Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Tο «σύνδρομο της Στοκχόλμης» και ο υπουργός

Γράφει ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΛΙΠΗΣ
Οι «όμορφες» επιστολές Κατρούγκαλου, όμορφα καίγονται. Γίνονται πυροφάνι για να θερμαίνουν το κλίμα και να... φωτίζουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των συνταξιούχων.
Με αυτές ο υπουργός Εργασίας είχε μέρες τώρα επιχειρήσει να προσεταιρισθεί τους συνταξιούχους και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Αντί γι' αυτό προκάλεσε την μήνιν των δεινοπαθούντων.
Και ο λόγος είναι απλός. Οι σύμβουλοί του διέπραξαν το μέγα λάθος να επιδιώξουν την κατανόηση των συνταξιούχων, την ώρα που αυτοί έχουν υποστεί τις πιο άγριες περικοπές στις αποδοχές τους και ο θυμός κυριαρχούσε.
Φυσικά το «σύνδρομο της Στοκχόλμης» όπου τα θύματα ταυτίστηκαν και αγάπησαν τον θύτη, και ο υπουργός ήλπιζε να επαναληφθεί και στην Αθήνα, δεν λειτούργησε αυτή τη φορά.
Οι «όμηροι» είχαν πια κουραστεί να? κατανοούν όλους όσους έχουν τη συνήθεια να αποφασίζουν χωρίς αυτούς γι’ αυτούς.

Έτσι οι επιστολές προς συνταξιούχους με την υπογραφή του υπουργού λειτούργησαν όπως η τελευταία σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.
Άλλωστε, η δυνατότητα της άμεσης επαλήθευσης των ισχυρισμών για τις συντάξεις και το μέγεθος των περικοπών ήταν το αδύνατο σημείο των επιστολών και συνεπώς των επιδιώξεων του υπουργού να τον? αγαπήσουν τα «θύματά» του.
Γιατί αυτόματα ο κάθε συνταξιούχους μπορούσε να αντιπαραβάλει τα στοιχεία της επιστολής με το εκκαθαριστικό και το ενημερωτικό σημείωμα του Ταμείου ή της Τράπεζας και να αποκαλυφθεί το ψέμα.
Το άλλο ατύχημα του υπουργού ήταν ότι η επιστολή έφθασε σε πολλούς συνταξιούχους την ώρα που είχε αρχίσει παράλληλα με τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις και η αναδρομική παρακράτηση των περικοπών στις επικουρικές.
Και μετά απ’ αυτό, όπως ήταν φυσικό, χάθηκε το επικοινωνιακό παιχνίδι. Τα οικονομικά «θύματα» δεν ταυτίστηκαν τελικά με τον? θύτη.
Οι διαφορές μεταξύ θεωρίας και πράξης ήταν άμεσα αντιληπτές ακόμη και διά? γυμνού οφθαλμού. Αλλα έλεγε η επιστολή κι άλλα δίνει το Ταμείο.
Τώρα η γεύση που μένει από τις επιστολές είναι πικρή.
Η προσπάθεια εξευμενισμού όχι μόνο ναυάγησε, αλλά αποδείχθηκε και ατυχής.
Οι περισσότεροι από τους αποδέκτες εξέλαβαν τα λόγια του υπουργού ως κοροϊδία και μάλιστα σε μια στιγμή θλίψης, απογοήτευσης και απόγνωσης.
Σιγά σιγά μάλιστα την αγανάκτηση διαδέχεται η διάθεση για διακωμώδηση, που είναι ό,τι χειρότερο για έναν πολιτικό.
Η επιστολή Κατρούγκαλου έγινε πια πηγή που γεννά ανέκδοτα και ήδη βαφτίζεται ως το «γράμμα από τον Ψαλιδοχέρη».
Η τροπή αυτη είναι ό,τι χειρότερο για έναν συνταγματολόγο που διακήρυττε άλλοτε στην πλατεία Συντάγματος ως θεμιτό μέτρο την «αντίδραση της κοινωνίας, ακόμη κι αν αυτή είναι έξω από τα θεσμικά όρια που εκείνη τη στιγμή επιβάλλει η τοπική νομιμότητα».
Μάλιστα, ο ίδιος σε ανύποπτο χρόνο είχε πει κάτι προφητικό. «Οποιος εκτίθεται στην πολιτική θα πρέπει να απολαμβάνει του επαίνου όταν του χρειάζεται, του ψόγου ή και της καζούρας» είχε δηλώσει.
Τώρα, ας διαλέξει ο ίδιος τι του πρέπει... Η «καζούρα» πάντως έχει αρχίσει να «σφάζει» και υπουργούς. Ο Γ. Κατρούγκαλος είχε κι αυτός το γράμμα από το Μαξίμου.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας