακόμη και σε αυτό καθώς ούτε η ευνοική ως ρύθμιση υποβολή του Μποδοσάκειου στο καθεστώς του άγονου (ο ιατρός μπορεί μετά από 5χρόνια να μετακινηθεί σε οποιοδήποτε Νος της αρεσκείας του ),ούτε τα τοπικιστικά μυαλά άλλαξαν (χτίστηκαν πολιτικές καριέρες βλέπετε πάνω σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις ) ,ούτε τα χρόνια εμπόδια που βάζανε στην εξέλιξη του Νος Κοζάνης δεν εμπόδισαν το προσωπικό του Νοσοκομείου μας να αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε καταστάσεις κρίσεων ,όπως η πανδημία προσφέροντας υψηλού βαθμού υπηρεσίες ,παρόλα τα κτηριακά προβλήματα, (μας έπνιγε το συναίσθημα της ασφυξίας λόγω χώρου ,ευτυχώς κυριάρχησε από το πρώτο κύμα της πανδημίας η φιλοσοφία πως ακόμη και στην αυλή θα νοσηλεύσουμε ασθενείς).

Βασιζόμενοι σε αυτό το πνεύμα δημιουργήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες του τόπου μας τα τελευταία χρόνια , μας μεταφέρονται καθημερινά κολακευτικά λόγια για την πρόοδο που έχουμε κάνει, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες για τις οποίες δε φταίμε εμείς και τους ευχαριστούμε από καρδιάς!!

Αυτός ήταν ο τρόπος που επιλέξαμε και φωνάξαμε παρών ,τοποθετώντας ισχυρά το στίγμα μας στον υγειονομικό χάρτη της περιφέρειας μας ,ως το παραγωγικότερο νοσοκομείο της Περιφέρειας μας (όποιος διαφωνεί θα πρέπει να  παραθέσει στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών,όπως προσέλευση,πληρότητα κλινών,χειρουργικές πράξεις ,εργαστηριακές εξετάσεις κτλ )

Το γεγονός αυτό  έγινε κατανοητό από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου έτσι και προχώρησε στην επέκταση 5.000 τ.μ του νοσοκομείου Κοζάνης  (έργο άνω των 16εκ E και στην μελέτη ανακαίνισης του παλαιού κτηρίου ,κόστους ίσως και μεγαλύτερου του πρώτου) ενστερνιζόμενοι  τις βασικές προτάσεις της διαΝΕΟσις  (επιτροπής ικανότατων καθηγητών- μελέτες των οποίων ζήτησαν και συμβουλευόταν οι προηγούμενοι Υπουργοί Υγείας της Νέας Δημοκρατίας ) οι οποίοι πρόκριναν την δημιουργία 20 νοσοκομειακών δικτύων ανά τη χώρα, το κάθε ένα εκ των οποίων θα αποτελείται από ένα νοσοκομείο ως «κόμβο» και τα διασυνδεδεμένα σε αυτό ως «ακτίνες» νοσοκομεία,με προκρινόμενο το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης για την περιφέρεια μας.

Τι έχει αλλάξει και ο κ. Γεωργιάδης κάνει στροφή της κυβερνητικής πολιτικής?

Γιατί ενώ ο ίδιος μας δήλωσε από την Πτολεμαΐδα ότι δεν έχει ασχοληθεί με τον νέο υγειονομικό χάρτη την προηγούμενη εβδομάδα προβαίνει σε ανακοινώσεις μετά από λίγες μέρες που καθορίζουν τον χάρτη της περιοχής χωρίς να διαβουλευτεί μάλιστα με κανένα θεσμικό όργανο της περιφέρειας μας για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα?

Θεωρεί πως προκρίνοντας ως Νοσοκομείο <<Αναφοράς >> για την περιφέρεια μας ένα <<Άγονο>> Νοσοκομείο βαφτίζει άγονη και επίσημα  ολόκληρη  την περιφέρεια μας και ίσως στον επόμενο νόμο ‘’Καποδίστρια- Καλλικράτη’’μας προαναγγέλλει την προσκόλληση μας στην περιφέρεια Ηπείρου ?

Είναι γνώστης ο πρωθυπουργός για αυτή την αλλαγή πλεύσης του Υπουργείου Υγείας ή ο κάθε Υπουργός ακολουθεί προσωπική πολιτική γραμμή?

Είναι ένα ζήτημα κ.Υπουργέ που θα το συναποφασίσουμε μετά από ενδελεχή διάλογο ,κατάθεση απόψεων με επιχειρήματα και στατιστικά στοιχεία όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της περιοχής,αυτό οφείλεται να το σεβαστείτε!!

Κανείς  όσο καλό και αν θεωρεί τον εαυτό του δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει κατά το δοκούν!!

Είναι καθήκον όλων των θεσμικών φορέων της περιοχής μας να ενημερωθούν και να λάβουν δημόσια θέση!!

Θεωρώντας πάντα πως τα ζητήματα υγείας είναι πάνω από κομματικές ,τοπικιστικές ή οποιουδήποτε άλλου στρεβλού θεωρήματος φιλοσοφίες!!

Πρωτίστως οι υγειονομικοί οφείλουν να πρεσβεύουν τον ανθρωπισμό και παράλληλα να είναι πραγματιστές!!!

Με εκτίμηση και πάντα με σεβασμό στην αντίθετη γνώμη!!

*Κατσίρης Νικόλαος

Ιατρός-Ακτινολόγος

Μέλος του Δ.Σ Νοσοκομείου Κοζάνης

kozanimedia.gr

1 σχόλιο:

ΑΛΑΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ παθολόγος είπε...

Κατ αρχάς κ.Κατσίρη, θέλω να σας συγχαρώ για το άρθρο σας που αφορά το Νοσοκομείο Κοζάνης, αλά και για την πραγματικότητα που περιγράφετε τα γεγονότα που όντως έτσι έγιναν.Θέλω όμως να υπενθυμίσω και να τονίσω ιδιαίτερα ότι, το θέμα του Νοσοκομείου έχει πολλά χρόνια που ταλαιπωρεί την περιοχή μας!!!Το 2003 με 2004, όταν ήμουν αντινομάρχης, μας ήλθε η τότε υπουργός δημοσίων έργων κ. Βασω Παπανδρέου για επιθεώρηση των υπό διάνοιξη τούνελ της Εγνατίας στον Πολύμυλο. Τότε με την ιδιότητα του γιατρού και μάλιστα διευθυντού Παθολόγου του Κέντρου Υγείας Σερβίων της έθεσα το πρόβλημα του Νοσοκομείου Κοζάνης. Η περιοχή μας θέλ3ει απαραιτήτως ένα Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο 3βάθμειας νοσηλείας, τύπου Ιωαννίνων η Λαρίσης η Αλεξανδρούπολης και όχι μπαλώματα και μικρές χρηματοδοτήσεις στον κόμβο της Εγνατίας οδού για να είναι προσιτό από τους 4 Νομούς της περιοχής μας της Δυτικής Μακεδονίας. Δυστυχώς όμως παρά τις προσπάθειες που έκανα, δεν μπόρεσα να το καταφέρω!!! Έγραψα πολλές φορές άρθρα για αυτό το θέμα, αλλά δυστυχώς ανταπόκριση δεν βρήκα~!!!Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχουν πρώτα οι πολιτικοί ολόκληρης της Περιφέρειας και 2ον οι κάτοικοι της περιοχής μας που δεν το διεκδίκησαν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΙΟΠΟΥΛΟΣ γιατρός ειδικός παθολόγος τέως διευθυντής επί 26 χρόνια του Κέντρου Υγείας Σερβίων

Το Προφίλ μας